Powered By Blogger

2 Mart 2020 Pazartesi

Orhan Kemal'in tüm kitaplarını okursam geriye ne kalacak?


     Geçen gün kitapçıda dolaşırken Orhan Kemal’in kitaplarından gördüm. Bugüne kadar okumadığım kitaplarındandı  gördüğüm kitapları. 

     İşte tam o an, “Ya bunları da okursam. Yani yazdığı tüm kitapları okursam geriye ne kalacak?” sorusunu sordum kendime. İçimdeki ses yine cevabını verdi, “Sen okuyasıya kadar oooo. Kütüphaneye gideceksin de. O okumadığın kitaplara denk geleceksin de. Alıp okuyacaksın. Şimdiden bunları düşünme sen” dedi. 

     Aslında çok mantıksız bir düşünce gibi duruyor. Ama kitap okuyanlar bilirler ki saçma bir düşünce değil. Yazar- okur ilişkisi çok başkadır. Okur olarak da benim payıma bu şekilde düşünmek düştü işte.

Orhan Kemal
foto kaynak: aksam.com.tr

HİKAYE ACI AMA KİTAP HARİKA…
     Evlerden Biri kitabını okumuştum mesela. Anlatılan hikaye acı bir hikaye olmasına rağmen kitap harika bir kitaptı. O kitabı ancak bu halkın içinden biri, o halkın içinde yaşamış biri yazabilirdi. 

     Yazdığı yazılarla ailesini geçindirmeye çalışan biri. Soğukta yazı yazıp, oradan gelecek parayla ailesinin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan biri. Bizden biri yani. Bizden biri olan bu kişi Orhan Kemal’dir. 

     İşte bu nedenle yazdığı kitaplar hiç ölmeyecek. Çünkü hepsi gerçek. Hayatı alıp yazarsanız bu gerçektir. Gerçekler de her zaman vurucudur. Tıpkı Evlerden Biri kitabını okuduğumda karşılaştığım gerçek gibi. 

     Bana toplumda ne oluyorsa onu anlat. Tüm çıplaklığıyla. Bir yazardan beklentim budur benim. Toplumda yaşananları ne kadar iyi yansıtabilirse bir eser o kadar başarılıdır. İşte Orhan Kemal bu işi çok iyi yapıyor.

DAHA OKUMAM GEREKEN ÇOK KİTABI VARMIŞ…
     Orhan Kemal’in okumadığım eserlerinden neler kalmış diye baktım. Aslında ben, doğru dürüst kitaplarından pek de bir şey okumamışım. 

     Soruyu tersten sormak en doğrusu galiba. Okuduğum kitapları hangileri? Eskici ve Oğulları mesela. Sonra Cemile. Sonra deminden beri bahsettiğim Evlerden Biri kitabı. 

     Rahatladım bak şimdi. Daha okuyacağım çok kitabı var. Siz bahsettiğim bu kitapları okudunuz mu? Ve ilk baştaki düşüncem sizce çok mu saçma? 

     Yazdığı ne kadar eser varsa hepsini bitirmek ve geriye okuyacak herhangi bir kitabının kalmaması bir garip hissettirirdi bana. Siz hiç böyle bir düşünceye sahip oldunuz mu?

13 yorum:

  1. Son dönemde yazdığın en uzun blog yazısı diye düşünüyorum Cem :))

    Ayrıca bu düşünce herkeste oluyor. Sevdiğim , daha doğrusu çok sevdiğim yazarların tüm kitaplarına erişmek istiyorum. Ancak bitmeye yakın hüzne giriyorum. Oluyor öyle şeyler sonra bir bakmışsın yıllar sonra bugünlere tebessüm ediyorsun çünkü hepsini okumussun

    En zoru hayatta olmayan yazarlar için sanırım çünkü yeni kitap müjdesi hiç gelmeyecek...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısa yazmaktan sıkıldım. Biraz uzun olsun istedim :) Bir daha kitap gelmeyecek olması çok kötü işte.

      Sil
  2. hp ve lotr serisi okuyup bitince tekrar okudum sonra da ingilizcelerini okudum o his çok kötü

    YanıtlaSil
  3. Vallahi bende de tam tersi bir düşünce oluyor. Yani ne kadar okursam okuyayım, asla yazma hızına yetişemeyeceğimi biliyorum. Ve biraz da gelecektekileri kıskanıyorum, kimbilir nasıl güzel kitaplar yazılacak biz öldükten sonra!

    YanıtlaSil
  4. Evlerden biri kitabı ilgimi çekti. Kitaba yakından bakacağım.

    Bahsettiğin hissi bende yaşadım. Ben Osman Aysu kitaplarını çok seviyorum. Hayranım hatta. Polisiye alanında yerli favori yazarım Osman Aysu, yabancı favori yazarım ise, Tess Gerritsen. Bunun dışında Stephen King gelir benim için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Osman Aysu, Kır Zincirlerini kitabı harikaydı.

      Sil
  5. Bu düşünce bir aralar kitap bitmesin diye son 5 sayfayı bilerek okumadan bırakırdım. Şuan yapmıyorum tabii. Kitapların bitmesi üzücü ama yeni birine başlamakta güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevdiğim kitapların sonlarına gelince beni de hüzün basıyor.

      Sil
  6. Okumak ve o kadar çok kitabın hala okunmadığı hissine kapılmak offf. Ömür yetmez ki

    YanıtlaSil