Powered By Blogger

9 Ocak 2024 Salı

2001: Bir Uzay Macerası filmini ilk defa izleyeceklere öneriler... Spoiler olmadan...

Yazının başlığında da belirttiğim gibi filmle ilgili spoiler yok. Sadece bilinen film tarzının dışında olduğu için karşılaşacağınız şeylerde benim gibi acemilik yapmayın diye bu yazıyı yazıyorum. Bu yazının tek amacı bu filmden daha da zevk almanız. O zaman başlayalım. 

2001: Bir Uzay Macerası filmini yakınlarda izledim. Aslında daha önce izlemek istiyordum. Çok önce. Ama okuduğum birkaç yorum bu filme karşı soğuttu beni. Çok durağan olduğuyla ilgili, çok sıkıcı olduğuyla ilgili yorumlara denk gelmiştim. 

Ama uzay severlerin muhakkak izlemesi gereken bir film olması nedeniyle izlemeye karar verdim. Çünkü izlenmesi gereken uzay filmleri listelerinde hep bu film vardı. 

Neyse esas konumuza gelelim: Film ilk defa izleyecekler, film başlattıklarında simsiyah bir ekranla karşı karşıya gelecekler. Bu ekranla beraber de biraz da rahatsız edici bir müzik olacak. Ekran ayarlarınızla oynamayın, sorun yok. 

Zira ben bir sorun var zannettim başka bir siteden de açtım filmi. Ama sorun falan yokmuş. Üç dakika bu siyah ekran ve müzikle baş başa kalacaksınız. Ben atlamadım. “Bunun da bir anlamı vardır” dedim. Haklı çıktım. 

Bunun da bir anlamı var. Filmin içinde veya sonunda bunu anlayacaksınız. Eğer anlamazsanız filmi izledikten sonra filmin yorumlarını okuyun. O zaman taşlar yerine oturacak merak etmeyin. 

Bu üç dakikadan sonra 15-20 dakikalık bir bölüm başlayacak. Filmin bu bölümü belgesel gibi. Ben atlamadım. İzlerken sıkıldım mı? Evet, sıkıldım. Ama film bittikten sonra anlayacaksınız bu sahneyi de. 

Eğer anlamazsınız filmin yorumlarını okumanızı öneririm. Çoğu yeri anlamamış olacaksınız. Ama film hakkında yapılan yorumları okuduğunuzda tüm taşlar teker teker yerine oturacak. 

Bunca zamandır izlemediğim için pişman oldum. Uzaya ilginiz varsa ve benim gibi bu filmi izlemeyi ertelemişseniz, hemen ilk fırsatta izlemelisiniz. 

Yazıda devamlı film yorumlarını okumanızı önerdim. Bunu nereden okuyacaksınız peki? Google’a, 2001: Bir Uzay Macerası filmi yorumları yazınca hemen ilk başta Beyaz Perde film sitesi çıkıyor. Oradaki yorumları okuyabilirsiniz. 

Filmi izlerken unutmayın. Bu film 1968 yılında çekilmiş. Ona göre değerlendirin. Filmdeki görseller açısından, filmde ortaya konan düşünce açısından. Her şeyde bunu göz önünde bulundurun yani. Bu kadar öneri yeter herhalde. O zaman hadi iyi seyirler.

12 yorum:

  1. Oğlumun ilgisini çekebilir belki. Benim pek ilgi alanımda değil ama belki izleyebilirim. Bu arada senin bu kadar uzun yazmana gözlerim yaşardı :) Bence böyle devam etmelisin:=)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzay filmlerini seviyorsa kesin izler. Çok teşekkürler :) Genelde yine kısa yazıyorum. Arada böyle uzun yazılar çıkıyor :)

      Sil
  2. Kubrick yönetmiş. Ben izlemedim ama merak ettim. İzleyeyim bir ara.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, Kubrick. Ondan bahsetmemişim yazıda. Uzay filmlerini seviyorsanız bunu izlemelisiniz hocam.

      Sil
  3. Bu filmi bayadır izleyeceğim ben de. Uzun bir filmdi yanlış hatırlamıyorsam. O nedenle bekletiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 saat 29 dakika. İzledikten sonra yorumunu merak ediyorum :)

      Sil
  4. O değil de, bu klasik tema hoşuma gitti, Cem. Yeniden buralarda olmak için karalamaya başladım. Dört koldan :) İçeriği okuyup ayrıca yorum çıkarmaya çalışacağım, selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tema benim de hoşuma gitti Selimhan :) Yazılarını okumak her zaman güzel. Ama bloglarında yeni yazını göremedim.

      Sil
    2. Eyvallah, bunu duymak güzel. Üç koldan yeni yazılar üretmeye başladım. Kendi ismimle olanında özgün içerikler yazıyorum, henüz yayınlamadım. Kıraatane ile Kalem Dile Gelince de ise yeni bir şeyler deniyorum -- denetiyorum :) Selamlar

      Sil
    3. Tamamdır, yazılarını bekliyoruz :) Selamlar

      Sil
  5. 2001 çok iyi bir bilimkurgu bir efsane :) HAL bilgisayarın adı :)

    YanıtlaSil