Powered By Blogger

31 Mart 2016 Perşembe

Sevgili Einstein amca. Sana bir sorum var?

     Einstein’in dilini çıkardığı poz meşhurdur. Adam bilime yaptığı katkılardan çok, bu pozuyla tanınıyordur herhalde. Böyle muzip bir adamın muhakkak, çocuklarla da samimi bir ilişkisi olmalı diye düşünmüşümdür hep. Bugün gördüğüm kitapla da yanılmadığımı anladım. Kitabımızın adı: Sevgili Einstein. Kendisi yaşarken, dünyanın her yerinden çocuklar, muzip dahiye mektuplar yazıp, bilim hakkında sorular sormuşlar. Oda çocuklara, muzip cevaplar vermişler. Mektuplara sevgili diye başlamaz mıyız? Gerçi biz nesil olarak, mektup yazma tadını yakalayamadık. İlkokul mu, ortaokul mu neydi. Türkçe dersinde örnek mektuplar yazmıştık hepimiz, sınıfça. Oda olmasa, ömrümde mektup yazacağımız da yoktu ya. O yüzden kitabın adı, Sevgili Einstein olmuş.
kitap

                                 ÇOCUKLAR İÇİN BİLİM DÜNYASINA GÜZEL BİR ADIM
     Çocuğu olan anne babalar, bu kitabı almalı. Çocuğun bilime ilgi duyması için. Bu kitabı aldınız diye, illa çocuğunuz bilim adamı olacak değil. Her insanın, her konuda, standart bilgisi olması gerekir. Hiç olmazsa çocuk, bilim konusunda standart bilgiyi almış olur. Çağımızın istediği birey tipi de bu. Tarihten, coğrafyadan, vatandaşlıktan vs. her şeyden bilgisi olmasını istiyor bu çağ, bireyden. İşte bu kitapla, çocukluktan bir adım atılmış olacak, bu donanımlı bireye. Tanıtım bülteninde hiç olmazsa bir mektuba yer verir insan. Yok, vermemişler. Bir çocuk nasıl bir soru sormuş. Einstein ona nasıl bir cevap vermiş. Espri anlayışı nasılmış? Hangi muzipliklerle cevap vermiş? Çok merak ediyorum doğrusu.
                                                        MUZİP BİLİM ADAMI
     Çevirisini İrem Gültan yapmış. Önsözünü de torunu Evelyn Einstein yazmış. Derlemeyi ise Alice Calaprice yapmış. Affectum Libris yayınevinden çıkmış. Ben bu yayınevinin ismini ilk defa duydum. Kitap fotoğrafında Albert Einstein’in gülümseyen bir fotoğrafını koymuşlar. İç ısıtıcı bir fotoğraf olmuş. O fotoğrafta bile muzipliğini ortaya koymuş. Ayağında peluştan ayakkabılar var. Eminim çok merak etmişsinizdir. Burdan bakabilirsiniz. Merakınızı gidereyim. Zaten biz millet olarak, öyle kuru kuru öğrenmeyi sevmiyoruz. İlla ki yanında ekmek arası eğlence de olacak. O yüzden bu kitabı seveceğimizi düşünüyorum. Peki siz ne düşünüyorsunuz? Siz alıp okur musunuz bu kitabı? Ya da Einstein’ın bu muzip tavırları hakkında neler düşünüyorsunuz? Sıkıcı bilim kitaplarından, siz de sıkılmadınız mı?

Foto kaynak:pixabay.com


Blog linki:yasamdanyazilar.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder