Powered By Blogger

13 Ağustos 2016 Cumartesi

Kore'lilerin Türk sevgisi...

türk-kore ilişkileri, koreli'lerin türk sevgisi

     Dün liseden arkadaşım, Yaşar Arslaner ile konuşuyorduk. Kendisiyle liseden sonra, pek de görüşememiştik aslında. Yıllar sonra, Facebook’tan mesajlaştık ve yeniden görüşmeye başladık. Bana Kore’lilerin Türk sevgisini gösteren videolar gönderdi. Ben dün akşama kadar Kore’liler tarafından bu kadar sevildiğimizi bilmiyordum.  Benim gibi bilmeyenlerin olduğunu düşünerek, bu videoları sizlerle paylaşmak istedim.  Hatta bu sevgileri o kadar ileri gitmiş ki. Şimdi aşağıda izleyeceğiniz videoda da göreceksiniz. Sunucular bir ülkenin başkentini soracaklar. Hangi ülkenin başkentini soracaklarını yarışmacılara, bakın nasıl bir ipucu vererek anlatıyorlar. “Kardeş ülke?” diye soruyorlar. Ve o gencecik kızların hep bir ağızdan verdikleri yanıta bakar mısınız? “Türkiye, Türkiye” diye inliyor stüdyo.

                                      BİZİ KARDEŞ ÜLKE GÖRÜYORLAR
     Ben Kore’lilerin ülkemizi kardeş ülke olarak gördüklerini, ilk dün akşam, bu video vasıtasıyla öğrendim. Çok şaşırdım açıkçası. Ama bu videodan sonra izlediğim iki videoyu garipsemedim. İzleyeceğiniz diğer iki video ise: Kore tv’lerinde Türk esintisi. Kardeş olarak gördükleri Türkiye’mizden bir parçanın tv’lerinde yer alması, çok normal geldi bana. İlk olarak o yarışma videosunu değilde, bu iki videoyu izleseydim benim için daha şaşırtıcı olacağı kesindi tabi. Mesela her mitingde, kardeş olarak gördüğümüz Azerbaycan’ın bayraklarının yer alması gibi bir durum bu da.Yine izleyeceğiniz bir diğer videoda, yaşadığımız Van depremini bile unutmamışlar. Filmde Van depremine de yer vermişler. Hatta oyuncu, lokantada Van depremi için konulan yardım sandığına, para yardımı bile yapıyor. Yani Kore’lilerin, Türk sevgisi çok ileri durumda. Bu çok güzel bir şey.

                                   KORE TV'LERİNDE TÜRK ESİNTİLERİ



                                         TÜRK-KORE İLİŞKİLERİ TARİHİ
     Yine arkadaşım Yaşar’dan öğrendiğim bir başka bilgi de: Türkçe ve Korece’nin, aynı dil grubu, yani Ural-Altay dil grubundan olduğu. Bu nedenle Kore’liler, çok kolay bir şekilde Türkçe öğrenebiliyorlarmış. Hatta üç haftalık bir tatil için Türkiye’ye gelen Kore’li bir genç kız, o kısa süre içerisinde Türkçe’yi öğrenmiş. Bunca anlattıklarımızdan sonra, tarihteki Türkiye-Kore ilişkilerine bakarsak. Akla ilk gelen, 1950 Kore Savaşı tabi. Ama bu bilinenin aksine, Türk-Kore ilişkileri, daha da eskilere dayanıyor. Tam 1000 yıl öncesine, Göktürk’lere. Göktürk’ler ile o zamanın Koguryeo hanedanlığı arasında, yakın ilişkiler vardır. Fakat bu Çin’lilerin hoşuna gitmez. Ve Kore’lilere, bu ilişkilerin durdurulması için baskı yaparlar. Yıkılan Göktürk Devletinden sonra Türkler göç ederler. Göç ettikleri yerler ise: Orta Asya, Kafkaslar ve Anadolu'dur. Bu da iki ülke ilişkilerinin sonu anlamına gelir. Ta ki, 1950 Kore savaşına kadar. Türk-Kore ilişkilerinin kısa tarihi de bu şekilde.

                                    KORE TV'LERİNDE TÜRK ESİNTİLERİ-2



VİDEOLARIN KAYNAĞI: YOUTUBE

Blog linki:yasamdanyazilar.blogspot.com




8 yorum:

  1. Bunların hepsini daha önceden biliyordum fakat yazıyı yine de ilgiyle okudum. Benim internet üzerinden tanıştığım Güney Koreli bir arkadaşım kendi kendine Türkçe öğrenmeye çalıştığını söylemişti. Bana sürekli Türkçe ile ilgili sorular sorup duruyor. :) Ciddi bir Türkiye sevgisi var ^-^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kore'lilerin bu kadar bizi sevdiğini hatta kardeş ülke olarak gördüklerini yeni öğrendim ben :) Değerli yorumunuz beni mutlu etti. Sevgilerle.

      Sil
  2. Uzak Doğu'da Türkleri seviyorlar gerçekten. Bizim liselilerin de buna yakın bir Kore sevgisi vardır eminim. Dizilerden dolayı oyuncularını, kültürlerini falan biliyorlar ⭐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloglardan Kore ile ilgili olanları görüyordum ve şaşırıyordum. Ama Kore'lilerin bizi kardeş ülke olarak görmeleri daha çok şaşırttı beni. Değerli yorumun beni mutlu etti. Sevgilerle.

      Sil
  3. Peki bizim Kore sevgimizi biliyor musun? Bloglar yıkılıyo görmüşsündür herhalde, görmediysen bir bak. Bende şaşıp kalıyorum senin gibi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görmez olur muyum :) En başta Kore Fenomeni tabi :) Bizim ilgi tamam da. Onların bize karşı bu kadar yakın ilgisinden ilk defa haberdar oldum :) Değerli yorumun beni mutlu etti. Sevgilerle.

      Sil
  4. Sanırım bize benziyorlar.Biz,gibi duygusallar.Ama bize olan bu ilgilierini ben de bilmiyordum.Kore'yle ilgili yazılara artık daha sıcak yaklaşacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende bu durumdan bilgisi olmayanlar için yazdım. Hedefime ulaşmak güzel :) Değerli yorumunuz beni mutlu etti. Sevgilerle.

      Sil