Powered By Blogger

1 Haziran 2020 Pazartesi

Blogdan para kazanmak için ihtiyaca yönelik yazılar yazmalısın...


     Geçenlerde Nietzsche belgeselini izledim. Ömrünün son iki yılında delirmiş. Ve son iki yılında kız kardeşi bakmış kendisine. Ve o döneme ait bir fotoğrafı yayınladılar. Ve o fotoğrafta gözlerinde deliliği gördüm.

     Uzun yazılar yazmaya başladığımdan beri, yazdığım yazıları sosyal medyada paylaşmıyorum. Her gün, her yerde paylaş paylaş nedense yordu beni. Bunun dışında yazılara resim eklemeyi de bıraktım. Her akşam resim aramaktan, “Acaba bu resimden telif yer miyim?” endişesinden bıktım. Ama buna rağmen ileride yine resim eklemeyi düşünüyorum yazılarıma. Sosyal medyada yazılarımı paylaşma olayını ise uzunca bir süre askıya aldım. Gerçi bende durumlar değişken. Bugün böyle derim yarın yine paylaşmaya başlarım. Ama şu an için kararım bu yönde.

     Ben size ne soracaktım konu nereye geldi? Benim gibi yazılarını sosyal medyada paylaşmayanlara sorum: Sosyal medyada yazılarını paylaşmamak okunma oranlarınızı nasıl etkiliyor? Mesela benim yarı yarıya düştü.

     Bir Blogger arkadaşımla blogdan para kazanma üzerine konuştuk. İhtiyaca yönelik yazılar yazmamız gerektiği konusunda görüş birliğine vardık. İhtiyaca yönelik yazı nedir peki? Mesela o, zamanında Ziraat Bankası atm sorunu yaşamış ve bunu bloğunda yazmıştı. Ve o yazı patladı gitti. 

     Benim de öyle yazılarım var. Mesela A101’den telefon alınır mı yazım. Bu yazım çok okunanlar arasında yer aldı. Bunun gibi yazılar yazmalıyız devamlı. Ama bu iki yazı da bizim başımıza gelmiş olaylar. Ama her zaman başımıza böyle olaylar gelmiyor ki. 

     Onun dışında gündeme yönelik yazılar yazman lazım. Ama gündem yazılarından pastanın en büyüğünü haber siteleri alıyor. Gündemle ilgili yazdığım bir yazı ancak 100 defa okundu bir keresinde. O yüzden blogdan para kazanma hayal. En azından sadece blogda yazı yazarak geçinmek hayal. Ufak tefek paralar kazanabilirsin. 

     Bunun dışında niş blog olursan belki. Yani sade bir konu üzerine yazacaksın devamlı. Mesela sadece İphone telefonlar üzerine bir bloğun olacak. Devamlı onun hakkında yazı gireceksin. O zaman olabilir. Ama benim tutku derecesinde böyle bağlı olduğum bir konu yok. O yüzden blogdan para kazanma gerçekçi değil. Sadece yazacaksın. Yazma ihtiyacını giderebileceğin bir alan. O kadar.

     Hiç dikkatinizi çekti mi? Çoğu ünlünün dişleri bembeyaz. O kadar beyaz ki, sanırsın bunlar hiçbir şey yemiyorlar, hiçbir şey içmiyorlar. Aşırı beyaz olunca da sanki biraz itici gibi geliyor.

     Hıncal Uluç niye siyaset yazmıyor?” diye sorardım eskiden. Devamlı hayata dair yazardı. O dönemlerden sonra biraz biraz yazmaya başladı gerçi. Ama hala yazılarının ağırlığı hayata dair. Bende blog yazmaya başladıktan sonra siyaset üzerine yazdım. Ama sonradan siyaset yazmayı bıraktım. Çünkü siyaset insanları ayrıştırıyor. İnsanların arasına nifak sokmak gibi bir şey siyaset. İşte o zaman anladım Hıncal Uluç’un bazı köşe yazarlarına, “Siyaset yazmayı bırakın. Tonla adam yazıyor zaten. Onun yerine hayatı yazın, güzellikleri yazın” demesinin nedenini.

     Çocuklar Duymasın’ın eski bölümünü izliyorduk A2 ekranlarında. Haluk’un boynu tutulmuştu. İş yerine geldi ve kimse soru sormadan, neden boynunun tutulduğunu, geçmesi için şunu bunu yapsan iyi olur diye bir şeyler denmesini istemediğini ofiste kim varsa söyledi. Bence çok iyi bir fikir. Herkese açıklama yapmaktansa herkese toplu halde bir defa açıklama yapıp kurtulmak.

     Çocukluğumda gezdiğim yerleri bir daha gezsem, devamlı durmadan akan köy çeşmesinden bir daha içsem, yol kenarındaki çalılıklardan yine böğürtlen toplasam çocukluğuma rastlar mıyım oralarda?

     Bir uzun yazı denemesinin daha sonuna geldik. Darısı diğer yazıların başına.

4 yorum:

  1. Eskiden paylaşırdım blog yazılarını ama şimdi paylaşmıyom,okuma oranları düşebilir ama benim için önemli değil tabii,para kazanmak için uğraşanlar için sıkıntı olabilir..Önerilerin bence çok yerinde..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okunma yarıya yarıya düştü. Bakalım daha düşecek mi :)

      Sil
  2. paylaşmıyorum herhangi bir yerde. blogdan varmış para kazananlar ama bizim çevremizde yok herhaldesi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seni bilmeyen mi var Deep :) Nerede şu kazananlar göremedik :)

      Sil