Powered By Blogger

25 Ekim 2014 Cumartesi

Otomatik vites araba kullanmak

         Debriyaj olmadan araba kullanmak hayal mi? Hayır. Artık değil. Otomatik vites arabalarla bu mümkün. Otomatik vites arabalarda debriyaj pedalı yok. Sadece gaz ve fren pedalı var. Sağ tarafta gaz, sol tarafta da fren pedalı var. Sağ eliniz özgürlüğünüze kavuşsun istemez misiniz? Vites değiştirme gibi bir derdiniz olmayacak artık. O yüzden direksiyonu daha rahat kontrol edebileceksiniz. Teknoloji işte. Nelere kadir. Devamlı vites değiştirmekle uğraş dur. Artık bu dertler geride kalıyor. Otomatik vites arabalar size yeni özgürlükler sunuyor.

         Buna en çok İstanbul’lular sevinecek gibi. Trafikte devamlı debriyaj-fren-gaz yapmaktan anaları ağlıyor. Eve kadar dur kalk dur kalk. İşte İstanbul trafiğinin özeti bu. Bu otomatik vitesli arabalar da sanki İstanbul için özel üretilmiş. Bu arabalar İstanbul trafiğini kurtarmayacak ama sizi kurtaracak. Yolda yaşadığınız stres, yorgunluk falan. Bunlara bir nebze de olsa çare olacak bir araç bu otomatik vitesli arabalar.

otomatik vites araba kullanmak
foto kaynak: unsplash.com



         Bir de sol bacağınızın ağrıması meselesi var. Trafikten eve döndüğünüzde sol bacağınızda bir ağrı hissediyorsunuz. Nasıl olmasın devamlı dur kalk yapmaktan. Forumlarda biri de bu durum için, ”Sol bacağım kas yaptı” diyor. Herkesin yaşadığı sorun farklı işte. Otomatik vitesli arabalar buna da çözüm oluyorlar. Debriyaj olmadığı için sol ayağınızı kullanmayacaksınız. Sol bacağınız ağrımayacak. Kas yapmayacak artık. Otomatik vitesli arabalarda gaz ve fren pedallarını sağ ayağınız ile kullanıyorsunuz. Sol ayağınıza genelde hiç ihtiyacınız olmayacak. Belki park falan yaparken ihtiyacınız olur. Bu gibi durumlarda kullanıyorsunuz işte.

          Bir de uzun yolculuklar meselesi var. Uzun yolculuklarda da sol ayağımız yine ağrımaya başlar. Debriyaj olmadığı için uzun yolculuklarda sol ayağınız rahat edecek. İşi gereği devamlı uzun yolculuk yapanlar varsa otomatik vitesli arabalar tam size göre. Nasıl ki sağ elinize özgürlük veriyorsa otomatik vitesli arabalar. Sol ayağınıza da özgürlük veriyor. "Ohh be dünya varmış” diyeceksiniz. ”Sol ayağım rahatladı be” diyeceksiniz.

          Yakıt hakkında da birkaç laf edelim. Öncelikle düz vites arabalar göre fazla yaktığı meselesi var. Ama aradaki uçurum hiç kapanmayacak gibi bir uçurum değil. Zaten yeni üretilen otomatik vitesli arabalarda bu fark gittikçe kapanmaya başladı. Üreticiler burada da teknolojinin imkanlarından faydalanıyorlar. İşin içine daha fazla elektronik katmışlar. Daha fazla elektronik ile düz vitesli arabalara göre daha az yakıt kullanımı sağlanıyor. Yakıt konusunda da bir örnek verelim. Olayı somut bir hale getirelim.100 kilometrede düz vitese göre yarım litre de olsa daha az yakıyorlar. Bilmiyorum yarım litre size göre yeterli mi?

          Bir de otomatik vitesli arabaları nasıl çalıştırıyoruz? O konu hakkında da birkaç laf edelim. Ama önce bunun için vites hakkında biraz bilgi vermemiz lazım. Otomatik viteste harfler var. P,D,R ve N harfleri. P araba halindeyken, D ileri gitmek için, R geri gitmek için ve en son N’de boş vites oluyor. Bu arabaların bazı modellerinde 1,2,3 rakamları da oluyor. Bunlar da sabit vitesler. Bir de isterseniz vitesi manuel olarak elle büyütüp küçültüyorsunuz. Bu işlem içinde (+) ve (-)işaretleri kullanılmış.

          Artık arabayı nasıl çalıştırabiliriz konusuna gelebiliriz. Viteslerle ilgili konuyu da belirttiğimize göre. Çalıştırırken ayağımız frende olacak öncelikle. El frenini indiriyoruz sonra. Tamam artık arabayı çalıştırabiliriz. Motorumuzun sesini duyduktan sonra vitesi D’ye getirin. Ayağını frenden çek zaten araç hareket etmeye başlıyor. Ondan sonra gaz, fren kafana göre takılıyorsun. Atla deve değil yani.
        
           Bu arada bu yazı hakkında görüşlerinizi beklerim. Size göre neyi iyi neyi kötü öğrenmek isterim.

1 yorum: