Powered By Blogger

10 Eylül 2020 Perşembe

Fark ettim ki hiç bir konuda derinlemesine bilgi sahibi değilmişim...


     Mesela bir YouTube kanalında bir kız, filozoflardan bahsediyordu. Oturdum onu izledim. Konusuna çok hakimdi. 

     Konuşurken hiç teklemiyordu, hiç eee’lemiyordu. O an fark ettim ki. Benim bu aralar, “Ne yazayım ya da ne konuda YouTube videosu çekeyim?” sorusunun cevabı karşımdaydı. 

bir konuda bilgi sahibi olmak
foto kaynak: unsplash.com

     Benim insanlara anlatacak bir konum yoktu. Benim bir konu hakkında derinlemesine bir bilgim yoktu. Halbuki kendimi çok da donanımlı sayardım. 

     Aslında bir hiç olduğumu anladım. Hiçbir konunun üzerine eğilmemişim. Bir konu üzerine uzmanlaşmamışım. Her şeyden azar azar bilgim var. 

     İlgilendiğim konular var. Ama hiç o konuların derinine inmedim. Hiç araştırma yapmadım. Çünkü araştırma yapmak zahmetli, çünkü emek istiyor. Çünkü araştırma yapma kültürüm yok. Böylece kendi gerçeğimle yüzleşmiş oldum.

23 yorum:

  1. Tek bir şey biliyorum. Benim bilgim başkasının bilgisi yanında hiç. Yazınız bu sözü çağrıştırdı. Diğer yandan ise. İlginizi çekecek derin bir alana daha ulaşmamışsınız. Bazı insanlar bazı bilgileri derinliğine değil birden fazla bilgi çeşidi ile ilgilenir. Sevgiler. Emekli bir felsefe öğretmeninden notlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler hocam :) Felsefe lisede en sevdiğimiz dersti arkadaşlarla.

      Sil
  2. bir şeyi derinlemesine bilmiyor olmak hiç olmak değildir bence, çok ağır bir ithaam o kadar yüklenmemek lazım , mesleğim dışında ki onda bile her anlmaında her alanında konuşamam çok zor bişeydir bir alanda tam anlmaıyla uzman olmak .herşeyden azar azar bilmenin kötü bir yanını göremiyorum bu öğrenmeyi sevdiğiniz anlmına gelir bence

    YanıtlaSil
  3. ee oku nolcak ki, seç bir konu, felsefe diyelim, elli tane yüz tane felsefe kitabı okusan fena olmazsın veya sinema 100 tane sinema kitabı oku ne bileyim klasik müzik tarihi veya. olur yanii zor bişi değil :)

    YanıtlaSil
  4. bloglarda gözükmüyon yineee :)

    YanıtlaSil
  5. Herkesin çok detaylı bildiği bir şey mutlaka vardır.. her konuda donanımlı olamayız ki.. insanız işte kusurlarla varız :)

    YanıtlaSil
  6. 'Benim insanlara anlatacak bir konum yoktu.' demişsiniz. Anlatacak bir konunuz olsa da dinlemiyorlar. O yüzden bunu çok sorun etmeyin bence.
    Ben bilmediğimi bildiğim için diğer insanlardan farklıyım der socrates. Bilmediğini bilmek de büyük bir farkındalık olup kendizi geliştirmek için süper bir fırsattır.
    Bu arada kişinin hiç teklememesi ve eee veya ııı gibi asalak sesleri çıkarmaması diksiyon üzerine çalışma yapmasından kaynaklanabilir. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sokrat güzel söylemiş :) Sen nerelerdesin? Bi varsın, bi yoksun :)

      Sil
  7. Ben de aynı şeyi yaşadım. Youtube videosu, podcast falan bir şekilde daha çok paylaşmak istiyordum ama uzman olduğum tek konu mesleğimdi.Bir sürü şey yapıyorum ama hiçbirini teklemeden anlatacak kadar bilmiyormuşum meğer...

    YanıtlaSil
  8. Her şeyden biraz bilmek de hiç bilmemekten iyi

    YanıtlaSil
  9. Acı bir yüzleşme olmuş ama bununla yüzleşmen bir alanda yoğunlaşıp uzmanlaşmana vesile olur inşallah...

    YanıtlaSil
  10. Hayatı basit yaşıyorum. İşe gidip eve geliyorum. Hobilerle uğraşıyorum. Araştırma yapacak zaman var ama bunu akıl edecek kafa yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar hayatımızı meşgul eden şey var ki. O yüzden kafasızlığımızdan değil kardeşim :)

      Sil
  11. Ilgi alanlarını daraltırsan derin bilgi sahibi olacak vaktin olabilir sen çok fazla alan açıyorsun

    YanıtlaSil
  12. Çok doğru söylüyorsun Müfred.

    YanıtlaSil