Powered By Blogger

15 Eylül 2016 Perşembe

Karanlık enerji nedir?

     Kendimi bildim bileli uzay ve uzaylılar konusu her zaman ilgimi çekmiştir. Ne zaman televizyonda uzayla ilgili bir belgesel görsem izler, Youtube’da uzay hakkında videolar arar ve bloglardaki uzay hakkındaki yazıları okurum. Blog demişken Emre kardeşimin bloğunda sırf uzay için bir kategori var. Emre’nin uzay ve uzaylılar hakkındaki yazılarını zevkle okurum. Emre’nin bloğuna buradan bakabilirsiniz. Uzay konusuyla ilgilenenler Haktan Akdoğan’ı da tanırlar muhakkak. Ara sıra kanallarda çıkar. Onun çıktığı programlara da rast gelirsem onları da kaçırmam. Bugün kanalları gezerken Tgrt Avrupa’da uzayla ilgili bir belgesele denk geldim. Belgeselin adı: Evrende Yolculuktu. Daha önce birkaç defa denk gelmiştim bu belgesele. Ama ortam uygun değildi.

karanlık enerji, izlediklerim, hubble teleskopu, uzay
Karanlık enerji hala gizemini koruyor


                                             TELESKOPLAR VE UZAY
     Ortam uygun değil derken. Evdekiler muhakkak diziye falan bakıyorlardır. O yani. Bugün öğle saatlerinde bir şeycikler olmadığı için, rahat rahat baktım belgesele. Anladığınız gibi bu belgesel bölümlü. Bu bölümünde kara enerjiden bahsediliyordu. Ya da başka bir tanımı ile karanlık enerjiden. Belgeselde Hubble teleskobundan, bize uzay hakkında sağladığı yeni bilgilerden bahsedildi. Bunun yanı sıra, Hubble teleskobundan daha büyük ve bize uzay hakkında yeni kapılar açacak, 3 yeni teleskopdan daha bahsetti. Anladığım kadarıyla uzay hakkında yeni yeni bilgiler edinmemizde, bu teleskopların büyük bir yeri var. Yeni teleskopların nerede yapılacağını, büyüklüklerini ve maliyetlerini anlattı. Eğer bütçe sıkıntısı yaşanmazsa, bu 3 yeni teleskop da 2020’de faaliyete geçecekmiş.
                                             EVRENİ GENİŞLETEN NE?
     Karanlık enerji terimini daha önce duymuştum. Ama ne olduğunu tam olarak anlayamamıştım. İzlediğim Evrende Yolculuk belgeselinde bu sefer çok iyi kavradım. Bildiğiniz gibi evrenimiz Bing Bang, yani büyük patlamadan beri sürekli genişlemekte. Peki evren genişliyor da nasıl genişliyor? Galaksiler hem bizden uzaklaşıyorlar, hem de kendi aralarında birbirlerinden uzaklaşıyorlar. Peki bu genişlemeyi, galaksilerin hem bizden, hem de birbirlerinden uzaklaşmalarını sağlayan güç ne? İşte bu gücün adına karanlık enerji deniyor. Karanlık enerji daha tam olarak çözümlenebilmiş değil. işte bu yeni kurulacak teleskopların, karanlık enerji hakkında daha fazla bilgi elde etmemizi sağlayacakları düşünülüyor. Bende merakla bekliyorum, karanlık enerji hakkındaki yeni gelişmeleri.


Foto kaynak: https://www.flickr.com/photos/116566212@N02/14731019610/sizes/o/

6 yorum:

  1. Uzay derinliğince giz dolu. Ayın bile sırrı çözülemedi. Ayın tek yüzünü görüyormuşuuz. Kimisi ayın suni olduğunu söylüyor. Öbür yüzü bir bilinmez. Ki ay bize kapı komşu. Daha öteleri, nebulalar, takım yıldızlar. Geçenlerde de kara delikten geçen bir şey gözlemlenmişti. Uzay, çözülemeyen bir bulmaca gibi. Zevkli, bitmez, araştırması uzun konu.

    Bu bilgiler için çok teşekkürler :9

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu zevkli konu hakkında yeni yazılar yazmaya çalışacağım :) Teşekkürler.

      Sil
  2. Uzayla ilgili ne zaman bir bilgi okusam insanın çok küçük ve aciz oluşu gelir aklıma. Hatta internette bir video vardı. "Eğer dünyadan sıkıldaysanız bir de bunu izleyin" başlığıyla. Çok severim onu. Teşekkürler paylaşım için erenler ⭐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel yorum için ben teşekkür ederim Emine Hatun.

      Sil
  3. Daha çözülememiş o kadar çok şey var ki evrende...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi? Ama insan merak ediyor işte. Uzay benim ilgi alanlarımdan biri. Böyle bir belgesel izleyince sizlerle de paylaşmak istedim.

      Sil