Powered By Blogger

29 Ocak 2019 Salı

Naylon poşete kesin çözüm önerisi...


     İşyerinde arkadaşlarla konuşurken ücretli poşet muhabbeti açıldı. Arkadaşlardan biri, “Ücretli poşetin amacı çevre değil para. Madem ki olay çevre, bundan sonra hiç poşet üretmezsin. Onun yerine herkese file verirsin. Yoksa 25 kuruş adamı durdurmaz. Parasını verip alır yine. Bu bir şeyi değiştirmez” dedi. 

ücretli poşet

     “Ooo, sen çok radikal düşünüyorsun. O dediğin bir anda olacak bir şey değil. Yavaş yavaş olur. Hem bir yerden başlamak lazımdı” dedim. Dedim ama arkadaşın söylediği de aklıma takılmadı değil. Eğer bu konuda bir samimiyet varsa bunu pekala bu şekilde gösterebilirlerdi. Poşet üretimini durdurmak ne kadar gerçekçi onu bilmiyorum. Ama ben arkadaşımın söylediğini çok beğendim. Ya siz?

Foto kaynak: https://unsplash.com/photos/umx_UGgkTa8

40 yorum:

  1. Bu tatlı tartışmayı ben de yaşadım.. Sizin dediğiniz gibi birdeni de zor ama diğer taraftan da düşünmek..

    Fileler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ilk adım güzel. Ama arkadaşımın dediği de yabana atılacak cinsten değil gerçekten. Herkes file kullanacak diye bir kampanya oluşturulabilir mesela.

      Sil
  2. arkadaşının dediği gibi poşet üretimi durdurulabilir .naylon poşet yerine geri dönüşümlü poşet üretilse belki daha iyi olur.

    YanıtlaSil
  3. bence de konu para çünkü alakasız giyim mağazaları bile poşeti parayla satmaya başlamışlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zaman bir şeyleri su istimal etmekte üstümüze yoktur zaten.

      Sil
  4. Bence güzel fikir amaç çevre sıfır atık slogan ise...Hemen.Cok kapatılsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama bu ne kadar yapılabilir onu bilmiyorum işte.

      Sil
  5. artık kızımıneski okul çarşısını takıyorum sırtıma öyle gidiyorum markete poşet almamak için..bir göz yumurta için bir göz deterjan için diğer göz de meyve sebze ve diğerleri içn..sırtıma yüklenip dönüyorum sonra eve ...çevre için önlem şart ...ama ben marketlerin yerinde olsaydım ki bence böyle kampnayalar olucaktır...poşeti ortadan kaldırıp..belli bir miktar alışveriş yapana her defasında bez torba hediye ederdim..bunun böyle paralı satılması çok antipatik oldu bence...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baya tepki ile karşılandı. Ama senin yaptığın çok güzelmiş. Bir şekilde insanları poşetten uzaklaştırdı. Ama şimdilik. Bu ne zamana kadar böyle devam eder orası şüpheli.

      Sil
  6. Manav reyonlarındaki poşetler devam ediyor, ekmekçilerde de...Sadece market gibi yerlerde kısıtlamakla olur mu bilemiyorum. Ama Avrupada yıllardır ücretli poşet işi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana o durum da saçma geliyor. Manavda niye serbest? Düzeltilmesi gereken yerler var daha.

      Sil
  7. Ben daha kestirmesini söyleyeyim:25 kuruşa naylon değil kağıt poşet satılsın o zaman. Her iki taraf da amacına ulaşmış olur böylece 😎

    YanıtlaSil
  8. Amacın çoğunluğu para için yapıldığına bende katılıyorum. Ancak her şey plastik yani, bir çikolata ambalajı da çevreye zarar veriyor. Marketlerde ki çoğu ürün plastikle paketlenmiş... Her şeyi geçtim bu şunun gibi bir şey herkes kendi evinin önünü süpürse dünya daha güzel olur. Buradan yola çıkarak herkes file ile markete giderse daha güzel olmaz mı diye düşünüyorum... Selam ve Dua ile ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkesin file ile gideceği günler de olur umarım. Selam ve dua ile.

      Sil
    2. Furkan'a katılıyorum. amaç doğayı korumaksa diğer plastik olan her şeyi yasaklamalılar. amaç para kazanmak olunca böyle oluyor

      Sil
    3. Her şeyi yasaklasalar çok güzel olur. Ama bu yapılır mı o sorun işte.

