Powered By Blogger

7 Nisan 2016 Perşembe

Şiiri ve romanıyla var olan, komple bir yazar...

     Bir yazarın hayatına baktığınızda, başka yazarları da görmek mümkün Türk Edebiyatında. Buna örnek olarak Ahmet Hamdi Tanpınar’ı verebiliriz. Edebiyat fakültesinde okurken, hocalarından biri Yahya Kemal Beyatlı’dır. Tanpınar’ın yazım hayatında Beyatlı’nın, devasa bir etkisinin olduğu söylenir. Ne güzel değil miymiş o zamanlar? Yazarlar, şairler hep birbirlerinin hayatlarına değmişler. Kimi teşvik etmiş, yol göstermiş, kimi hocası olmuş, yolunu aydınlatmış. İç içe, yazım hayatları olmuş. Bu toprakların yazarları, birbirlerini beslemiş. Bunun dışında yabancı yazarlar da etkilemiş, bu toprağın romancısını, şairini. Sadece yerel de kalmamışlar. Yabancı romancıların romanları da, yabancı şairlerin şiirleri de cezbetmiş, yaşamın tadını yazmada bulan, bu toprağın yazarlarını.
Ahmet Hamdi Tanpınar

                                                   DOSTOYEVSKİ HAYRANI
     Ahmet Hamdi Tanpınar bir denemesinde bahsetmiş bu konudan. Kendisini çok etkilemiş olan Rus yazar, Dostoyevski’den. Yaşadığım Gibi adını verdiği denemesinde, “Dostoyevski’yi ise yeni yeni tanıyordum. Muazzam bir şeydi bu. Her an dünyam değişiyordu. İnsan ıstırabıyla temasın sıcaklığı her sahifede sanki kabuğumu çatlatacak şekilde beni genişletiyordu. Düşüncem adeta birkaç gece içinde boy atan o mucizeli nebatlara benziyordu. Ciltten cilde atladıkça ufkum başkalaşıyor, insanlığa ve hakikatlerine kavuştuğumu sanıyordum” demiş Dostoyevski için. Tam bu noktada şiirlerinden birine yer vermek istiyorum. Selam Olsun, şiirinin adı. Selam olsun bizden güzel dünyaya/ Bahçelerde hala güller açar mı?/ Selam olsun sonsuz güneşe, aya/ Işıklar, gölgeler suda oynar mı?
                                          KENDİ AĞZINDAN NASIL BİR YAZAR?
     Yaşadığımız olaylar dünyanın bu güzel taraflarını görmemizi engelliyor. Ama yine de bu şiir, huzur veriyor. Bir an kötülüklerin olmadığı bir dünya beliriyor hayalinizde. “Nasıl bir yazardır?” sorusuna en iyi cevabı yazarın kendisi verir. Gelin o zaman bakalım. Kendisini nasıl bir yazar olarak tanımlamış: “Şiirlerimin anahtarlarını roman ve hikayelerim verir. Mamafih roman anlayışım şiir anlayışımdan fazla ayrılmaz. Şu farkla ki şiirde kendimin, hikaye ve romanlarımda kendimle beraber mümkün olduğu kadar hayatımın ve insanların peşindeyim. Ve başkalarına ait zamanın peşinde”. Hem şiirde hem romanda başarı elde edebilmek, ikisinde de okuyucuların kalbini kazanabilmek, büyük bir yazarla karşı karşıya olduğumuzun bir göstergesidir. Romandaki başarısını da Saatleri Ayarlama Enstitüsü ile ortaya koymuştur, Ahmet Hamdi Tanpınar.

Foto kaynak:Pixabay.com

Blog linki:yasamdanyazilar.blogspot.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder