Powered By Blogger

21 Mart 2023 Salı

Bir zamanlar blog yazanlar gazetelere haber olurmuş...

Bir zamanlar bloglar çok meşhurlarmış. Hatta bazı bloglar yaşadıkları yerlerin yerel gazetelerine çıkmışlar. Sonra hayatımıza YouTube girmiş.

Video girmiş. Artık insanların ilgisi okumaktan çok izlemeye kaymış. Orada blogdan bir kopuş olmuş. Bunun yanında sosyal medyalar da blog dünyasını etkilemiş.

Mesela Twitter. Bilmem kaç karakterle duygularını ifade etmeye başlamış insanlık.

NE UZUN YAZI YAZAN, NE DE UZUN YAZI OKUYAN KALDI…

Ne uzun uzun yazılar yazan bloglar kalmış ne de uzun uzun yazıları okuyan blog okurları.

Her şey hızlı yaşanmaya başlamış.

Sonra 10 dakikalık videolar da uzun gelmeye başlamış bizlere. 10 saniyelik, 15 saniyelik videolar popüler olmuş.

VİNE İLE BAŞLADI HER ŞEY…

İlk bu tip kısa videolar Vine diye bir uygulama vardı. Orada meşhur olmuştu diye hatırlıyorum.

Sonra YouTube da bu videolara benzeyen shorts video çıkardı. Şimdi artık videonun shorts olanı, yazının tweet hali makbul.

Ben de bunu düşünerek çoğu zaman yazılarımı hep kısa kısa yazdım. Genelde 100 kelimelik yazılarla doldurdum bloğumu. Belli ölçüde etkileşim de aldım.

EN AZ 300 KELİME İSTERİM DİYE TUTTURAN GOOGLE…

Ama Google’ın blog yazılarında görmek istediği kelime sayısı- farklı farklı rakamlar söyleyenler olsa da- en az 300 kelime.

Ama her zaman 300 kelime yazamadım. Kimi zaman 50 kelime yazdım- 100’den bile düştüğüm zamanlar oldu yani- kimi zaman da 100 kelime.

ŞAPKADAN TAVŞAN DEĞİL BU YAZI ÇIKTI…

O anki ruh halime göre bir yol tutturdum yani. Aslına bakarsanız bu akşam bu konu hakkında yazmak yoktu aklımda.

Genelde güncel konular üzerine yazarım. Ama bu akşam güncel konular üzerine yazmak gelmedi içimden. Ben de aklıma ilk gelen konuyu yazdım.

BU DEVİRDE BLOG YAZMA HEVESLİSİ GÖRMEK…

Blog yazmaya yeni başlayacak olan ve benden fikir almak isteyen bir kişi yazdı geçenlerde. Hala blog yazmaya hevesli birilerini görmek sevindirdi beni.

Kendisine edindiğim tecrübelerden birkaç şey paylaştım. Aslında bilindik şeyler. Çok da sihirli formüller değil yani.

SİHİRLİ OLMAYAN O FORMÜLLER…

“Çok sevdiğin bir konu varsa her zaman onun üzerine yaz. Eğer belli bir konu üzerine yazmayacaksan da ne istiyorsan onu yaz. Boşver bloğun her telden olsun.” gibi şeyler.

Umarım blog yazmaya başlamıştır o kişi.

16 yorum:

  1. Ben hâla uzun yazan ve uzun yazıları okumayı seven blogger olarak buralardayım :) Bence bloglar hiç ölmeyecek, aynı şimdilerde yeniden moda olan plaklar gibi :) Uzun yazı okumak biraz da edebiyat sevgisidir, edebiyat ölmez :)

    YanıtlaSil
  2. Uzun zaman önce farkettim kimselerin vaktini uzun uzun okumaya ayırmadığını. Bir çok mecra açıldı tıpkı yazının içeriğinde olduğu gibi, yine de blog bir başka diyorum. Hepimizin kendi kişisel gazetesi gibi :) ne zaman ve neyi istersek yazıyoruz, yayınlıyoruz.
    Umarım başlamıştır yazmaya o kişi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kişisel gazete benzetmesi çok güzel olmuş Momentos :) Umarım başlamıştır o kişi.

      Sil
  3. Cok haklısınız... yazmayı isteyen insan çok ama okuduğundan fazla kitap çıkarmaya çalışan insan daha çok bir de 60tl üzeri yapıyorlar kitap fiyatlarını çoğu da watpadde "kurgu" yazarı 🥵

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaliteli olmayan kitaplar bir şekilde eleniyor zaten. Okuduğundan fazla kitap çıkarmaya çalışanlar tespitine katılıyorum.

      Sil
  4. Güncel konuları her zaman takip edemiyorum. Sayenizde öğreniyorum konuları. İyi ki blog dünyası var. İyi ki siz de varsınız. Bu arada, Vine denilen uygulama nedir, bilmiyorum.
    Samimi paylaşım için teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için ben çok teşekkür ederim. Vine da bir sosyal medya. Kullanıcılar 6 saniyelik videolar çekiyorlar.

      Sil
  5. Böylesi daha iyi, çokluğun olduğu yer samimiyetini yitirip bozuluyor. Daha sakin olduğu için seviyorum bloğu. :)

    YanıtlaSil
  6. Blog yazmayı, blog yazılarını okumayı çok seviyorum:))) Ben uzun yazıyorum, uzun yazıları okumayı da çok severim, bir şeyler öğreniyorum, kafam dağılıyor:) Blog her zaman daha samimi geliyor. Evet sosyal medya daha öne geçti, ben de instagramı çok fazla kullanan biriyim biliyorsun:) Ne olursa olsun yazı yazmanın keyfi bambaşka, blog çok başka:))) Mutluluk veriyor; çünkü içinden geldiği gibi duygularını ifade ediyorsun:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, İnstagram'ı çok aktif kullanıyorsun :) Tabi bloğun yeri her zaman ayrı.

      Sil
  7. Okumak zor geliyor evet :) Senin tarzını bilmez miyiz İlkay :)

    YanıtlaSil
  8. Senin kısa kısa olan yazılarını okumak güzel Müfred.

    YanıtlaSil