Powered By Blogger

22 Ağustos 2016 Pazartesi

İlk masalı kim anlattı?



     Çocukluğumuzun en güzel anlarından biri değil miydi, dinlediğimiz masallar? Tabi herkesin favori masalı farklıdır. Ben en çok, Keloğlan masallarını severdim. Masalı, ya anneniz ya babanız ya dedeniz ya da babaanneniz anlatmıştır. Peki tarihteki ilk masalı kim anlattı diye merak ettiniz mi? Cevabı bulanlarınız var mı? “Şehrazat” diyenler doğru tahmin ettiler. Ama ilk masalı kim anlattı üzerine bir masal daha var. Peki ya onu bilenleriniz var mı? Kabul ediyorum. Bu biraz zor oldu. Oduncu ve karısı desem. Hatırlayanlar oldu mu? Evet, bu yazımda size ilk masalı kim anlattı sorusunun farklı bir cevabını yazacağım . Ben de bilmiyordum. Yeni öğrendim.

ilk masalı kim anlattı


BİR VARMIŞ BİR YOKMUŞ FİLMİ

     Peki ilk masalı kim anlattı sorusunun cevabını nereden öğrendim? Dün gece Star’da, Bir Varmış Bir Yokmuş adlı Türk filmi vardı. Başrollerinde Melisa Sözen ve Mert Fırat oynuyordu. İşte bu filmde Melisa Sözen (Nehir), Mert Fırat’a (Ozan’a) anlattı. Ama Ozan, ilk masalı kim anlattı sorusunu duyar duymaz, Şehrazat cevabını yapıştırdı. Ozan da tıplı bizler gibi düşünmüş değil mi? Doğruydu cevap aslında. Ama bu konuyla ilgili anlatılan bir masal daha vardı. İşte onu da Nehir anlattı.  İlk masalı kim anlattı sorusunun bir başka cevabı, oduncu ile karısının masalında gizli. O zaman oduncu ile karısının masalını yazayım size. Oduncu, karısını devamlı dövermiş. Bir gün oduncunun karısı hamile kalmış.

                                        ODUNCU VE KARISININ MASALI
     Kalmış ama, oduncunun karısı her gün dayak yerken, çocuğunu nasıl koruyacak? Kadının aklına bir fikir gelir. Masal anlatmak. Oduncu eve gelir gelmez kendisini dövmeye başlamadan onu oturtur ve masalı anlatmaya başlar. Ama çocuğuna zarar gelmemesi için bu masalı 9 ay 10 gün boyunca anlatmalıdır. Ve bunu başarır da. Böylelikle çocuk sağ salim dünyaya gelir. Ondan sonra oduncu da düzelir. Bir daha kadını asla dövmez ve iyi bir baba olur. İlk masalı kim anlattı sorusunun cevabını böyle verdi filmde Nehir. Bu masal bana çok etkileyici geldi. Peki sizce? Artık ilk masalı kim anlattı sorusunun cevabını biliyoruz. Hani çocuklar bazen olmadık sorular sorarlar ya. İşte artık bu sorulardan biri, ilk masalı kim anlattı olursa, endişelenmemize gerek yok :)  Film izlemenin böyle yararları da oluyor işte.

Foto kaynak: https://unsplash.com/photos/j7pilGinfdo

Blog linki:yasamdanyazilar.blogspot.com 



9 yorum:

  1. Ah o çocukluğumuzun masalları.Ankara'da sık sık elektrik kesintileri olurdu.Babam da bizi etrafına toplar güzel masallar anlatırdı.Anıları hatırladım :)

    YanıtlaSil
  2. Vay be :) bu bilgi ileride çok yardımcı olacak gibi cok teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  3. 1001 Gece Masalları, Şehrazat'ı anımsattı.

    YanıtlaSil
  4. Ben dedemi bilirim, dedem anlattı :))

    YanıtlaSil