Powered By Blogger

6 Mart 2016 Pazar

Tuğla gibi kitaplar okunur mu?

      Tuğla gibi kitaplar hakkında etrafınızdan neler duydunuz? Ya da yanlış başladım. Hiç tuğla gibi, bilmem kaç sayfalı bir kitap okudunuz mu? Ben okudum. Ve şu anda da öyle bir kitap elime geçse, yine okurum. Benim, tuğla gibi dediğimiz, bol sayfalı kitaplara karşı sempatim vardır. Adeta beni okumaya tahrik ederler. İlk okuduğum tuğla gibi kitabı hatırlıyorum. Arkadaşım vermişti. Kendisi öyle kitap okuyan biri de değildi hani. Evde eskiler arasında annesi bulmuş. 750 sayfalık bir kitaptı. Yabancı bir roman. Yanlış hatırlamıyorsam Charles Dickens'dı yazarı. Arkadaşım, "Bu kitabı bitirirsen profesör olursun" demişti. Esprili bir dille. Romanın ismini hatırlamıyorum. Ama bir dede ile torun hikayesiydi. Kitabı sevmiş miydim? İyi bir kitaptı diye hatırlıyorum.

ÖZELLİKLE TUĞLA GİBİ KİTAPLAR 
  OKUMALIYIM DİYE BİR ÇABAM
                     OLMADI
      Peki ondan başka tuğla gibi olan kitaplar okumadım mı? Ya da o okuduğum kitaplar, not aldığım kitaplar arasında mı? Tabiki o kitaptan başka kitaplar da okudum. Ama özellikle tuğla gibi olan kitapları seçmedim okumak için. Önemli olan kitabın kalınlığı ya da kaç sayfa olduğu değildir. Önemli olan içeriktir, kalitedir ve ne anlattığıdır. Kitap insana bir şey katmalıdır. Eğer bir kitabın bana bir şey katacağına inandıysam çok ince (az sayfalı) ya da çok kalın (çok sayfalı) olması önem taşımadı benim için. Aldım okudum. Okuduğum bu tuğla gibi kitapları sizlerle de paylaşmak isterim. Okuduğum kitapları not ettiğim küçük not defterime baktım. Sayfa sayısı en çok olanlara. İlk sırada 610 sayfa ile Cevdet Bey ve Oğulları kitabı var.
TUĞLA GİBİ OLUP DA OKUDUĞUM
                    KİTAPLAR
      Daha önceki Orhan Pamuk yazımda, Cevdet Bey ve Oğulları'na değinmiştim. Yine de bir kaç kelime ile de olsa değinmek isterim. Adı üstünde bir aile hikayesi. Cevdet Bey, artık evlenme zamanı geldiğini düşünür. Ve iyi bir ailenin kızıyla evlenir. Sonra oğulları olur. Ve başlarız onların da hayatlarına dahil olmaya. Oğullarından herhangi biriyle eşleştirebilirsiniz belki kendinizi. Ben biriyle eşleştirdim. O koca kitap, o tuğla gibi kitap bitti. Zevkle okuduğum kitaplardan biriydi. Yani tuğla gibi kitaplardan korkmaya gerek yok. Eğer kitap sevdiğiniz bir türse kitabın tuğla gibi olması çok da önem taşımıyor aslında. Okuduğum bir diğer kitap da Dünden Bugüne (Günlükler) kitabıydı. O da ikinci sıradaydı. En çok sayfalı kitaplar arasında. Onun da sayfa sayısı 530'du. Yazarı Muzaffer Buyrukçu. Yazar Buyrukçu günlükleriyle meşhur. O günlüklerinde kimler yok ki. Orhan Kemal'den Cemal Süreya'ya, Can Yücel'den Rıfat Ilgaz'a kadar. Yazarların hayatı. Mutlaka okunması gereken bir kitap diyebilirim. Yazarların hayatı nasıldır merak ediyorsanız, işte size ilaç gibi bir kitap. O zaman ne diyoruz: Evet, tuğla gibi kitaplar da okunur.

Foto kaynak : pixabay.com

Blog linki : yasamdanyazilar.blogspot.com
     
       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder