Powered By Blogger

30 Ekim 2017 Pazartesi

Yanii arama motoru ile ne amaçlandı?


     Yanii arama motoru uygulamasına bu akşam bir göz gezdirdim. Google’dan değişik farklı bir yanını göremedim. Sadece ana ekranda yeme-içme, haberler, hava durumu ve filmlerin kısa yollarını yapmışlar. Bulunduğunuz ildeki sinemalarda hangi filmlerin olduğunu gösteriyor. Ya da yeme-içmeye tıkladığınızda ilinizdeki mekanları gösteriyor. Bunu Google’dan da yapabiliriz. Ne farkı var? Ben böyle girişimlere karşı değilim. Ama orjinali olan bir şeyi niye yapıyoruz? Niye yeni bir şeyler yapmıyoruz? Dünyanın en iyisi Google var zaten. Ben Yanii’ye niye ihtiyaç duyayım? Elbette benim düşündüklerimi Turkcell’de düşünüyordur. Para kazanamayacakları bir şeye yatırım yapmazlar herhalde. Bu uygulamanın geleceği nasıl olur? Bunu bize zaman gösterecek. Çevremde bu uygulamayı indirip kullanan var mı? Daha soramadım.

Yanii arama motoru

     Yani arama motoru uygulamasını ilk duyduğum zaman, “Başka yapacak bir şeyler bulamadılar mı?” dedim. Bu sanal dünyada nedense bir taklitçilik var. Bilmiyor muyuz mu ki taklitler orjinalini yaşatırlar. Bir ara da Twitter’ın da benzerini yapmışlardı. Bir ara haberleri yapıldı. Sonra unutulup gitti. Bu tür işlerde orjinalliğin peşinde koşmamız lazım. Her gün sosyal medyadayız. İnternetsiz hayat bizim için vazgeçilmez. İnsanlar böyle internetin tam göbeğindelerken neye ihtiyaç duyarlar? Nasıl bir uygulama yaparsak Türkiye’de patlayıp dünyaya yayılır? Bırakın Facebook’u, onu bunu. Yeni bir şeyler düşünelim. Twitter’ın taklidini yapıp başarısız olmaktansa, yeni bir fikir düşünüp yaptığım uygulamadan başarısız olmak benim için daha evladır. 

Foto kaynak: https://www.pexels.com/photo/close-up-of-text-on-wood-327186/

26 yorum:

  1. Ben de Google'cıyım. Yandex'e bile alışamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Google gibisi var mı :) Yorumun için teşekkür ederim.

      Sil
  2. O zaman farklılaşmaları gereken yönü siz önerin. Belki önemli katkınız olacaktır. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arama motoru yapılmamasını önerebilirim :) Yeni şeyler yapılsın isterim. Yeni şey ne yapılabilir? Onun üzerine kafa yormak lazım. Ama elbet bulunur. Yorumun için teşekkür ederim.

      Sil
  3. Herkes rant uğruna taklit ediyor birbirini taklit ediyor.Facebook da daha önceki bir yazında yazdığın gibi hikaye özelliğini instagramdan uyarladı :) Bana antipatik geldiği için facebookun o uygulamasını kullanmıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende kullanmıyorum :) Yorumun için teşekkür ederim.

      Sil
  4. Orjinallik konusundaki fikirlerine katılıyorum. Google dururken niye Yani?

    YanıtlaSil
  5. Öncelikle Yanii değil Yaani. Tutmayacak bir proje. Şu an tanınması için her şeyi yapıyorlar. Turkcell'lilere 2GB internet de hediye ediyorlar ama sonrasında unutulup gidecek. Google altyapısını da kullandıkları apaçık ortada...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu karıştırmayayım diye dikkat etmiştim oysa. Uyarı için teşekkürler. Yeni bir fikirle ortaya çıksalar ve başarısız olsalardı üzülmezdim. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  6. O zaman Google varken Yandex ruslar tarafından neden geliştirildi veya kuruldu? Ne farkı var ki

    Veya Avrupalı silah üretiyor biz üretince ne farkı var ki..

