Powered By Blogger

24 Nisan 2019 Çarşamba

Azra Kohen hakkında...


     Azra Kohen hakkında bir şeyler yazmak istedim. Az önce Youtube’da, Habertürk’te katıldığı bir programı izledim. Kübra Par ile Açık ve Net programı. Son çıkan kitabı Gör Beni hakkında konuşmak içim katılmış programa. Daha kitap çıkmadan birkaç gün önce çekilmiş program. Ve kitapla ilgili de katıldığı ilk programmış. Fikirleri her zaman enteresan ve ilgi çekici gelmiştir kendisinin. Ve programda da söyledikleri yine ilgi çekiciydi benim açımdan. Dikkat çeken görüşlerini burada paylaşmak istedim.

*”Bizim değerlerimizi tartışmaya açıyorlar ki kaynaklarımıza sahip olabilsinler. Biz de devamlı tartışıp duruyoruz. Enerjimizi buna harcıyoruz. O güçler de alacaklarını alıyorlar”.

*”Müslüman ülkelere bakıldığında en iyi biziz? Bu neden böyle kendimize sormalıyız”.

*”Benim bir siyasi görüşüm yok. Siyasi görüşüm olması demek bu ülkenin kaynaklarında gözleri olanların ekmeğine yağ sürmektir. Çünkü kendimizi kaybedecek kadar tartışmam lazım o zaman. Bu da onların isteği zaten”.

*”Atatürk kadınlara seçme ve seçilme hakkı getirmiş. Kadın olarak sahip olduğum bir çok hakka onun sayesinde ulaştım. Bu nedenle kendisine çok saygı duyuyorum. Ama yanlışları olmamış mıdır? Olmuştur. Ama yaptığı yanlışlar yaptığı doğrularını sıfırlamaz”.

*”Atatürk, İngilizler tarafından görevlendirilmiş bir ajan mıdır? Buna cevap verme noktasında değilim. Ben bu kitabı yazarken İngiliz arşivlerine girdim. Araştırdım. Bu bilgiler ışığında bu kitabı yazdım. Bu nedenle herkes araştırmalı. Tüm bu araştırmaların sonunda bu soruya her insanın kendisi cevap vermeli”.

Azra Kohen hakkında

     Programa dair birkaç şeyde yazmak isterim. Kübra Par çok güzel sorular sordu. Sorduğu bazı sorularda Azra Kohen’in tepki göstermesine rağmen ortamı yumuşattı. Başlar başlamaz lafı hiç uzatmadan konuya girdi. Azra Kohen’in söylediklerinden çok etkilenmişe benziyordu. Çünkü her zaman duyduğu şeyler değildi.

     Azra Kohen bazen aşırı tepkiler verdi. Kendisinden hiç beklemiyordum. Çünkü Youtube’da diğer röportajlarını da izlemiştim. Hiç böyle tepki verebilecek biri gibi durmuyordu. 

     Kübra Par, romanda Kubilay’ın 1930’lu yıllarda bir günde nasıl Sivas’tan İstanbul’a geldiğini sordu. O dönem için bunun mümkün olmadığını belirtti. Kohen ise hemen parladı. “Yanlış biliyorsunuz. O yıllarda gelinirdi. Bir günde 24 saat bu arada” dedi. Bunu daha yumuşak bir dille ifade edebilirdi. Bu arada Kubilay’ın belki de hiç İstanbul’a gitmemiş olabileceğini ve bunun kendisinin yaptığı bir kurmaca olduğunu söyledi.

     Kendisinin Aeden kitabını okudum. Dünyaya çok farklı bir açıdan bakıyor. Görüşlerini seviyorum. Bu kitabını da büyük bir heyecanla okuyacağım günü bekliyorum. Azra Kohen hakkında bunları yazmak istedim sizlere.

Foto kaynak: https://unsplash.com/photos/5HqtJT2l9Gw

17 yorum:

  1. Müslüman ülkeler arasında neye ve kime göre en iyi biziz acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yönetim şekli, kadın hakları gibi konuları kastediyor herhalde abi.

      Sil
    2. Recep Beye katılıyorum.

      Sil
    3. Yorumun için teşekkür ederim 👍

      Sil
  2. Dost tavsiyesi vakit ve nakit kıymetli hem vaktini hem de nakdini boyle bir kitapla harcama...
    Ben bilirim, ben oldum havasında olan insanlari yok say...

    YanıtlaSil
  3. Boş işler . Bu ülkede herkes yazar

    YanıtlaSil
  4. Atamızın ajan olabileceğine asla inanmam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten bunu söylemiyor Azra Kohen. Sadece böyle iddialar var diyor. Böyle mi değil mi herkesin araştırıp bu konuda kendisinin karar vermesi gerektiğini söylüyor.

      Sil
  5. Azra Kohen'in tüm röportajlarını izledim/izliyorum. Gör Beni kitabını yarıladım ve inanılmaz bilgiler içeren müthiş bir kurguya sahip. Umarım herkes okur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğunluk sizin söylediğiniz gibi kitabı çok övüyor. Heyecanla okuyacağım bu kitabı.

      Sil
  6. Azra Kohen' in çok farklı bakış açıları var gerçekten ben de bir röpostajını izlemiştim, her insanla ortak olacak fikirler değiller. Aeden kitabına başladım ama sonra bıraktım sanırım aşırı fantastik geldi bana sanırım, devam etmeli miyim sizce sonradan sarıyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk başlarda bende sıkıldım. Ama devam et. Sonradan sarıyor.

      Sil
  7. Yazmak ile hitabet farklı kulvarlar. Çok iyi yazan her zaman çok iyi konuşamıyor ya da jest mimiklerini iyi kullanamayabiliyor. Ben kitaptaki fikirlere bakarım gerçi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı okuduktan sonra uzun ve güzel bir yazı yazarsın Duo.

      Sil