Powered By Blogger

17 Şubat 2019 Pazar

Yılmaz Erdoğan, Netflix ile hangi ara anlaştı?


     Yılmaz Erdoğan, Netflix ile ne ara anlaşmaya vardı? Hiç böyle bir anlaşmadan da bahsetmemişti. Sessiz sedasız bir anda Netflix’de gördü herkes filmi. Bir anda bomba patladı. Şu anda ortalık karışık. Bir dünya soru var herkesin kafasında. Sabahtan beri internet sitelerini takip ediyorum. En son bu konuda ne yaşandı kaçırmak istemiyorum çünkü. Olayın birkaç yönü var. Önce mısır tartışması. 

     Sinema işletmecileri ve yapımcılar arasındaki. Günlerce bu tartışıldı. Yapımcılar bir şey söyledi. Sinema işletmecileri bir şey söyledi. Ama değişen bir şey yoktu. Tıkandı kaldı. Neyse ki devlet araya girdi. Yeni bir düzenleme yapıldı. Yapımcılar bu düzenlemeden memnun kaldı. En azından Birol Güven öyle açıkladı. “Birol Güven’in ne alakası var?” diyenler olabilir. Kendisi Televizyon ve Sinema Film Yapımcıları Meslek Birliği Başkanı. Bu konularda en başta görüş bildirmesi gereken kişi.

     Yılmaz Erdoğan da o düzenlemeye kadar bu konuda elinden geleni yaptı. Yapımcıların haklarını sonuna kadar savundu. İşte olay tam da burada kopuyor. Bu kadar biletler için uğraşmışken Netflix ile anlaşma nereden çıktı? Bilet, yapımcılar için bu kadar hayati derecedeyken ve bunun için günlerce konuşmuşken, çaba göstermişken şimdi bu yapılanı nasıl değerlendireceğiz? Film Netflix’de gösterilmeye başlandığından beri herkes konuştu. Açın bakın internete. Ama bir kişi konuşmadı.

Yılmaz Erdoğan

     Yılmaz Erdoğan. Ve bu saat olmuş hala bir açıklama yok. Hiçbir gazeteci merak etmiyor mu? Hiç biri arayıp böyle böyle bir durum var ne diyorsunuz diye sormadı mı? Herkes ne diyeceğini beklerken gazete ve televizyonlar neden peşinden koşmuyorlar anlamıyorum. 
Hadi medya tarafı böyle. Peki niye kendisi bir açıklama yapma gereği duymuyor? Medyada olanı biteni görmüyor mu, duymuyor mu? 

İkinci bir konu ise ne zaman Netflix ile anlaşma yaptığı. Medyatava’dan Canan Kaya’nın yazdığına göre film vizyona girmeden anlaşma yapılmış bile. Anlaşmaya göre film vizyona girecek, 6 hafta sonra da Netflix’de yayınlanmaya başlayacaktı. Ama yapımcılar ve işletmeciler arasındaki yaşananlar nedeniyle film 1 şubatta vizyona girdi. Böyle olunca da anlaşma gereği daha film vizyondayken aynı zamanda Netflix’de de yayına girmiş oldu.

      Ve ortaya bu durum çıktı. Bu durum Netflix yetkilileri ile görüşülerek vizyondan çıktıktan sonraki tarihe ertelenebilir miydi bilmiyorum. Herhalde bunu görüşmüşlerdir diye de düşünüyorum açıkçası. Bakalım Yılmaz Erdoğan neler diyecek?

Yılmaz Erdoğan ile ilgili diğer yazılarım için buraya tıklayabilirsiniz.

