Powered By Blogger

16 Ocak 2020 Perşembe

Niye kelime hazinem genişlemiyor benim?


     Kitap okuyorum, köşe yazısı okuyorum, blog yazısı okuyorum. Ama tüm bu okumalarıma rağmen, sanki kelime hazinem hiç genişlemiyor gibi geliyor bana. Sanki hep yerimde sayıyorum. Hep aynı kelimelerle yazıyorum. Sanki konuşma dilindeki gibi belli kelimeler arasında yazıp duruyorum. Kitap okuyorum dedim ama. Öyle ahım şahım bir okuma değil benimkisi. 

kelime hazinem niye gelişmiyor?
foto kaynak: unsplash.com
     Genelde ben bir kitabı 15 günde bitirir, sonra bir 15 gün ara verir, sonra yeni bir kitaba başlarım. Bu ara verme işinin bazen bir aydan fazla sürdüğü bile olur. Köşe yazılarını ve blog yazılarını daha fazla okurum. Merak ediyorum, okuduğum bu köşe yazılarının ve blog yazılarının kelime hazinemi geliştirmeme hiç mi etkisi olmuyor?

12 yorum:

  1. Sana öyle geliyordur bence

    YanıtlaSil
  2. Kelime hazinenin gelişmesi için okuması sana zor gelen eserleri edinebilirsin. Bir de oyunlar var, her gün yeni bir kelime öğrenmek ve bunu bol bol cümle içinde kullanmaya çalışmak gibi. Sanal sözlüklerden rastgele kelimeler seçebilirsin, bunların üzerine ufak denemeler yazabilirsin.
    Ben yeni kelimeleri ancak eski türkçe ağızla konuşan / yazan yazarların eserlerinden, tarzı böyle olan blogger'lardan ve tabii ki çeviri yaparken kullandığım sözlüklerden öğreniyorum, bol bol pratik etmeye çalışıyorum, o kelime dilime oturana dek. Benim çok işime yarıyor sözlük oyunları, bir kelime yaz mesela, eş anlamlısı de, karşına yeni kelimeler çıkar. Karşıt anlamlısı de, yeni bir dünya çıkar :) Kolay gelsin, sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Bence tek sorun az kitap okumak bu hesapla yılda ancak 20 kitap okuyorsun yetmez 50 nin altına dusmemelisin

    YanıtlaSil
  4. Sokrates,"bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir", demiş. Her an yeni şeyler öğreniyoruz. Öğrendikçe de ne çok şey bilmediğimizi anlıyoruz. Yaşadıkça öğrenmeye devam.

    YanıtlaSil
  5. Bence genişliyor, sen farkında değilsin. Yöntemler doğru, devam.

    YanıtlaSil
  6. Okuduğumuz şeylerin kalitesi belirler kelime haznemizi, ben buna inanıyorum. Ağır eserleri okuyarak daha çok fayda sağlayabilirsin kelime hazinen için :)

    YanıtlaSil