Powered By Blogger

9 Nisan 2020 Perşembe

Koronavirüs mü yoksa Coronavirüs mü yazılır? Bilen var mı?

Coronavirüs nasıl yazılır
foto kaynak: unsplash.com

     Virüsün başlarında herkes “K” ile koronavirüs yazarken son birkaç gündür herkes “C” ile coronavirüs yazmaya başladı. Ne oldu da K’dan C’ye geçtiniz? İnternette bir araştırma yaptım. Bir yerde bu konu ile ilgili bilgi var. Orada da birleşik mi yoksa ayrı mı yazılmalı konusunda. Birleşik yazılırmış. Orada da, C ile başlıyor. Bununla ilgili bilgisi olan yazabilir mi yorumlara. Öğrenelim bu işin gerçeği ne.

18 yorum:

  1. Coronavirus asıl ismidir, birleşiktir. Fakat türkçede C, K diye okunduğundan kelime türkçe olsun diye k kullananlarda var. Genel, asıl adı coronavirus olmasına karşın, koronavirüs de kullanılabilir bence.

    YanıtlaSil
  2. İlk başlarda coranavirüs diye okumuştum daha sonra zamanla c k harfine dönüştü.

    YanıtlaSil
  3. Sağlık bakanlığı koronavirüs demeyi ama genellikle COVID-19 ifadesini kullanıyor. Akademik olarak ve google akademi de yayınlanan makalelerde genellikle coronavırus ve COVID-19 ifadeleri kullanılıyor. Bilimsel bir diğer adı da 2019-nCoV şeklinde yazılıyor. Dünya sağlık örgütü de coronavırus disease ve COVID-19 şeklinde kullanılıyor. Bana göre coronavırus bizdeki okunuşa göre yazıldığı için iki şekilde de yazan mevcut.

    YanıtlaSil
  4. İkisi de olur Türkçe yazalım k ile.

    YanıtlaSil
  5. Yoğunlukla sitem de bilimsel tabir olan Covid-19'u kullanıyorum. Bunun haricinde nadir olarak Coronovirüs yazdığım da oluyor. Aslında bilimsel tabir kullanmak daha doğru olur. Coronavirüs bu tarz virüslerin genel ismi Covid-19 ise şu anda yaşadığımız virüsün tam adıdır.

    YanıtlaSil
  6. Covid 19 Aslında Coronavirüs ancak C harfi Türkçe okunurken K ile okunduğundan dolayı söylenirken Koronavirüs oluyor. İlk duyanlar duyduğu gibi yorumladığından dolayı Koronavirüs diye yazdılar ancak asıl yazılımının Coronavirüs olduğunu gördükleri zaman yazılım şeklini değiştirdiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kimse yazarken bakmadı doğrusuna şimdi başladılar Covit-19 devemeye :)

      Sil
  7. Sizin yazınızdan sonra bu konuya açıklık getirmek için sitem de konunun doğru bilgisini, nasıl yazılması gerektiğini ve nerede yanlış yaptığımızı yazdım. www.serhatacar.com Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Sizin yazınızdan sonra anlatmak istedim durumu inşallah yardımcı olabilmişimdir.

      Sil
    2. Yardımcı oldun kardeşin ne demek.

      Sil
  8. Ben de tam emin değilim ama korona diyorsan virüs demelisin, corona diyorsan virus. Yani ya yazıldığı gibi, ya okunduğu gibi. Benim yazdığım yazıya baktım şimdi, Korona Virüsü diye başlık atmışım:)))

    YanıtlaSil