Foto kaynak: https://unsplash.com/photos/VbGYLwHnw88

24 yorum:

  1. Bir sinemada neredeyse tüm salonlarda bu film oynuyor ve bizim seyrettiğimiz seansta parmakla sayılacak kadar az seyirci vardı. Netflix e vermekle seyirci açısından iyi bir iş yapmışlar.Sonuçta herkes de Netflix yok.Olan seyreder olmayan sinemada izler.Seçenek var yani.Biz yani seyirci açısından iyi bir şey olmuş. Şimdi merak içindeyim 1 Martta gösterime girecek olan MUCİZE 2 de hemen Netflixde yayınlanır mı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seyirci açısından bir sorun yok. Ama ya yapımcılar? Adam Netflix'de varken niye sinemada izlesin?İster istemez sinemaya gidenlerde azalma olacak. Bundan sonraki filmler için yapımcı bilet satamazsa bir daha film nasıl yapar? Bu gibi çekinceleri var yapımcıların. Mucize 2, eylüle kalmış galiba. Netflix'de yayınlanacak diye konuşuluyor. Ama kesin bir şey yok.

      Sil
  2. İptv'de var film ama sesi yok

    YanıtlaSil
  3. Onu bunu bilmem ama netflix üyeliği aldığımdan beri hiç sinemaya gitmedim. Sanırım en son bir buçuk iki yıl önce sinemaya gitmiştim. Netflix harika. Evimde sıcacık yatağımda dizi, film, belgesel izliyorum :)

    YanıtlaSil
  4. Herkes bu konuda iyi ya da kötü bir yorum yapıyor bence kerkes kendi kazanacağı paranın derdinde. Gerçekten insanları, izleyicileri düşünerek yapılan tek bir hamle var mı? Bana göre pek yok. Bu nedenle umrumda da değil kimin hangi filmi nasıl yayınlandığı. :)

    Bu arada yazınız için teşekkürler. Elinize sağlık uzun uzun yazmışsınız.

    YanıtlaSil
  5. Gitmeyi planlıyordum bugün izledim :) Benim açımdan çok iyi oldu. Netflix daha çok kazandırmıştır onlara. Yakında sinema filmleri Netflix'e film vermek için sıraya girerler.

    YanıtlaSil
  6. Perde arkasında neler neler yaşanıyor değil mi 😇

    YanıtlaSil
  7. 1 mart'ta mucize 2 filmi de eylüle ertelenmiş ve netflix de gösterilecekmiş. Öyle okudum bugün bir sayfa da...Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgi için teşekkürler kardeşim. Selam ve dua ile.

      Sil
  8. Bu konu çok ucu açık bir durum... Yılmaz Erdoğan'ın bu konuda açıklama yapmak, cevap vermek zorunluluğunda olduğunu düşünmüyorum. Misal ben sinemasına gitmezdim ama Netflix üyesi olduğum için izlemiş oldum. Pek tarzım olmamasına rağmen mesajlarını beğendim ve belli yargılarım kırıldı. Vermemiş olsaydı siteye, hiç izlemeyecektim belki de.

    Burada herkes kendi cebine bakar Cem, yapımcısından tut sinemacısına kadar herkes kendi menfaatini düşünür. Bir yerde herkesin cebi doluyordur emin ol. Aksi olsa böyle büyük bir işe imza atılmazdı, inan bana...
    İnsanlara seçenek sunarak izlenme oranını arttırıyor aslında. Zaten Netflix ile yapılan anlaşma yayınlanmasıyla duyuldu, oysa imzalar çok öncesine dayanıyor, bakabilirsin internetten. Ben o yüzden iyi olduğunu düşünenlerdenim. Herkesin bütçesine, cebine uyuyor... Benimde öyle :)

    YanıtlaSil
  9. Nasıl tani, artık vizyondaki filmler netflix2 de mi gelecek?
    Dün ikinci defa izlemiş oldum ben de netflixten. Bir aylık ücretsiz üyelik başlattım tekrar izlemek için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle Özlem. Öyle bir söylenti var. Zaman gösterecek.

      Sil
  10. Bi kerelik bişeymiş diye duydum. Bu arada bloğunu gezdim inceledim ve beğendim sende gezersen sitemi yorumunu merak ediyorum. Pek blog gibi yazmasamda özeniyorum. Şu yazımı da özendiğim için yazdım. Sence güzel olmuş mu? https://magazintur.blogspot.com/2019/01/hint-cingeneleri-2019-ylnda.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Site ismi güzel olmuş. İçerikler de iyi. Devam.

      Sil
  11. Bence biz seyirciler açısından no problem. Piyasa da kızıştı bu arada.

    YanıtlaSil