Powered By Blogger

3 Kasım 2020 Salı

Günün gelişmeleri 3...

3 YAŞINDAKİ ELİF, ENKAZDAN 65 SAAT SONRA ÇIKARILDI…

     İzmir’deki deprem enkazından tam 65 saat sonra 3 yaşındaki Elif Perinçek kurtarıldı. Elif ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bilincinin açık olduğunu belirtti.


     Ayrıca Koca, ciddi bir kas ezilmesi ya da kırığının olmadığını, enkaz altında hareketsiz kaldığı ve sıkıştığı için yoğun bakımda takip edildiğini belirtti. Ayrıca bakandan, Elif’in iki ablasının da durumlarının iyi olduğu açıklaması geldi.


günün gelişmeleri
foto kaynak: unsplash.com


MÜTEAHHİTLER VE FENNİ MESULLER GÖZALTINDA…

     İzmir’de depremde yıkılan binalardan sonra, binaların sağlamlığı ve binaları yapan müteahhitler çok konuşulmuştu. Tam bu konuşmalar ve tartışmalar sürerken bir son dakika haberi geldi.

 

     Müteahhitler ve fenni mesullerden oluşan 11 kişiden 9’u gözaltına alındı. Cumhuriyet Başsavcılığının yaptığı açıklamaya göre, iki şüpheli de aranıyor.

 

     Bu arada fark etmişsinizdir. Yukarıdaki paragrafta fenni mesul diye bir terim var. Peki nedir bu fenni mesul? Sorumluluğunu üstlendiği yapıyı, kamu adına denetlemekle görevli kişidir.

 

     Peki fenni mesuliyet sahibi kimler olabilir? Makine mühendisi, inşaat mühendisi, elektrik mühendisi ve mimar. Fenni mesul yapıyı ne açıdan denetler peki? Kanun, plan ve yönetmelik vs. gibi her şeyini denetler.


İZMİR DEPREMİNDEN SON RAKAMLAR…

     Sıradaki gelişmeden yine İzmir’in Seferihisar açıklarında yaşanan 6,6’lık depremden. Her geçen gün ölü ve yaralı sayısı rakamlarında artış yaşanıyor. En son güncellenen rakamlara göre: 91 kişi hayatını kaybetti, 994 kişi de yaralandı.


BURHAN KUZU TOPRAĞA VERİLDİ…

     Korona nedeniyle hayatını kaybeden Burhan Kuzu son yolculuğuna uğurlandı. Kuzu için Fatih Cami’nde cenaze namazı kılındı.


     Cenazeye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Cenazede konuşan Erdoğan, “Burhan Hocamız nüktedandı hem de İstanbul Üniversitesinde anayasa hukukçusunun olmadığı dönemde, davasının bir insanı olarak görev yaptı. Koronavirüs salgını neticesinde Burhan Hocayı çok kısa sürede kaybettik” dedi.


EKREM İMAMOĞLU 4 GÜNDE KENDİSİ KARANTİNADA KALACAK…

     İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu taburcu edildi. İmamoğlu, özel bir hastenede koronavirüs tedavisi görüyordu.


     Hastaneden taburcu olmasına rağmen karantina süreci bitmeyecekmiş. Yine kendisinin açıklamasına göre, 4 gün daha karantinada olacakmış.

 

     Cuma günü itibariyle de tekrar görevinin başına dönecek ve İzmir’e hareket edecek.


ARES KÖPEK ENKAZDAN SAĞ SALİM ÇIKARILDI…

     Yaşanan İzmir depreminde 2 tane kedi, bir tavşan kurtarılmıştı. Şimdi de bir köpek kurtarıldı. Köpeğimizin ismi Ares. Tam 65 saat sonra enkazdan çıkarıldı Ares.

 

     Köpeğin sahibi Gizem İleri, Ares ile birlikte Rıza Bey Apartmanı’nda yaşıyordu. Kendisi enkazdan 7 saat sonra çıkarıldı. Ama enkazın başından gidemedi.

 

     Çünkü hala enkaz altında Ares’i vardı. Neyse ki Ares de kurtarıldı ve iki dost tekrar buluştular.


İSTANBUL’DA YİNE SUSUZLUK ÇANLARI ÇALIYOR…

     Her yıl İstanbul’un barajlarında yaşanan doluluk oranı sorunu bu yılda yaşanıyor. Maalesef bu sefer ki durum ciddi. Doluluk oranı son 10 yılın en düşük seviyesine inmiş durumda.


     İstanbul’un günlük kullandığı su miktarı ortalama 3 milyon metreküp. Yani İstanbul, kuraklık ile karşı karşıya.

 

     Son yağışlara rağmen doluluk oranında istenen seviyede bir artış yaşanmadı. NTV Meteoroloji Editörü Dilek Çalışkan ise su tasarrufu yapılması gerektiğini söylüyor.

 

     Ayrıca Çalışkan, kasım ayının 15 gününün yağmurlu geçmesi gerektiği ama şu anda kasım ayının 15 günü içinde yağışın pek mümkün görünmediğini söylüyor.


