Powered By Blogger

28 Haziran 2016 Salı

Anton Çehov karamsar mıydı?

     Anton Çehov hakkında neden karamsar olup olmadığına dair bir soru sorulmuş olsun? Hikayelerindeki hüzün nedeniyle. Ama Anton Çehov hep bunu reddetti. Aksine o hayata bağlıydı. Hayata bağlı olması, zor bir çocukluk geçirdiği gerçeğini değiştirmez tabi. Çocukluğunun böyle zor geçmesi hikayelerine yansıdı. Hikayelerde anlattığı çocuklarda tıpkı kendi çocukluğundaki gibi hüzünlü ve mutsuzdu. İşte bu hüzünlü çocuklar, üzerine karamsar etiketinin yapışmasına neden oldu. Bu eleştirilere oyun yönetmeni Stanislavski’de karşı çıkıyordu, “Onun gibi hayatı seven görmedim” diyordu. Demek ki bir yazarı verdiği eserlere göre değerlendirmemek gerekiyor. Çok hüzünlü, çok duygusal yazıyorsa bir yazar, hemen onun için karamsar dememek gerekiyor mesela.
anton çehov

                                       ANTON ÇEHOV HAYATA NASIL BAKARDI?
     Anton Çehov nasıl iyimser o zaman? Bu soru gelebilir akıllara. Bu sorunun cevabını hikayelerindeki bir karakter verse ne dersiniz? Peki hangi hikayedeki, hangi karakter? Buna nasıl karar vereceğiz? Kendisine karakter olarak en benzeşen kişiyi seçeceğiz. Bunun için Vanya Dayı hikayesindeki karakterlere bakmamız lazım. Bu hikayedeki karakterlerden Astrov aradığımız karakter işte. Astrov’a da soruluyor hayatından memnunluk derecesi. İlginç bir cevap veriyor. Genel olarak hayattan bir şikayetinin olmadığını söylüyor. Ama diyerek bu kadar sade bir cevapla yetinmeyeceğini ifade ediyor. Hayatın diğer alanlarına yüksekten bakıyor. Nedir bu alanlar? Rus, esnaf ve taşra hayatları. Gerçekten hayata çok çok farklı bir açıdan baktırmış hikayedeki karakterine.
BUNU DA OKUMAK İSTEYEBİLİRSİN: Cemal Süreya kitaplığını anlatıyor...
                                         YAZARA NEDEN KARAMSAR DENİLDİ?
     İlk paragrafta Anton Çehov hakkında neden karamsar sorusu sorulduğuna değindik. Hikayelerindeki karamsar havanın bu sorunun temelini oluşturduğunu belirttik. Bu hikayelerin çocuklarla ilgili hikayeler olduğunun ayrıca altını çizdik. Çünkü bu hikayedeki çocuklar mutsuzdular. Neden hikayelerindeki çocuklar mutsuzdu peki? Bu sorunun cevabını da yazarın çocukluk yıllarında aradık. Ve aradığımız cevabı nitekim de bulduk. Yazarın çocukluğu sıradan bir çocukluk değildi çünkü. Normal çocuklara göre zor yılları içeren bir çocukluktu. İşte bu zor yıllarını hikayelerindeki çocuklarda gördük. Yazara karamsar denmesine oyun yazarı Stanislavski’nin itirazını da dile getirdik. İkinci paragrafta ise yazarın hayata bakışını yazdığı Vanya Dayı’daki Astrov karakteri üzerinden anlamaya çalıştık. Peki size göre karamsar mı? Yoksa iyimser mi?
 BUNU DA OKUMAK İSTEYEBİLİRSİN: Bir kütüphane hikayesi...
Foto kaynak:Pixabay.com

Blog linki:yasamdanyazilar.blogspot.com

     

4 yorum:

  1. Cift karakterlilik bilirsiniz. Tam olarak olmasa da hastaligin adi sizofreni. Acaba sizofrenimiyim diye sorarim kendime, kendimi kendimle konusurken yakaladigim vakitler. Kendimle kavga ederken farkina varirim. Ve siir yazdigimi bilirsin pekte ic acici degildir yazdillarim. Toplama birer karamsarliktir. Ama degilim iste. Belki icimde ki ben kapkara korelmis. Mutluyken karamsar yazmak? Sen soyle simdi. :) nedir bunun aciklamasi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin şiirlerine bakıp karamsar olduğunu düşünmek çok büyük yanılgıdır derim :)

      Sil
  2. Karamsar olarak bilmiyorum anton çehovu düşünce tarzı yazıların durum hikayesinin öncüsüdür kendi.Birkaç şeyini okumuştum güçlü bir kaleme sahip :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem güçlü hem de yalın ve sade bir kaleme sahip :) Değerli yorumun için teşekkürler.

      Sil