Powered By Blogger

28 Ağustos 2016 Pazar

Günahlarımız ile hesaplaşmak...

    Yüz kızartıcı günahlarımız vardır hepimizin. Kendimize bile söylemekten çekindiğimiz. Dini bir programda dinlemiştim. “Herkesin günahları alınlarında yazsa, kimse utancından dolaşamaz” diyordu. Peki bu soruyu siz kendinize sorsanız. Bakın, kendinizle baş başasınız. Kendinizi kandırmayın. Gerçekten doğru bir cevap verin. Günahlar herkesin alnına yazılsaydı, sizin dışarda gezemeyeceğiniz ve görenlerin sizden nefret ettirecek tarzda günahlarınız var mı? Sizden, “Yorum kısmına bu günahlarınızı yazın” diyemem. Önemli olan insanın kendini hesaba çekmesi, kendini sorgulaması. Belki de öyle günahlar işlediniz ki, her an aklınızda. Belki çok pişmansınız. O günahtan nasıl kurtulacağınızı düşünüyorsunuz? Bu yazıdaki amacım, kimseyi yargılamak değil. Bu çıkarcı dünyada günah-sevap üzerine kendimizi sorgulatmak.

günahlarımız, güncel, kendimizle hesaplaşmak


                                    RUHUMUZU DARALTAN GÜNAHLAR

     Günahlarımız küçük ya da büyük elbette vardır. Herkesin işlediği standart günahlar var Ama bunların dışında insanların canını yaktığınız günahlarınız var mı? Şöyle bir geçmişinize baktığınızda içinizi karartan, kendinizi kötü hissettiren günahlar. Bazılarımız belki isteyerek yapmadı bu günahları. O günahları yapmak için, onu hayat zorladı belki. Belki haksız yere bir terfi aldı. Kendinin hakkı olmadığını bilmesine rağmen buna karşı çıkmadı. Belki bu durumu bir arkadaşıyla paylaştı. Arkadaşı da ona, “Manyak mısın? Boş versene. Sen olmasan başkası olacaktı” dedi. Belki patrona, müdüre, şefe her neyse artık. Yalakalık yaptı.  Diğer terfi olacak aday hakkında yalan yanlış bilgiler verdi. Şimdi de pişman bu yaptıklarından.
                                     GÜNAHTAN PİŞMANLIK DUYMAK
     Düşünsenize alnınızda, “Başkasının hakkını yiyerek terfi aldı” yazıyor. Böyle bir şekilde sokağa nasıl çıkarsınız? Ya da yasak bir ilişki yaşadınız. İstemeyerek, bir anlık bocalama neticesinde. Şimdi bu yaşadığınız ilişki durmadan kalbinizin sıkışmasına neden oluyordur. Belki de namuslu bir kadın hakkında olmadık dedikodular yaydınız etrafa. Ona namussuz yakıştırması yaptınız. Belki bu yaptığınızdan dolayı hiç pişmanlık duymuyorsunuz. Ama ya bu yaptığınız alnınızda yazsaydı, “Namuslu bir kadına iftira attı” yazısını görenler ne diyeceklerdi? Size kim bilir nasıl davranacaklardı? Ama burda önemli olan, insanların sizi yargılaması değil. Önemli olan, yaptığınız kötülükten pişmanlık duymak. Çünkü gün gelecek her şeyin hesabını vereceğiz. Günahlarımız yanımıza kar kalmayacak.

Foto kaynak: https://www.flickr.com/photos/enstarter/3450070524/sizes/o/

Blog linki:yasamdanyazilar.blogspot.com
     

16 yorum:

  1. Bana göre başkaları benim hakkımda ne düşünür diye değil de kişinin kendi içsel oto kontrolü önemli.İçsel oto kontrolü ve vicdan mekanizması güçlü olan insanlar,etrafın ne düşündüğü yüzünden değil,kendine hesap veremeyeceği için bazı şeyleri yapmak istemezler.Ben de katkıda bulunmak istedim.Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel katkı için teşekkür ederim :)

      Sil
    2. Yurdagül kardeşim; vicdanlı ve oto kontrollü insanların zaten önce kendilerine hesap vereceklerinin bilinciyle hareket edeceklerini ve bu vesile ile günaha girme durumlarından kendilerini koruyacaklarını anlatmış.Araya girdim zira çok hoşuma gitti.'Kim ne düşünür'e pek kafamı takmadığım için bir de bunun yükünü kabullenmemişim.O kadar çok bakış açısı var ki, insan yaşadığını kendisi bilir diye düşünürüm. Sanırım vicdanlı insan kendi cezasını zaten önce kendisi verir. İkinize de sevgilerimle.

