Powered By Blogger

28 Ekim 2020 Çarşamba

Elon Musk internet fiyatları...

     Elon Musk internet fiyatları ne kadar olacak? İlk bu işe başlandığı zamanlarda internetin ücretsiz olacağı söyleniyordu. Ama hiç de öyle değilmiş. Ücretsiz olsa internet şirketleri buna karşı çıkarlardı zaten.


STARLİNK NEDİR?

     Zira şu anda okuduğunuz bu yazı, fiyatların ne kadar olduğuyla ilgili. Haberlerde Starlink fiyatları belli oldu gibi de okuyabilirsiniz. O nedenle Starlink nedir onu da açıklayayım. SpaceX’in uydu bazlı küresel internet projesi Starlink olarak adlandırılıyor.


     Fiyatlarla ilgili haber yapılmasının nedeni ise: İlk testlerin başlıyor olması. The Verge, hem bu test haberini duyurdu hem de ilk fiyatları.


Elon Musk interneti
foto kaynak: ntv.com.tr


ELON MUSK İNTERNETİNİN FİYATLARI…

     Kurulum bedeli 499 dolar, aylık ücret ise 99 dolar olacakmış habere göre. Peki Elon Musk internet hızı ne olacak? Ya da Starlink internet hızı ne olacak diye de sorabiliriz.


İNTERNET HIZI NE KADAR OLACAK?

     Bu ilk testlerde 50Mb ile 150Mb arasında bir hızda olacağı düşünülüyor.

    

     Bu arada şirket, bu hızlarla ilgili kullanıcılara bir e-posta gönderdi ve onları da bilgilendirdi.


     Bu hızların üzerindeki hızlar için daha fazla uyduya ihtiyaç var. Yıllar geçtikçe gönderilen uydu sayısı arttıkça, internet hızı da o oranda artacak.


     Bu proje 10 milyar dolara mal olacak. Eğer her şey planladığı gibi giderse, dünyanın en ıssız noktasına şu anki hızlar ile karşılaştırıldığında 40 kat daha hızlı bir şekilde internete girilebilecek.


     Bu arada SpaceX yörüngeye uydu gönderimine devam ediyor. En son, 14’üncü fırlatışında 60 mini uydu göndermiş. Bu gönderimlerin 2027’de tamamlanması hedefleniyor. Toplamda 12 bin uydu olacak tüm uyduların gönderimi tamamlandığında.


TÜRKİYE’YE GELECEK Mİ?

     Starlink, Türkiye’ye gelecek mi peki? SpaceX başkanı Gwynne Shotwell, bir açıklama yapmış.


     Her ülkenin farklı bir prosedürü olduğunu ve her ülke ile tek tek görüşerek, her ülkeden bu konuda izin almaya çalıştıklarını söylemiş.


BONUS BİLGİ…

     Daha önce böyle bir şeye hiç kalkışan olmadı mı? Daha önce Google, Samsung ve Facebook’ta yörüngede kurulacak sistemlerle internet işine girmeyi düşünmüşler. Ama devamı gelmemiş. Bunu şu ana kadar başaran tek isim, Elon Musk olmuş.

6 yorum: