Powered By Blogger

9 Aralık 2017 Cumartesi

Forrest Gump filmini izledim...

     Forrest Gump konusu hakkında bende bugün internetten arama yaptım. Filmi izledikten sonra bir şeyler karalamak istedim. Bugün cumartesi. Bir haftalık gece vardiyasından sonra iki günlük offumu kullanıyorum. Bu off günlerimde artık film izlemeyi bir gelenek haline getirmeyi istiyorum. Şu anda popüler bir çok dizi var. Aslında onları da izleyebilirim. Ama onlara çok emek vermek lazım. Saatlerini o diziye ayırman lazım. Yok şu sezonu yok bu sezonu. Benim o kadar vaktim yok. Her akşam işten gelince yorgun oluyorum zaten. Ki her akşam da bir şeyler izleme modunda olmuyorum.

     O nedenle artık filmlere yöneliyorum. Çünkü film iki saat içinde bitiyor. Bir sonraki güne sarkmıyor. Duygulanacaksan, sevineceksen, ne tür duygu durumunu yaşayacaksan yaşıyorsun işte. Filmlerin en sevdiğim yanı da bu. Normalde çok film izleyen bir yapım yoktur. Ne zaman televizyonda tvde ilk kez yayınlara denk gelirsem o zaman bakarım. Oda o film hakkında daha önce güzel şeyler duymuşsam. Ve oyuncularını seviyorsam. Bu kriterlere uymayan bir filmse zaten hiç şansı yok.

     Madem ki film izlemeye başlayacaktım. O zaman klasik olmuş filmleri izlemem lazımdı. İnternette izlenecek filmleri arattım. Bunun dışında daha önce benim duyduğum ve izlemek istediğim filmlerle beraber kafamda bir liste oluşturmaya çalıştım. Liste deyince öyle 30-40 ya da 50 filmlik bir liste değil. Mesela geçen hafta yine iki gün offum vardı. İlk tatil günümde Yıldızlararası filmine baktım. Bilimkurgu. Bir uzay filmi. Bu filmin methini çok duydum. E uzaya da ilgim var. O yüzden ilk onu izlemek istedim. Sonra diğer gün ise izlenecek filmler listesinde gördüğüm Ölü Ozanlar Derneği’ne baktım. Filmin konusu ve izleyen görüşleri doğrultusunda bu filmi de izlemeye karar verdim. Ve o film de aradan çıktı böylece. 

Forrest Gump

     Her hafta ilerlemeye devam ediyorum böyle. Bugünde aklımda Forrest Gump filmini izlemek vardı. İzlemeden önce Forrest Gump konusu neymiş diye internetten araştırdım. Bu filmde izlenmesi gereken filmler arasında yer alıyordu. Ve gönül rahatlığıyla filmi izlemeye başladım. Çünkü sevmediğim bir film tarzı gibi durmuyordu. İyi ki de izlemişim dedim. Film benim hoşuma gitti. Popüler olan, sevilen filmler boşuna kendilerine insanların gönlünde yer edinmiyorlar. Oyunculuklar çok iyiydi.

     Filmin sonunda Forrest, kızın mezarı başında sorguluyor. İnsanın bir kaderi var mıdır? Yoksa hayat insanı nereye sürüklerse insan oraya mı gider? Forrest kendine göre bu sorunun cevabını verdi. “Bence her ikisi de” dedi. Bu çok tartışmalı bir konu. Her şey tamamen insanın elinde değil. Ama tamamen kaderin elinde de değil. Sen bir şeyi hedeflersin. O şey için çaba gösterirsin. Ama yine de o hedefe ulaşamayabilirsin. Bence bu kaderdir. Çünkü elinden geleni yapmışsındır. Olmuyorsa olmuyordur. Belki de olay, o hayal için çaba harcamanda gizlidir. O istediğin şeyi olmayacaksın ya da elde edemeyeceksin ama onun için devamlı bir savaş halinde olacaksın. Belki de güzel olan budur.

     Dedim ya. Bu çok tartışmalı bir konu. Herkes bu konuda farklı farklı şeyler söyleyebilir. Hepsine de saygı duyarım. Öyle film eleştirmenliği yapma gibi tavrım yoktur. Zaten o kapasiteye de sahip değilim. Kendimce filmin birkaç noktasına değiniyorum o kadar. Filmi izlemeden önce söylemiştim ya. Film hakkında birkaç bir şey okudum diye. Bir tanesi, “Aptalların da zengin olabileceğini gösterdi” diyor Forrest Gump için. Öncelikle Forrest aptal mı? IQ su 75 miş. Bu 75, en düşük IQ seviyesi oluyormuş. Ama buna rağmen Forrest’in davranışları aptalca mıydı? Bence hiç aptalca değildi.

