Powered By Blogger

23 Mart 2016 Çarşamba

Bu yazıyı okuyorsan kitap okumaya yatkın birisin...

      Okumak, tek başına yapılan bir iştir. Emek gerektirir. Ama çağımız, armut piş ağzıma düş kabilinden bir çağ. Hepimiz sabırsızız. Hemen her şey olup bitsin istiyoruz. Ve çoğunlukla bu sabırsızlık nedeniyle de strese giriyoruz. Ya da istediğimiz işte başarıya ulaşamıyoruz. Şimdi hal böyleyken birine “Oku” demek ne kadar da zor. Biz okuyanlar için zor değil elbette. Biz her zaman deriz. Gocunmayız. Ama okuyacak kişi için bu durum, tam bir zuldür. “Şimdi kim uğraşacak okumayla” duyduğumuz cümlelerden biridir. Çünkü şu anda insanoğlunun hiçbir şeye zamanı yok. Gün 24 saat ama, yine de yetiştiremiyoruz elimizdeki işleri. Şimdi böyle durumdaki biri okumaya yeltenir mi?

                                                 KAFALARDAKİ KİTAP OKUMA İMAJI
     Çağımızın başka bir özelliği de imaj çağı olması. Kitap okuma hakkında insanların aklında nasıl bir imaj var? Bu imaj nasıl bir şeydir ki insanlar kitap okumuyor. Burada iki çalışma yapılabilir. İlki içinde bulunduğumuzun yılların yetişkinleri için. İkincisi de yeni nesiller için. Yeni nesiller olanı daha bir kolay. Çünkü onların önyargıları yok okumaya karşı. İlkokuldan itibaren kitap sevgisiyle büyüyecek bir nesil yetiştireceğiz. Onlara kitap dendiğinde hayatın vazgeçilmez zevklerinden biri olacak, kültürel faaliyet imajı çizilecek kafalarında. Zaten bir kere okuma mayasını bir kuşakta tutturduk mu, gerisi gelir. Onlarda çocuklarına kitap sevgisini gösterirler. Ve böylelikle bu halka, zincir olarak devam eder.
                                                   BİZ SANATA YATKIN BİR MİLLETİZ
      Evet, bir de yetişkinlerimiz var tabi. Ve o kırılmaz ön yargıları. Einstein boşuna dememiş, “Atomu parçalamak ön yargıları kırmaktan daha kolay” diye. Yurt çapında bir okuma seferberliği başlatılabilir. Ama öyle birkaç aylık değil. Her zamanı kapsayacak bir seferberlik. Böylece ortaya bir sinerji çıkar. Güzel bir enerji kaplar yurdumuzu baştan başa. Bu enerjiyle beraber yetişkinleri de çekeriz okuma dünyasının içine. Ben şuna inanıyorum ki: Biz millet olarak sanata yatkın bir milletiz. Biz okuruz. Bu işe bir alışırsak, bir ısınırsak önümüzü kimse alamaz. Kitapları birer birer devirmeye başlarız, ardı ardına. Biz bir işte samimiyet görürsek, samimi davranırız. Taşın altına elimizi koyarız. Yurt çapında yapılacak, herkesin katılacağı samimi bir kampanya, çok iyi bir başlangıç olacaktır. Benimki sadece bir öneri. Bu öneriden daha iyileri de olabilir. Dilerseniz siz de paylaşabilirsiniz. Önemli olan başlamak. Önemli olan ilk adımı atmak.

Foto kaynak:pixabay.com

Blog linki:yasamdanyazilar.blogspot.com


8 yorum:

  1. Sabır mı kalmadı gerçekten de yoksa okumayı sevmiyor muyuz aslında bazı kişilerle karşılaşıyorum çok okuyor gibiler sayıca bakıldığında ama ya okuduklarını anlamıyorlar yada hayata geçirecek düzeyde konsantreyle okumuyorlar.. Sinerjiye ihtiyacımız var kesinlike buna katılıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konsantre olamamak. O da başka bir sorunumuz.
      (Vakit ayırıp yorum yaptığınız için teşekkürler)

      Sil
  2. Kisa bir yaziyi bile sabirla okuyamiyan bir millet olduk, herseyin kolayina sahip olma durtusu yapti tum bunlari.Emek vermeden sahip olunamiyacagi gercegi hep unutuldu..Sinerji evet bu cok onemli..keske yayabilseydik milletimizin uzerine..tesekkurler ece ablam guzel bir saptamaydi..tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüş Ece Evren'in yazısına, yorum benim yazıya yapılmış galiba :)

      Sil
    2. Cem kardeşim.Asmin Kadınca Şiir ve Kalem topluluğunun sahibi idi. Ama şimdiki konumunu bilemiyorum.Daha önce ben Kalpten Kalbe Topluluğu'nda moderatördüm. Bana çok sempatisi vardır.Duygulu bir kızımdır, çok severim.Ben sizin yayınınızı paylaşınca, belki dikkatinden kaçmıştır.Bilginize, sevgiler.

      Sil
    3. Ne demek olabilir. İnsanlık hali . Sevgiler

      Sil
  3. Yazınızın her kelimesine katılıyorum.Birde inanın kahve yanına kitap koymak için kitap alanlar var. Öyle bir moda mı desem ne desem bilmiyorum ama bir şey var. Her yer, özellikle instagram onunla dolu. İnsanların artık iki hali oluştu.Bir sosyal medyada kültürlü "cool" diye nitelendireceğimiz hali birde normal olan. Gerçi bununda iyi tarafından bakmak istiyorum. En azından o kitap alınıyor. Bir gün birileri onu mutlaka okur diye düşünüyorum. Böyle olmayanlarda yok değil .Gerçekten kitap okuma oranı artıyor bu çok güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olaya pozitif bakışınız çok güzel. Belki biri okur evet. Okuma oranları artıyor. Artık herkes bunun farkında. Bu güzel haber. Yorum için teşekkürler.

      Sil