Powered By Blogger

19 Eylül 2018 Çarşamba

Hayatımı yazsam roman olur mu?


     Hayatımı yazsam roman olur mu? Bu soruyu hiç kendinize sordunuz mu? Ya da hiç düşündünüz mü? Ben düşündüm. Benim hayatımdan bir roman çıkmaz. Sıradan, rutin ve heyecansız bir hayatım var. Sabah işe git, akşam eve gel. Blogda yazı yaz. Sonra yat. Sonraki sabah tekrar işe git. Bu hayatın neresini yazabilirsin ki? Bu hayattan bir roman çıkmaz. 

     Peki romanlık bir hayat nasıl olur? Bir insanın hayatında neler olmalı ki o hayat romanlık olsun. Devamlı bir aksiyon olmalı. Ya da devamlı bir yerlere gidip gezmeli. Yerinde hiç durmamalısın. Gezmek derken? İşyerinde bir arkadaşım var. Buğra. Kendi arkadaşıyla beraber fırsat bulduğunda kampa gider. Neresi olursa. En son İzmir’e mi ne gitmişlerdi. Arkadaşıyla beraber alıyorlar sırt çantalarını. Çantalarda baya büyük. Otostop çeke çeke gidiyorlar her yere. İnstagram’dan takip ediyoruz onları. 

     Bir, bu şekilde gezmek var. Birde günlük olarak bir yerlere gitmek var. Mesela İstanbul’a. Yine iş yerinden bir arkadaşım geçen hafta boğazda yemek yemeye gitti. Bu iki gezme türü dışında bir tane daha var. Yaşadığın yerde neresi varsa, oraları gezmek. Genelde kafelerde takılmak. Avm’ye gitmek. Masa tenisi gibi oyunlar oynamak. Her fırsatta böyle organizasyonlara katılmak. Böyle gezmek olursa hayatında, o zaman romana konu olabilecek bir hayat yaşamış olur muyuz? 

Hayatımı yazsam roman olur mu?

     Aksiyon dediğimizde böyle şeyler geliyor benim aklıma. Eğer hayatımızda bunlar yoksa o hayattan bir roman çıkmaz mı? Çıkabilir. O nasıl olur peki? Ruh dünyanla ilgili yazılabilir. Sıradan bir hayattan roman çıkarabilecek kadar usta bir yazar olunmalı o zaman da. Sıradan hayatlar dizi olmaz mı peki? Sıradan bir aile hayatı da dizi olabilir. Roman değil dizi yapacaksın. Ama dizilerde de böyle bir durum göremiyoruz. Devamlı bir kaçırılma, aldatma, cinayet olacak. Onu izliyoruz. Demek ki hayata bakış açımız böyle. 

     Bir hayatın romana ya da diziye konu olabilmesi için olağandışı şeylerin olması gerekiyor. Çok mu saçmaladım nedir? Saçmaladıysam lütfen söyleyin. Sizce de bir kişinin hayatının roman olabilmesi için, hayatında devamlı aksiyon mu olması lazım? Sizin hayatlarınız romanlık mı? Hayatımı yazsam roman olur mu? Bu soruyu cevaplamaya çalıştım.


Foto kaynak: https://www.pexels.com/photo/silver-steel-framed-aviator-sunglasses-on-top-of-book-during-daytime-157852/

14 yorum:

  1. Her hayattan roman olur Cem. Yeterki yazmayı bil. Hiçbir şey hakkında çok şey yazabilirsin emin ol. Mesela #Tutunamayanlar'ı oku. Demek istediğimi anlarsın ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki defa okumaya çalıştım Tutunamayanlar'ı bir şey anlamadım. İkisinde de yarıda bıraktım Mustafa :)

      Sil
    2. olmadı bu şimdi Cem :/ Nesini beğenmedim Turgur Özben'in. Karısı Nesrini, Olric'i falan... Ne güzel kitap ^^

      Sil
    3. Beğenmedim değil Mustafa anlamadım :) Bir ara yeniden okumayı deneyeceğim ama.

      Sil
  2. Benden kaç sezon Hayat Ağacı, Yalan Rüzgarı ve Dallas çıkar düşündüm de :)))

    YanıtlaSil
  3. Saçmaladığını düşünmüyorum aksine yazın çok guzeldi. Ve cidden illa olağanüstü olay olmayınca diziler çok çabucak final yapıyor. Ben aksine olabilecek sıradan olayların olduğu şeyleri daha çok seviyorum . Bi' aralar seksenler vardı ne güzel aile konusu işliyordu şimdi hiç öyle bir dizi yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, Seksenler güzeldi. Bu güzel yorumun için çok teşekkür ederim.

      Sil
  4. Benim hayatımı yazsam roman olur evet ama satar mı o roman orasını bilemem! :)

    YanıtlaSil
  5. benden bir kısa öykü çıkar sanırııım ne romanı yaaa romanlık hayat mı yaşıyoz kiiii :)

    YanıtlaSil
  6. Roman deyince macera, polisiye filan değil tabii. Ama yazınca her hayat roman olur sanırım :)
    Kimi çok yavan olabilir elbette.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim hayatımda yavan sınıfına dahil olur gibi :)

      Sil