Powered By Blogger

13 Ekim 2018 Cumartesi

Levent Kırca'yı sadece bir sanatçı olarak hatırlayacağım...


     Levent Kırca’dan sonra onun gibi mizah yapan biri çıkmadı. Çıkacağa da benzemiyor. 80 sonrası aileler çocuklarını apolitik yetiştirdi. E haksız da sayılmazlar. Yeni komedyenlerin hiç biri siyasete bulaşmıyor. Ve yeni yeni bu sektöre adım atanlar da aynı şekilde. Hepsi güncel hayattan çıkarır oldular malzemelerini. 

     Bu durumun böyle olması Levent Kırca’nın yokluğunu daha da baskın bir şekilde hissedilmesini sağlıyor. Kendisini severdim. Özellikle Olacak O Kadar döneminde. Programı bırakıp siyasete yöneldikten sonra hiç takip etmedim kendisini. Çünkü ben Olacak O Kadar’daki kişiyi sevmiştim, siyasettekini değil. Keşke hiç siyasete girmeseydi. Onu adı geçtiğinde sadece Olacak O Kadar’daki hali gelseydi akıllara. Onunla hatırlasaydık. 

     O programı devam ettirmek için çok direndiğini söylüyor. Ama gün gelip hiçbir kanal yer vermek istememiş. Kimsenin buna diyeceği bir şey yok. Olabilir. Zira iktidar ile arası limoniydi. Oda kendince siyasetten yürümeye çalıştı. Ama siyaset yapmak onun işi değildi. O, sanata gönül vermiş bir insandı. Ve o sanatı sayesinde de siyasileri çok iyi eleştiriyordu. Tabi sadece siyasete değinmiyordu. Toplumun içinde bulunduğu ruh halini de çok iyi yansıtıyordu. Şu an bile hala izlenir skeçleri. 

     Hele, bir bakanın memura vereceği zammı açıklamaya çalışmasını anlattığı bölümü, bir harikaydı. Zamlar geldikçe internette çok izlenenler arasında yerini alıyor. Hemen bir başka örnek daha. Hırsızlar soygun için kasapa giriyor. Kaldırın ellerinizi falan filan muhabbeti. Kasap, “Arkadaşlar burası kasap, banka değil” diyor. Hırsızlar, “Son zamlardan sonra et alacak para mı var. Mecbur kaldık bu yola başvurmaya” diyor. O skeçte anlatılan olayın gerçekten olduğunu haberlerde gördüm. İşte böyle bir programdı. 

     Olacak O Kadar aynı zamanda bana, Kemal Sunal filmleri gibi geliyor. O filmlerde anlatılan mevzular nasıl hala geçerliliğini koruyorsa, Olacak O Kadar’da aynı şekilde. O programda da işlenen mevzular, sorunlar hala geçerliliğini koruyor. O yüzden o yıllara özel bir program değildi. Yıllarca izlenecek program kategorisindedir. 

     Levent Kırca deyince aklıma üç şey gelir. Bir, elbette ki Olacak O Kadar. İki, siyasete girmesi. Üçüncüsü, Fatih Altaylı ile yaptığı program. O programda ne kadar iticiydi. Hiç beklemediğim bir Levent Kırca performansıydı. Öyle bir program olabilirdi ki o. Yıllarca güzel hatırlanmasına vesile olabilirdi. O programdaki davranışları nedeniyle bir kalemde silip atacak halimiz yok. Ama o program öyle olmasaydı, daha güzel olmaz mıydı? Fatih Altaylı seni çağırmış. Anlat mizahınla olanları. Mizahın ile anlatamıyorsan bir siyasi gibi anlat. Fatih Altaylı’ya takılıp kalmasaydı keşke. 

     Levent Kırca toplumun fotoğrafını çok iyi çeken bir sanatçıydı. Yıllarca, Olacak O Kadar’ın izlenmesinin nedeni de buydu. İzleyici, hayatında ne varsa onu programda buluyordu. Birde o gerçekler mizah ile harmanlanıp sunulduğunda, bir başka güzel oluyor. Hani mizahta güldürürken düşündürme durumu var ya. Bence o program bu işlevi yapıyordu. “Güleriz ağlanacak halimize” dedirtiyordu program. 

     Bu tip programlar her zaman lazım bize. Biz millet olarak siyaseti eleştiren ve aynı zamanda güldüren programları severiz. Böyle bir programı ortaya koyacak kimsecikler yok şu anda. Böyle bir tarzı benimsiyen bir komedyen, bir tiyatrocu ya da bir sinemacı yok. Umarım böyle bir şeye heves eden olur. Son sözler olarak şunları söyleyeyim: Levent Kırca dendiğinde benim aklıma hep Olacak O Kadar’daki halleri gelecek. Zira program bittikten sonraki hali ile hatırlamak istemiyorum. Benim gönlümde sanatçı Levent Kırca olarak kalmasını istiyorum.

14 yorum:

  1. 2000'li yılların başında her cuma akşamı evde oturur onun skeçlerini izlerdik. Hey gidi günler :)

    YanıtlaSil
  2. Keşke sanatçılar sadece sanat yapsa... Herkes her şeyi bildiği bir ülkede yaşıyoruz maalesefmemleket meseleleri hakkında yorum yapmayı siyaset zannedenlerle dolu ortalık...Bende onun skeçleriyle büyüyenlerdenim... Allah rahmet eylesin

    YanıtlaSil
  3. Ailece oturup izlerdik.Ondan sonra gelenlerin her cunlesinde bir belalti var ve bu bazilarinin cok hosuna gitsede ben hic haz etmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde ailecek izlerdik. Maalesef şimdikiler böyle.

      Sil
  4. Keyifle izlediğimiz bir sanatçıydı. Güldürü efektleriyle değil, içimizden gelerek gülerdik.

    YanıtlaSil
  5. Hele birde müziği vardı ki " olacaaak olacaaaaak olacaak o kadar, olacaaak olacaaaaaaak olacak o kadar " :) Benim yanlış hatırlıyorum yoksa :)

    YanıtlaSil
  6. Eskiden ne güzeldi! Reyting Hamdi vardı bir de!

    Yazında bahsettiğin "zamcık" olayı benim yeni blogumun da isim babası oldu: http://zamcik.rehitu.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet abi birde Reyting Hamdi vardı. Hey gidi hey. Bende acaba bundan esinlendi mi diye düşünmedim değil abi :)

      Sil
  7. Artık televizyon olayı bitti benim gözümde. Malum nedenlerden. Ve bir düşünelim, nasıl programlar vardı,seyrettirirdi kendini.Ne komedi ne eğlence, hiçbir gayret yok artık. İnci kızımın yazdığı gibi bel altı espriler... Açmıyorum bile bir tv kanalı dışında. Levent Kırca'yı zevkle seyrederdik. Allah rahmet eylesin. Neden bir tv çıkıp yayınlamıyor ki eski bölümleri? Memleketin bu tatsız günlerinde az bir yüzümüz güler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neden yayınlanmadığının sorusunun cevabını sende tahmin ediyorsundur. Bende internetten bakıyorum ara ara.

      Sil