Powered By Blogger

30 Haziran 2016 Perşembe

Neden gazete okuruz sizce?

     Bugün size, “Neden gazete okuruz?” diye sormak istiyorum. Herkes doğal olarak farklı nedenler öne sürebilir. Ama ben iki şık üzerinde yoğunlaşmak istiyorum. Birincisi: Sadece haber okumak için. ikincisi: Köşe yazıları için. Artık eskisi kadar gazete almıyorum. Malum artık internet dünyasındayız. Eskiden de günlük olarak gazete almıyordum. Ama bugüne göre daha sık aldığımı belirtebilirim.  Haber okumak için gazete almıyorum. Çünkü hepsi yanlı. Bir gazetenin manşetine bakmanız yeterli. İktidar yanlısı mı değil mi hemen anlarsınız. Benim okumak istediğim böyle bir habercilik değil. Ben tarafsızlık bekliyorum. Sadece gazeteler için söylemiyorum bunu. Televizyonlar için de aynı durum geçerli. Bana olduğu gibi haberi vermeli, içine yorum katmamalı.
neden gazete okuruz?

                                      GAZETEYİ KÖŞE YAZARI İÇİN Mİ ALIYORSUNUZ?
     “Neden gazete okuruz?” sorusuna cevabınız, “Haber okumak” mı sizin? Benim cevabım: Köşe yazısı okumak. Bu durum uzun zamandır böyle. Bu ülkede gazeteyi sattıran köşe yazarları mı sizce? Eskiden olsa bu soruya net bir cevap verilmeye bilinirdi. Artık cevap çok net: “Evet, köşe yazarları sattırıyor”. Çünkü şu an o kadar kutuplaştık ki, o kadar sivrileştik ki birbirimize karşı. Bu nedenle kendi görüşümüzün bir numaralı savunucularını okuyoruz. Onların yazdıklarını okuyarak rahatlıyoruz. Söylemek istediklerimizi onlar söylüyorlar çünkü. Bu söylediğim durumun hemen sağlamasını yapabilirsiniz. Hemen gazete tirajlarına bakın. En çok satanların tepesindekiler, iki karşıt görüşün gazeteleridir.
                                           ÜÇÜNCÜ SAYFA HABERLERİ HER YERDE
     “Neden gazete okuruz?” sorusu için siz ne cevap vermek istersiniz şimdi? Haber okumak mı, yoksa köşe yazısı okumak mı? Hem haber okuyup, hem köşe yazısı okumak gibi bir cevabınız varsa eğer, bunun sizin için harika bir durum olduğunu söyleyebilirim. Çünkü yanlı haberlerin dışında birde üçüncü sayfa haberleri var. Son günlerde öyle olaylar yaşıyoruz ki, artık birinci sayfa haberlerinin çoğu, üçüncü sayfa haberlerinden oluşur oldu. Televizyonda izledikçe yeterince moralim bozuluyor. Birde gazete de okuyarak moralimi bozmak istemiyorum. Hatta haberlerde o bölümler geldiğinde, başka kanallara zaplıyorum. Artık yüreğim kaldırmıyor bu tür haberleri. O yüzden haber okumak için gazete almak defterini çoktan kapattım ben. Sizin görüşlerinizi merakla bekliyorum.

Foto kaynak: Pixabay.com


Blog linki:yasamdanyazilar.blogspot.com

8 yorum:

  1. Alışkanlığımızdan okuruz tarafsız bir yazı olamaz zaten önemli olan bunları inceleyip kendince doğru olanı bulabilmek için okunabilir :)

    YanıtlaSil
  2. Ben de universite zamaninda aliyordum gunluk olarak ama simdi o vakti ve yuregi kendim de bulamiyorum. Gazeteyi ne icin alirdim peki? Okumak icin. :) o zamanlar okuma sevdalisiydim. Arada bir kitap alirdim ama gazete daha ucuzdu. Akilli telefon denen virus yoktu bide. Internet desen hici hoc yoktu tel yapacagim sey okumak.simdi her sey elimin altinda venen okumayi unuttum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık rahata alıştık Uğur. Oturup okumak, emek vermek zor geliyor hepimize. Yani yalnız değilsin bu konuda.

      Sil
    2. Okumayı unuttuğum gibi yazmayı da unutmuşum galiba. :/ Telefondan yazınca böyle oldu kusura bakmayın efendim. :)

      Sil
    3. Estağfurullah Uğur ne demek :)

      Sil
  3. Yani, köşe yazarları elbette önemli bir etkendir ama haber anlayışı/dili de etkiliyordur büyük ölçüde. Kendi görüşünü destekleyen tarzda haberler yapan ve onun benimsediği dili kullanan gazetelere yönelen ve köşe yazarlarına hiç bulaşmayan insanlar da mevcut diye düşünüyorum.
    Bende yanlı yazılmasından/yayınlanmasından dolayı ne okuyorum ne de izliyorum. Sadece ne olmuş ne bitmiş diye arada bakarım ama yorumları hiç dinlemem, çünkü kimse doğrunun peşinde koşmuyor, herkes çıkar peşinde ve buna göre hareket ediyorlar maalesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle olunca da asıl okuru kaybediyorlar tabi. Değerli yorumun için teşekkürler.

      Sil