      Sil
  2. Yazını okurken baya bir düşündüm. Şimdi aklımdan geçenleri yazmak belki birazda günah çıkarmak istiyorum. Şimdi ilk aklıma gelen içki ve sigara. İçki konusunda sosyal, sigara konusunda ise fena bir tiryakiyim. Bunlar benim aklıma ilk gelen günahlarım. Hak yemekten, yenildiği bir duruma şahitlik etmekten çok korkarım. Bu anlamda gönlüm ferah. Adil olmak adına zaman zaman zorduruma düştüğümde olur. Yani burdan bi günahım çıkmaz. Aha buldum bazen çok sinirleniyorum ve alakasız kişilere patlıyorum ki buda büyük bir pişmanlık oluyor. Hatta öyleki aileme çıkışıyorum ki bu bana göre çok günah. Umarım bunun için yanarım da ruhum hafifler. Başkaaa...?? Yersiz üzüntülerle kendime çok zarar veriyorum ki bu bedenin hesabını sanıyorum zor vereceğim. Bilmeden işlediğim günahlarım olmuştur herhalde ama düşününce beni rahatsız eden birşey yok. Fazla merhametliyim bilerek birşey yapmam mümkün değil. Hayatımda sinek, böcek vb. öldürmüşlüğüm yok. Ne bileyim varsa günahım yazsın alnımda da bende bileyim :)) şaka bir yana çok güzeldi yazın bak neler düşündürdün bana yine..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gönlünü yaralayan bir günahın yok. Senin için ne güzel.

      Sil
  3. Doğru Cem.Günahlarımızın ortaya çıkmayacağını düşünürüz bazen.İnsanoğlu günahsız olamaz bence.Değerlendirme Rabbimizindir.Öyle tövbe edecek kadar günahımı hatırlamıyorum.Hele iftira falan, Allah korusun.Güzeldi Cem.Sevgiler kardeşim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mutlu size tövbe edecek, büyük günahlarınız yok.

      Sil
  4. İnsanlar yaratılmış en mükemmel canlılardır ve insanlar yaratılmış en berbat insanlardır. Günahların elbet bedeli ödenecek dostum kaçış yok :)

    YanıtlaSil
  5. Eğer farkında olmadan gönül kırmak gibi şeylerse bahsedilen konu, hepimiz yapıyoruz. Bilerek yapanlar başka.

    Şu ana dek bu gerçeği hiç unutmadım. İlle alında yazması gerekmiyor, sonunda bir yüzleşme olacağı gerçeğine inandığımdan alnım açık :) İnsanlara eziyet, hak yeme, etik dışına çıkma gibi şeyler, her insanca kolay kaldırılabilecek şeyler değil. Bir an, bir ömrü bitirebilir diyelim ki birine kötülüğünüz dokunsa. Nasıl yaşanır böyle bir gerçekle... O yüzden alında yazsın yazmasın dert edeceklerden değilim. Ben biliyorum ya.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vicdanın böylesine rahat ve temiz olması ne güzel.

      Sil
  6. Bu konuda çok sorgularım kendimi. Bana kalırsa günah, insan için kaçınılmaz bir şey. Bilerek veya bilmeyerek yanlışlara düşüyoruz, insanları kırıyoruz, belki hak yiyoruz. Zerre kadar iyiliğin ve zerre kadar kötülüğün karşılıksız kalmayacağı bir hesap gününün olduğuna inanıyorum. İnsan kendinde hangisinin ağır bastığını, hangi doğrultuda yaşadığını sorgulamalı. İyilik ve merhamet her daim kötülük ve türevlerinden üstündür diye düşünüyorum. Bu dünyada da, diğer gideceğimiz yerde de durum böyle. Ne kötülük yaparsak yapalım, bağışlanmaktan ümidimizi kesmememiz gerekir ve iyi insan olma çabasını sürdürmemiz gerekir diye düşünüyorum. Kalemine sağlık, çok güzel bir yazıydı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeşim sen nerelerdeydin? Hoşgeldin :) Çok güzel yorumlamışsın. Teşekkürler.

      Sil
    2. İş, güç, koşturmaca... Uzun zamandır yoktum. :D Artık Kasım'a kadar buradayım bir aksilik olmazsa. :) Hoş buldum, sağol. :)

      Sil
  7. Merhaba; küçük ya da büyük farketmez hepimizin günahları vardır. Rabbim affetsin.Gün gelecek; herkes yaptıklarının bedelini görecektir. Etkileyici bir yazı olmuş.Emeğine sağlık. Saygılarımla.

    YanıtlaSil