Powered By Blogger

8 Ağustos 2016 Pazartesi

Okunan bir sela bize ne anlatır?

     Okunan her bir sela, etkiler beni. Selayı duyduğum zaman, bir durulurum. Çünkü sela demek; bir kişinin hayatını kaybetmesi demek. Sela demek; bir kişinin, bu dünyadan göçüp gitmesi demek. Sela demek; “Acaba şu anda, ne haldedir o ölen kişi” diye, kendine sormak demek. Sela demek; nefsine, “Senin içinde bir gün, böyle sela okunacak” demek. Sela demek; “Şimdi yakınları nasıl da gözyaşları döküyorlardır” diye, düşünmek demek. Sela demek; ölen kişi için açılan, bir mezar demek. Sela demek; şu anda bir evin bir odasında, bir cenazenin olması. Üstünün kefen ile kaplı olması. Üstünde bir bıçak olması demek. Bu bıçak adeti, bazı yerlerde yok galiba.  

sela ne demek, yaşadıklarım

                                         ÖLÜYÜ GÖREN BİR ÇOCUK
     Sela demek; odadaki ölünün yanında insanların olması. Onların yerli-yersiz konuşmaları. Bazılarının ölünün yanında ve bir cenaze evinde olduklarını unutup gülümsemeleri, hatta gülmeleri demek. Acaba ölü, o odada yatarken, etrafında olanları görüyor mu? Bir anlam verebiliyor mu diye, sormak demek. Sela demek; cenaze evine girmemesi gereken çocukların, en azından ölünün bulunduğu odaya girmemesi gereken çocukların, ölüyü o halde görüp korkması. O anda, ruh dünyasında, kim bilir neler yaşadığını bilememek. Muhtemelen, psikolojisinin bozulması demek. Sela demek; ölünün yattığı odayı, bir kefen kokusunun alması. “Kefenin kokusu bile bir hoş” demek. O kefen kokusundan sonra irkilmek, korkmak ve kendi ölümünü düşünmek demek.
                                    “HAKKINIZI HELAL EDER MİSİNİZ?”
     Sela demek; eve tabut gelmesi. Ya evinin önünde, ya da mezarlıkta, o tabutun musalla taşına konması demek. Köylerde genelde helallik, cenazenin evinin önünde alınır. Sela demek; ölünün tabutun içinde evin önüne konması. Etrafına kadın-erkek tüm köylülerin toplanması. Etrafta çıt çıkmaması. Herkesin, ibretle tabutun içindeki cenazeye bakması. Birkaç dakika, sanki zamanın durması demek. Sela demek; herkesin hocanın söyleyeceklerini dinlemesi. O an, herkesin kendi içinde bir muhasebe yapması demek. Sela demek; hocanın üç defa, “Hakkınızı helal eder misiniz?” sorusunu sorması. Ortaya, sanki bu dünyaya ait değilmiş gibi olan, “Helal olsun” nidalarının yükselmesi demek. Sela demek; tabutun, omuzlara alınması sırasında çıkan konuşma sesleri. Ve cenazenin kadın yakınlarının, yürekleri parçalayan feryatları demek.
                                         TOPRAĞIN ALTINDADIR ARTIK
     Tabutun mezarın yanına konması. Mezara, cenazenin yakınlarının ya da köyden bu işi yapabilecek, büyük birkaç kişinin inmesi. Ve kefenin iki ucundan tutulup cenazenin, mezara inenlere verilmesi. Cenazenin, mezara yerleştirilmesinden sonra, mezara inenlerin hepsinin çıkması, sadece bir kişinin kalması. Ve o bir kişinin, tahtahaları yerleştirmesi. Ve o tahtaları da koyduktan sonra,dışardan birinin mezara uzattığı ele tutunarak, mezardan son kişinin de dışarı çıkması demek. Ve artık, son aşamadır. Cenaze mezara konmuş, tahtaları yerleştirilmiş, sadece toprak atılarak, üstünün kapanması kalmıştır. Artık tek duyulan, toprak atılan küreklerin sesidir. Çok sevdiğin bir canı, bir parçayı ne kadar istemesende, toprağa emanet etmektir. Dakikalar içerisinde mezar doldurulur toprakla. Artık cenaze, toprağın altında yalnız başınadır. Tıpkı dünyaya tek başına geldiği gibi, yine bu dünyadan tek başına gitmiştir.

Blog linki:yasamdanyazilar.blogspot.com

6 yorum:

  1. Üzdün beni.. Ama çok değil üzülme :)

    YanıtlaSil
  2. Yalnız değilsin Cem.Şimdilik şükür ki varız.Sela, ölü için okunan diğer dünyaya geçtiğinin habercisi bir ön söz gibi sanki...Şimdi aklıma şehitlerimiz geliverdi.Bu sene o tür ölümlerden ne çok selalar verildi.Ne çok ağlayanları oldu.Normal vadesi dolmuş bir kişinin ölmesiyle mukayese edilebilir yanlarından biri de, hatta en önemlisi''Helal olsun...'cevabı herhalde en içten ve samimi olarak şehitler için verilir.Bütün ölmüşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Sevgiler kardeşim.

    YanıtlaSil
  3. Yanıtlar
    1. Farklı bir bakış açısı ama doğru. Bir manada her şey demek. Yorumun için teşekkür ederim.

      Sil