Powered By Blogger

7 Şubat 2024 Çarşamba

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin birinci yılında son durum...

Bugün 6 Şubat. Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden bir yıl geçti. Hala kaldırılamayan enkazlar var. Resmi rakamlara göre hayatını kaybedenlerin sayısı 50 binlerde. Ama geçenlerde bir programa katılan Ak Parti İstanbul Belediye Başkan Adayı Murat Kurum ağzından 130 bin rakamını kaçırdı. Sonra toparlamaya çalıştılar. Ama iş işten geçti. Bu ülkede herkes biliyor hayatını kaybedenlerin sayısının 50 bin olmadığını.

Bir yıl içerisinde bilmem kaç bina yapılıp sahiplerine teslim edilecekti. Bahsedilen rakamın yarısı ev ancak teslim edilmiş. Sorun bu değil tabi ki. Evler bir şekilde olur. Önemli olan bu yeni yapılan evlerin sağlam yapılmış olması. Geç olsun, güç olmasın.

Bir de zihniyetimizin değişmesi lazım. Hem halk olarak hem de devlet olarak. Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş başından geçen bir olayı anlatmıştı. Adamın üç katlı evi varmış ve hasarlı çıkmış. Buna rağmen adam yıktırmam demiş. “Ölürsem ölürüm sanane” demiş. Buyur buradan yak.

Devletin de imar affı gibi ölümcül afları da çıkarmaması lazım. Bu komple bir bilinçlenme durumu. Böyle bir bilinç oluşturabilirsek Japonya’daki gibi biz de de yıkımlar ve can kayıpları olmaz.

Hala enkazlardan cesetlerin çıkması ise canımı yakıyor. Belki ailesinin kayıp diye aradığı birisiydi, belki de tüm ailesi hayatını kaybetmişti. Zor durumlar zor. Allah bir daha yaşatmasın. Hepsine Allah rahmet eylesin.

Sosyal medyadan takip ettiğim, depremde kolunu, bacağını kaybetmiş insanlarımız var. Yaşama tutunmaya çalışıyorlar. Allah onların da yardımcısı olsun.

 

 

2 yorum: