Powered By Blogger

5 Ağustos 2019 Pazartesi

5 dakikalık animasyon filmle Orhan Veli'nin hayatı...


     TRT Okul’da Kilometre Taşları diye bir program var. -Şu anda hala devam ediyor mu bilmiyorum- Programda, tarihe damgasını vurmuş isimlerin hayatlarını animasyonla anlatıyorlar. Anlattıkları kişilerden biri de Orhan Veli’ydi. Sadece 5 dakikada animasyon filmle onun hayatını anlatmışlar. Öğrendiğim enteresan şeyleri de paylaşayım. Bazılarımız izlemek yerine okumayı tercih ediyor çünkü. 


     Babası, saray müzisyeniymiş. Daha da ilginci sünneti Yıldız Sarayı’nda olmuş. Baba, saray müzisyeni olunca sünnet de sarayda oluyor tabi. Ölümü ise hala insanımızın yaşadığı bir olayla olur. Ankara’da belediye çukuruna düşer. O anlık bir şey olmaz. Ama iki gün sonra hastaneye kaldırılır aniden. Daha 36 yaşında, gencecikken, beyin kanaması nedeniyle hayatını kaybeder. 

     Tabutunu taşıyanlar arasında tabi ki Garip akımını beraber kurdukları iki arkadaşı Melih Cevdet Anday ve Oktay Rifat vardır. Bunların dışında ise Bedri Rahmi Eyüpoğlu ve Sait Faik Abasıyanık gibi büyük isimler de tabutuna omuz verirler. Bu kadar yeter sanırım. Şimdi videoyu izleme zamanı.

Video kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=BdmsjbKWWcE


6 yorum:

  1. 5 dakikaya sığmayacak bir hayat ama kısa ve öz bilgi merak ettirir, o açıdan da güzel bence. Bu arada kısa film deyince aklıma geçen gün izlediğim bir ödüllü kısa film geldi: Nefesini tut. Çok güzel izle bence.

    YanıtlaSil
  2. Gencecik yaşında gitmiş Allah rahmet eylesin

    YanıtlaSil
  3. Orhan Veli'nin ölümü bir trajedidir. Kısacık ömründe edebiyatımızda çığır açan bir yazarın bir çukura düşüp beyin kanamasından vefat etmesi çok üzücü gerçekten. O çukura düştükten sonra bunu sıradan bir olay gibi algılamış ve doktora gitmemiş. Şiddetli baş ağrısı çekmesine rağmen. Belki ciddiye alıp hastaneye gitseydi, erken yaşında aramızdan ayrılmayacaktı. Orhan Veli edebiyatımızda İstanbul şairi olarak bilinen birkaç sanatçıdan biridir. İstanbul'a aşıktı. Şiirlerini okuduğumuzda o dönemin İstanbul'unu görüp yaşayabilirsiniz. Çok teşekkürler bu paylaşımınız için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim 👏

      Sil