Forrest Gump


     Hele birde, filmin bir yerinde Forrest için, “Deli” deniyor. Bence hiç değil. Bence o sadece nerede nasıl davranacağını bilmiyor. Topluma karşı kapalı büyümüş. Hiç ortam görmemiş. Böyle olunca da herkesin yapmadığı şeyleri yapınca aptalmış gibi duruyor. Diyelim ki aptal. Ama o yetenekleri para edecek cinsten. Okuduğum kişi sanki aptallara bu film cesaret veriyor diye kızıyor gibi yazmış. Niye böyle giderli yazmış anlamadım. İşte o yeteneklerinden biri de masa tenisi. Adam harika bir masa tenisi oynayıcısı. Hem de ülke çapında. O kadar meşhur olunca raket firmalarından biri kendi markalarını kullandığını söylemesi halinde 25 bin dolar vereceklerini söylüyor. Oda söylüyor. Aptal olabilir. Ama bu hiçbir şeyi değiştirmiyor. Gördüğünüz gibi aptallığına değil masa tenisi yeteneğine para veriyorlar.

     Ah birde Forrest’in annesinin söylediği sözler vardı. Birkaç tanesi hoşuma gitti. Bir tanesinde, “Tanrının yöntemleri esrarengizdir” diyordu. Bir diğeri ise, “Bir insanın ihtiyacı olan para bellidir, gerisi gösteriştir”. Oda annesinin dediğini yapıyor. İhtiyacının dışındaki parayı hayıra hasenata ayırıyor. Kilise falan yaptırıyor. Vietnam savaşına katılıyor. Orada komutanını ve arkadaşlarını sırtında taşıyıp kurtarıyor. Hem de komutanı, “Beni kurtarma, bırak” demesine rağmen. “Orada ölmek benim kaderimdi. Sen beni kurtararak bu kaderi bozdun. Ben şimdi iki bacağım olmadan ne yapacağım” diyor. Eğer Forrest’in yerinde ben olsaydım ve bunlar bana söylenseydi. Ben vicdan azabından bir hal olurdum. Kurtarsan bir türlü, kurtarmasan bir türlü. Neyse ki filmin sonunda Teğmen bir şekilde hayata yeniden tutunuyor. Hayata tutunmasında da baş rolü Forrest oynuyor yine. Böylelikle ikinci defa hayatını kurtarıyor.

     Filmin son sahneleri dokunaklıydı. Jenny ile çocukken beraber oturdukları ağacın altına yaptırıyor mezarını Jenny’nin. Birde dikkatimi çeken bir şey daha oldu. Neden onların mezarları toprakla aynı mesafede de bizim mezarlarımız topraktan yüksek? Forrest Gump izleyerek, hem de güzel bir film izleyerek hayatıma yine renk kattım. Bugünüm de boş geçmedi yani.

Foto 1 kaynak:https://www.pexels.com/photo/adventure-athlete-athletic-daylight-235922/

Foto 2 kaynak: https://www.pexels.com/photo/abstract-analog-art-camera-390089/


6 yorum:

  1. Güzel film ben de çok beğenmiştim. Aslında haftada bir film izlemek lazım hayattan biraz kopup mola vermek için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haftanın stresini atmak için güzel oluyor 😀 Yorumun için teşekkür ederim.

      Sil
  2. Bence de Forrest aptal değil, tersine bizden çok daha farklı şeyleri gören biri. Hepsine kendince anlamlar veriyor. Ve her şeyden önemlisi bir plan dahilinde ya da çıkar için yapmıyor hiç birşeyi.

    Bu arada seçtiğin 3 film de gayet güzel ve izlenmesi gereken filmler. Umarım bundan sonra daha çok vakit bulabilirsin de bol bol film keyfi yaparsın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki de olay çıkar için yapmamasındadır. Yorumun için teşekkür ederim.

      Sil
  3. Dünya klasiklerinden bir film izlemissin. Ben izlerken bir kaç sanade hüzünlenmiştim. Bence eski filmerin tadı hiçbir şeyde yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski filmler bi başka ya. Yorumun için teşekkür ederim.

      Sil