    Artik internetin ceblere girmesi ile hızla yayilan bir gereksinim oldu. Buna paralel olarak ta internet dünyasında paralar baya dönmeye basladi..

    Bu pay diliminden Turkcell de bende almak istiyorum dedi ve adımını attı.. Ha alt yapidi google kullaniyor filan elestiriler oldu lakin bizlerin bence destek verip daha da iyiye gitmesi icin teşvik etmeliyiz. Ha ilk arabamiz devrim ortaya ciktiginda da bu cümleler sarf edilmisti. Basaramiyoruz ne gerek var bunca masraf filan..

    Her seyin yerli uretimi konusunda sonuna kadar drstekcisiyim.

    Yaani Google den farkli yok oysa yandex kuruldugunda da google farkı yoktu.

    Evet evet yeni fikir demissiniz. Cok doğru bende katiliyorum.

    Twitter
    Face
    Vb ulusal aglara ek bizlerinde yerli sosyal medya yapimiz olmali bence

    Çünkü bu tür uygulamalar (yazilan makaleler dogrultudunda) istihbarat görevi görmekte. Algı operasyonu yapabilmekye. Ne kadar hakimiyetimiz altinda olursa o kadar iyi diye düşünüyorum..

    Benim keske yapsak dediğim bir sistem var inşallah ölmeden görmek isterim. Wikipedi tarzi Türk internet ansiklopedisi ama uluslarassi yayilmis bir sekilde..

    Elinize sağlık bunlar benim görüşlerim. Belki farklı düşünüyoruz ama saygım sonsuz.. .)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende yerli olsun diyorum kardeşim. Ama Google gibi arama motoru yaparak bence olmaz bu. Yeni bir şey yap. Dünya konuşsun. Sadece Türkiye sınırları içinde kullanılacak bir yerlilik bizi bir yere götürmez internet sektöründe. İnternet dünyaya yayılmalı. Google varken dünyada bu uygulamayı kim kullanır. Biz yapalım ama yeni bir şey yapalım. Farklı fikirleri her zaman severim kardeşim. Yorumun için teşekkür ederim :)

      Sil
  7. Bildiğin şeyi kullanmak varken, ben şahsen kullanmam. Sayende haberim oldu. Taklitler asıllarını yaşatır. Ne güzel sözdür. Sağ ol Cem :)

    YanıtlaSil
  8. duydum ama kullanmadım henüz. işallah tabikide yayılır. ay benim "yani" adında kitabım ver belki ordan esinlenmişlerdiiir :)

    YanıtlaSil
  9. BENİM ÜLKEMİN İNSANI UĞRAŞMIŞ YAPMIŞ TABİ Kİ KULLANIRIM. BEYİN GÖÇÜNDEN SIKILDIK ARTIK AZ KIYMET VERİN KENDİ İNSANINIZA DESTEK VERİN.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ülkemizin yaptığını kullanmayın demiyorum ki. Taklitçi olmayın diyorum.

      Sil
  10. yandex de google'n kopyası. amaç yerli olması.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yandex'e de hiç bakmadım. Bununla yerel olunur, dünyada bir söz sahibi olunmaz. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  11. işletmeciyim google ayda 14.ooo tl reklam parası ödüyorum vergi vermiyorlar yanii yöneticileri acilen adwors gibi bir reklam sistemi getirmeli düşünün benim gibi bir çok işletmeci var bu paraları ödeyen bu paralar bizde kalsın destekliyorum yanii

    YanıtlaSil
  12. 24 Temmuz 2018 "unknown" kullanıcısın söylediklerine harfiyen katılıyorum , Google adwords sayesinde Türkiyeden 5 Kuruş vergi vs. ödemeden milyarlarca dolar gelir gelir elde ediyor neden paramız vergisini dahi vermeyen bir firmaya gitsin paramız Türkiye'de ülkemizde kalsın , türkcell adwords veya benzeri bir yapı üzerinde çalışmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaani'den sonra bu Adwors işine de bir el atar herhalde diye düşünüyorum.

      Sil
  13. Kesinlikle haklısınız . Bloğum yenidir destek olursanız sevinirim. Ben sizi takibe aldım. Sizi de beklerim

    YanıtlaSil