2 KASIM 2020 KORONAVİRÜS TABLOSU…

     Gelelim günlük olarak açıklanan koronavirüs tablosuna. Türkiye olarak tüm enerjimizi ve dikkatimizi İzmir depremine çevirdiğimiz için gölgede kalmış olarak görünen koronavirüs istikrarlı bir şekilde sayıları korumaya devam ediyor.

 

     2 Kasım 2020 itibariyle yani bugün, 76 can kaybı mevcut. 2 bin 302’de yeni hastamız var.


PAULO COELHO’DAN İZMİR’E BAĞIŞ…

     Efsane kitaplardan biri olan Simyacı’nın dünyaca ünlü yazarı Paulo Coelho, İzmir’e bağış yapacağını açıkladı. Brezilyalı yazar Coelho, paylaşımına önce bir ayet yazarak başladı.

 

     “Elbette zorluğun yanında bir kolaylık vardır.”  Bağışını ise hem Uluslararası Kızılhaç’ın hem de bizim Kızılay’ımızın vasıtasıyla yapacağını yazdı.


YAŞANABİLİR POTANSİYELİ OLAN GEZEGEN SAYISI AÇIKLANDI…

     Bilim insanları yaşanabilir gezegen sayısını hakkında bir açıklama yaptılar.

 

     Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve SETI Enstitüsü’den oluşan bilim adamları Samanyolu’nda yaşanabilir potansiyeli olan gezegen sayısını açıkladılar.

 

     Buna göre, yaşanabilir potansiyeli taşıyan gezegen sayısı 300 milyon.


BTK’NIN VERDİĞİ SÜRE DOLDU…

     BTK’nın sosyal ağ sağlayacılarına verdiği süre bugün doluyor. “Sosyal Medya Yasası” olarak toplumda bilinen düzenleme kapsamında BTK, günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarına temsilcilik açma için verdiği süre bugün doluyor.

 

     Bu kanun ile ilgili sosyal ağ sağlayıcıları video konferans yoluyla yapılan bir toplantıyla bilgilendirilmiş. Bilgilendirmeyi Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan yapmış.

 

     Bu toplantıya İnstagram, Facebook, Youtube, Twitter, TikTok, Linkedin, Periscope, Dailymotion temsilcileri katılmış.


GOOGLE’IN BALONU…

     Google’ın internet balonu olduğunu duymuş muydunuz? İşte bu yazı o balon ile ilgili. Benim daha önceden bu balondan haberim yok.


     Tıpkı Google’ın kardeş şirketi Loon’dan haberim olmadığı gibi. İşte bu Loon şirketinin internet balonu rekor kırmış. Ne rekoru kırmış derseniz.

 

     Bu balon tam 312 stratosferde kalmış ve bu bir rekormuş. Daha önceki denemede ise 223 gün boyunca stratosferde kalmış.

 

     Loon balonları Porto Riko’da 100 bin kişinin internete ulaşmasını sağlamış. Bununla da kalmayıp Kenya’nın kırsal kesimlerinin de 4G internet hizmeti almasını sağlamış.


TRUMP’I BİLEN ANLET ŞİRKETİ BU SEFER KİM DİYOR?

     Amerika Birleşik Devletleri’nde 2016 seçimlerini bilen anket şirketi Trafalgar’a göre Trump önde.

 

     Eyaletlere göre Trump, (Kuzey Carolina’da 2,1) ile (Florida’da 2,7) ile (Michigan’da 2,5) ile (Pennsylvania’da 0,8) ve (Arizona’da 2,5 ile önde.

 

     Amerika Birleşik Devletleri’nde yarın yapılacak seçim öncesinde Trafalgar Grup adlı anket şirketinin açıkladığı anket konuşuluyor.

 

     Ankete göre Trump önemli eyaletlerde ipi göğüslemiş olarak gözüküyor. Yine aynı anket şirketi 2016 yılında yapılan seçimlerde de Trump’ın kazanacağını bilmişti.


TRUMP’IN HEYKELİ ÇÖPLÜKTE…

     Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Trump’tan bahsetmişken yine onunla devam edelim.

 

     Berlin’deki Madame Tussauds müzesi, Trump’ın heykelini çöpe attı. Müze, Trump’ın heykelini çöpte sergilemeye başladı. Önceki başkan Barack Obama’nın heykeline ise dokunulmadı.

 

     O yine aynı yerinde sergilenmeye devam ediyor. Müze yetkilileri ise heykelin çöpte sergilenmesiyle ilgili olarak, ABD seçimleri nedeniyle sembolik bir hareket olarak değerlendirdi.

 

     Çöpün içine yerleştirilen tabelalarda ise dikkat çekici ifadeler yer alıyordu. Tabelaların birinde, “Kovuldun” diğerinde ise “Yalan haber” yazıyordu.

 

     Müze yetkilileri sadece tabelalarla kalmayıp birde Trump’ın, “Amerika’yı Yeniden Büyük Yap” yazan kırmızı şapkasını da çöpe eklemişler.

 

     Heykelin ne zaman çöpten çıkarılıp eski yerine konacağına dair Reuters, seçimden bir süre sonra diye tahminde bulunmuş.

2 yorum: