Powered By Blogger

21 Ocak 2019 Pazartesi

Whatsapp'dan yeni bir edebiyat doğar mı?


     Dün gece Habertürk’te, Büyük Sorular programına denk geldim. Veyis Ateş’in sunduğu. Konuğu ise, Rasim Özdenören’di. Yazar ve aynı zamanda düşünürmüş. Kanalda isminin yanında öyle yazıyordu. “Yeni teknoloji edebiyatı öldürür mü?” sorusuna cevap verdi. 

whatsapp

     “Ben Whatsapp’ın edebiyatı öldüreceğini düşünmüyorum. Onun kendine ait bir dili var. Bu dil kendi edebiyatını ortaya çıkaracaktır. Bu dilin ürünlerini ya yine internette görürüz ya da kağıtlara basılır yine, orasını bilemem. Edebiyat bir şekilde yine yolunu bulacaktır” dedi. 

     Bana çok mantıklı geldi. Bakış açım değişti. Normalde Whatsapp nesline bakışımız olumsuz. Selam yerine slm, kendine iyi bak yerine kib vs. Dilimiz ölüyor diye yakınıyoruz. Peki ya yeniden doğuyorsa? Bu arada Rasim Özdenören kimdir diye, benim gibi merak edenler buraya tıklayarak bilgi sahibi olabilirler.

Foto kaynak: https://unsplash.com/photos/33oxtOMk6Ac

20 yorum:

  1. Edebiyat ölümsüz eserler verir. Whatsapp kültürü kalıcı olabilir mi ondan emin değilim.

    YanıtlaSil
  2. Edebiyat su gibidir...Her zaman yolunu bulur...

    YanıtlaSil
  3. Bence de öldürmez ama edebiyat içerisine yeni bir alt kategori ekletebilir.

    YanıtlaSil
  4. Edebiyat severler daima edebiyatı yükseltirler, hatırlanmasını unutulmamasını sağlarlar... Paylaşım için teşekkür ederim...Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Edebiyat severler. Ne güzel söyledin Furkan. Selam ve dua ile.

      Sil
  5. bence de edebiyatı öldürmez..o da kendi eserlerini doğuracaktır muhtemelen.....edebiyat da yoluna devam edecektir diye düşünüyorum ben de..

    YanıtlaSil
  6. Evet güzel bir konuya değinilmiş bence teknoloji edebiyat öldürebilir. yazarlar olmasa herkes artık yeni eserler ortaya koymuyor sürekli eski yazılar sosyal medya'da dönüyor. yeni içerik çıkaran çok nadir. ve sosyal medya'da herkes yazar sözlerini kendi sözümüş gibi kaynak bildirmeden yazıyor çok değişti sistem..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O bir felaket zaten. Ama herkes biliyor sözlerin kimin olduğunu. Paylaşan kendini rezil eder.

      Sil
  7. Edebiyatı değilde gündelik dili Whatsapp bitiriyor gibi geldi bana

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, gündelik dil başka bir şeye dönüşüyor.

      Sil
  8. Bardağın en dolu tarafından bakmış herhalde bu düşünür. Bu kadar da iyimser olunur mu ya hu? Güzel dilimiz elden gidiyor!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abi programı izlemelisin. Orada daha detaylı anlatıyor bu konuyu. Ben sadece bir bölümünü aldım.

      Sil
  9. Bakış açısına göre değişir, benim için selam yerine slm yazmak hep saçma gelmiştir. Yine kullananlara saygım sonsuz :)

    YanıtlaSil
  10. Aslında ne var biliyor musun Cem, bir şeyden fayda alabilmek ona nasıl yaklaştığınla alakalı.
    Şöyle düşün, seninle arkadaş olmam, seninle bazı konular hakkında fikir teatisi yapmam (ters ve ya aynı görüşlerimiz hakkında olabilir hiç farketmez) senden bir şeyler öğrenmek, kendime bir şeyler katmak içindir.
    Ancak öte yandan sana muhalefet olarak, her sözüne hayır diyerek, her fikrine zıttı bir fikirle gelmek ise senden faydalanabilme ihtimalimi düşürmekle birlikte seninle oluşabilecek dostluğumu da zedeleyecektir.

    Ezcümle; İnterneti, whatsapp'ı, instagramı vb tüm kanalları nasıl kullanırsak, dönüşü de o yönde olacaktır. Bugüne kadar kullandığım kanalları gereksiz, faydasız kalabalıkla doldurmamak için hep özen gösterdim. Karşımdaki kişinin vakti, vereceğim fayda ön planda olarak...
    O yüzden iyi kullanırsan, iyi fayda alırsın.
    Ben whatsapp'ta blog arkadaşlarımın çoğuyla görüşürüm. Güzel sohbetler, yazdığımız yazıların linkleri yollamak, başka bloglar hakkında konuşmak, bazen çok başka konular hakkında yorumlaşmak...
    Çokta faydasını görüyorum.
    Ufkum genişliyor.
    Dost tanıyorum.
    Yaşasın whatsapp :)

    YanıtlaSil