Powered By Blogger

14 Ağustos 2016 Pazar

Yaz ortasında üşümek...

     Yaz ortasında üşümek deyimini, ülkenin geneli olarak yaşıyoruz sanırım. Akşamları yatarken, üstümüze pike alırdık. Dün akşam itibariyle, battaniye almak durumunda kaldık. Hava böyle az biraz soğuğunca, bunun üzerine bir yazı yazmayı düşünüyordum aslında. Soğukları özlemek üzerine yazacaktım. Bugün Twitter’da dolaşırken, gazeteci Levent Gültekin’in tweetini gördüm. “Bu ne soğuk. İstanbul’da üşüyorum” demiş. Bunun üzerine bu yazıyı yazmam, kaçınılmaz oldu. Belki yıllar yıllar önce, bu soğuğu yaşamış olsaydık, bu durumu garipseyebilirdik. Ama artık yaşadığımız bu soğuğun, kimsenin garibine gitmediğini düşünüyorum. Artık küresel ısınma diye, dünyaca bir sorunumuz var. Ne zaman ki dünyaca bu küresel ısınma lafını sık duyup, ezberler olduk.

küresel ısınma, güncel, soğukları özlemek

                                             GERÇİ AYLARDAN AĞUSTOS
     İşte o zamandan beri, mevsimlerde olmadık işler olmaya başladı. Tıpkı şu an, yaz ortasında üşümek gibi. Ya da kışın ortasında, günlük güneşlik bir hava gibi. Dikkat ederseniz bu sene de, diğer geçmiş seneler gibi, havalar çabuk ısınmadı. Bir müddet, havaların ısınmasını bekledik. Sonra havalar ısınmayı bırak, ortalık kasıp kavruldu sıcaktan. Şimdi yine üşür olduk. Gerçi halk arasında bir söz vardır, “Ağustosun on beşi yaz, on beşi kış” diye. Bu sözden de yola çıkarsak, bugün yaşadığımız bu soğuğu, bu açıdan da anlamlandırabiliriz.  Böyle havalar soğunca, vatandaş sokakta, her zamanki gibi yine söylenir oldu, “İnsanoğlu işte. Soğuk olunca soğuk, sıcak olunca sıcak deriz. Nankör insanoğlu” diye.
                                                SOĞUKLARI ÖZLEMEK
     Millet olarak bu özelliğimizi seviyorum. Böyle yüzyıllara dayanan, tecrübeler sonunda söylenmiş ve biz insanoğlunu, çok çok iyi tahlil eden sözlerimiz var. Yaşadığımız bu soğuk bize gösteriyor ki. Gelecek kuşaklar ne yazı yaz gibi, ne de kışı kış gibi yaşayabilecekler. Artık dengesi bozulan mevsimler söz konusu. Küresel ısınma nedeniyle, daha da bozulması öngörülüyor. Dünyayı küresel ısınmanın kucağına, yine biz insanoğlu attık. Bitmeyen hırslarımız yüzünden, hem kendi hayatlarımızı, hem de gelecek kuşakların hayatlarını tehlikeye soktuk. Kendi ellerimizle, adım adım, dünyanın sonunu getiriyoruz. Bu işin kötü yanı. Keyifli yanı ise: Yaz ortasında üşümek bana, “Soğukları özlemişim” dedirtti.

Blog linki: yasamdanyazilar.blogspot.com

10 yorum:

  1. Aslinda zitlıkları yaşamak iyi oluyor.Sıcak lara pek dayanamam da. Lakin küresel anlamda ciddi bir sorun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıcaklardan bunalmıştık. O yönden iyi oldu. Ama küresel ısınma çaresiz bir sorun olarak görülüyor. Değerli yorumunuz beni mutlu etti. Sevgilerle.

      Sil
  2. Çok bunaltıcıydı sıcaklar :( Bence böyle iyi oldu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O yönden çok iyi oldu tabi :) Değerli yorumunuz beni mutlu etti. Sevgilerle.

      Sil
  3. Sıcak beni hasta etmişti. Kendime geldim diyebilirim ne bir halsizlik kaldı üzerimde ne de yorgunluk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu farklı yorumların harika Uğur :) Değerli yorumunuz beni mutlu etti. Sevgilerle.

      Sil
  4. Nasıl yani Cem yorgan mıııı? O kadar da değil be kardeşim. Hava süper gayet atlet - şort formatında sokağa çıktım hiçte üşünecek bir hava yok idi. Kanınız çekilmiş diyeceğim (annemin lafı:)).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Format on numara :) Annenin lafı harikaymış :) Değerli yorumunuz beni mutlu etti. Sevgilerle.

      Sil
  5. İnsanoğlunun hırsları birleşince önünde hiç bir şey duramadı.Küresel ısınma, diğer sıcak çatışmalar, olan bitenler.Bence hepimiz sersemledik,günü yaşıyoruz, yarına Allah Kerimdir. Krizleri fırsat gibi düşünmek zorunda bırakıldık. Kaçınılmaz sona adım adım gidilecekken, koşar adımlarla gidiyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söylediklerinizin özeti: İnsanoğlu olarak koşar adım kıyamete gidiyoruz. Değerli yorumun beni mutlu etti. Sevgilerle.

      Sil