      Sil
  9. Birşeylerin içini boşaltmakta üstümüze yok bu mevzu da böyle oldu.Paralı olsa da olmasa da poşet kullanmamalıyız,malesef geri dönüşüm bilincimiz sıfır.Gerekirse insanların geri dönüşümlerini para ile almalı belediyeler veya şirketler teşvik amaçlı.Yoksa üç kişilik bir ailede haftada en az üç kere ambalaj atığı ile dolan bir kovam var.Normal mutfak çöpü haftada bir zor doluyor.Ambalaj atıkları çoğu evde normal çöplerle karışıp gidiyor.Belki bilinçsizlikten belki insanların geri dönüşümlerini atacak bir yer bulamayışlarından,Milli servet,belediyeler bu konularda başı çekmeli kampanyalar yapılmalı atıklar için düzenli bir toplama sistemi kurulmalı.Benim oturduğum sitede atık mutfak yağı için bir dönüşüm kutusu var,tüm ailenin atık yağlarını ben toplayıp oraya atıyorum çünkü her yerde yok.Çok zor değil aslında Poşet konusu önemli fakat devede kulak bile değil kıl kökü kadar birşey:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz bilinçlenecek bu konuda dediğin gibi ne güzel olacak. Bu uzun yorumun için teşekkür ederim 😉

      Sil
  10. E yüzlerce poset firmasi ne olacak o zaman orada calisanlar böyle bir karar alınamaz zamanla poset firmaları kapanacak kalanlar belki file ve bez poşet imalatına başlayacak ama zananla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu düşünen o işçileri de düşünür herhalde diye düşünüyorum Sevim.

      Sil
  11. Mevzu para mı çevre mi karışık bir konu doğrusu.İyi niyetli bir girişim olduğuna inanmamız için bazı adımların atılmaya devam edilmesi lazım.Önce paralı poşetlerdeki reklamlar kalksın mesela.Sonra çevreyi kirleten diğer ambalaj atıkları için yeni çareler düşünülmeli.Depozito uygulaması mesela.Ve en önemlisi dönüştürülebilir atıkların ayrı toplanması.Evdeki cam,kağıt,metal atıkları ayrı topluyorum ama ulaştırabileceğim bir toplama merkezi yok.Çöpün yanına ayrıca koyuyorum ki kağıt toplayanlar çöpleri toplarken karıştırmak zorunda kalmadan alabilsinler diye.Belediyelerin bu işe çözüm bulması şart.
    Ama çevre bilincini oluşturabilmek için tartışma başlatmış olması işin en güzel tarafı oldu bana göre.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adımların devam etmesi konusunda hem fikirim. Dediğin gibi böyle tartışmaları başlatması çok güzel oldu.

      Sil
  12. Bu konuda herkesin bir düşüncesi olabilir ama ben sadece şunu demek istiyorum petrol atıkları çevreye zarar veriyor. O yüzden enerji üretiminin yönünü değiştirmek gerekiyor. Derin konu aslında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen olayın tam kökeninden bakmışsın kardeşim. Çok haklısın.

      Sil
  13. poşet tüketimini durdurmak istiyorlarsa poşeti komple kaldırıp bezden torba yapıp tüketicilere sunsunlar burda amaç kar sağlamak başka bişey değil zaten

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arkadaşım da tam da bunu söyledi. Umarım gelecek günlerde olur.

      Sil
  14. Bez torbaya alışkanlıklar,burda amaç tamamen yok etmek değil zaten,gereksiz tüketime yol vermek. Avrupa'da da son yıllarda paralı oldu,cok eskiden burdada ücretli değildi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk etapta tüketimi azaltmak. Ama kökten kalksa iyi olmaz mı?

      Sil
    2. Tabiki olur Cem ama bu çok zaman alır,yinede olmaz değil.Ya ben razıyım evleri plastik dolu olsun,benim tek istegim cöplerini tasa toprağa ve denize atmasinlar!

      Sil
  15. Poşete verilen paralar TEMA ya bağışlansın o zaman 😊 En azından çevrede poşet konusu yerine nerede ne dikilmiş diye konuşulur 🤣

    YanıtlaSil
  16. Harika bir konuya değinmişsiniz teşekkür ederiz. Konu doğa olmalı bu plastik üretiminde doğa ne kadar korunursa o kadar uzun süren güzel günler yaşanır çevrelerimiz olur bunun için ciddi yaptırımlar uygulanması gerekir diyorum bende.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelecek nesiller için çok önemli bir konu. Yorumun için ben teşekkür ederim.

      Sil
  17. Galiba buna biraz zamanımız var. Ve biraz da bilinçlenmemiz.

    YanıtlaSil
  18. 2020 de poşet kullanımının tamamen kaldırılacagına dair yazılar okudum. Böyle olmasa bile bunun için mücadele vermeliyiz. Poşet kullanımını paralı yapmak için ilk adımı greenpeance attı 2. adımıda onlar atacak ve tamamen kaldıracaklarına eminim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamamen kaldırma kulağa çok hoş geliyor. Ama bu gerçeğe dönüşür mü? Orası muamma.

      Sil
  19. Yıllardır bez çanta kullanan biriyim. Bu kadar tantanayı hiç anlamıyorum. Çok zor bir şey değil biraz dikkat etmek.
    Geç alınmış bir karar, Avrupa bunu yıllardır yapıyor. Paralı. Çok nadir para verip alanı görürsün, herkes bez çanta, sırt çantası veya bisiklet sepetine koyup gider. Önümüzdeki sene pipet, plastik tabak, bardak vs. üretimi bitiyor Avrupa Birliği ülkelerde. Bizde de yasaklanacak bir gün. Plastik oldu her yerimiz, yazık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizimkiler bi noktadan sonra bastırıp parası alır gibi geliyor. Çanta falan taşımak zor gelir bize.

      Sil