Powered By Blogger

20 Ağustos 2018 Pazartesi

İlk Türk filmi nedir?


     Dün, hafta sonu diye bir gazete alayım dedim. Gazetelerin hafta sonu ekleri güzel oluyor çünkü. Baktım gazetelere. Hangi gazeteler var-yok diye. Büyük gazetelerden Sabah vardı. Bende onu aldım. Geçtim odaya. Başladım sayfalarını çevirmeye. İlk önce Sabah Pazar’dan başladım okumaya. İlgimi çeken haberlerden biri, ilk Türk filmi ile ilgili olandı. İlk Türk filmi, 14 Kasım 1914’te çekilmiş. Filmin adı da: Ayastefanos’taki Rus Abidesi’nin Yıkılışı

     Buradaki asıl amaç, ilk Türk filmini çekmek değilmiş. Buradaki amaç: O abideyi yıkarak Ruslara bir mesaj vermek. Bu mesajı nasıl daha güçlü bir şekilde verirsin? Tabi ki filmle. O yüzden bu film çekilmiş. Yani anlayacağınız Ruslara mesaj vereceğiz diye, İlk Türk filmi çekilmiş.

     Ve bu filmin çekildiği 14 Kasım 1914 tarihi sinemamızın kuruluş yılı olarak tarihe geçmiş. Haberde asıl konu edilen ilk Türk filmi nedir, değildi. Asıl konu edilen, böyle bir filmin gerçekten çekilip çekilmediğiydi. Sinemamızda birde böyle bir tartışma varmış. Bu tartışmayı konu edinmiş haber. Bu filmi izleyen yok. Bu filmin herhangi bir kopyası günümüze ulaşmamış. Buda şüphe uyandırmış. 

İlk Türk filmi nedir?

     Yoksa böyle bir film hiç olmadı mı sorusu zihinleri kurcalamaya başlamış. Ama Üsküdar Üniversitesi’nden Doç. Dr. İ. Arda Odabaşı’nın Osmanlı arşivinden bulduğu bir belge, bu filmin üzerindeki kuşkuları kaldırmış. Bulduğu belge, o zamanki bir gazete nüshası. Sinema Haberleri diye bir gazete varmış. Devire bakın ki, sadece sinema haberleri üzerine bir gazete çıkıyor.

     O gazetede filmin, Sirkeci’de, filmi çeken Fuat Uzkınay’ın da ortağı olduğu Ali Efendi Sineması’nda gösterildiği yazıyormuş. Olayın daha da netleşmesi için birkaç sorunun daha cevaplanması gerektiğini düşünüyorum. Rus Abidesi’ni kim ve neden yaptı? Rus Abidesi, Ruslar tarafından, 93 Harbi’nden sonra ölen Rus askerleri anısına yapılmış. 

     Pazar gününü bu tam sayfa sinema haberi ile güzel bir şekilde geçirdim. Ve bu yeni öğrendiğim bilgiyi sizlerle de paylaşmak istedim. Umarım sizde okurken zevk almışsınızdır. Yorumlarınızı heyecanla bekliyorum. Hemen aşağıdan yorumunuzu bırakabilirsiniz. Bu tip bilgi yazılarını devamını isterseniz de bunu da belirtebilirsiniz. İzleyiciler bölümünden de beni takibe alabilirsiniz.
    
Foto kaynak: https://www.pexels.com/photo/food-sweet-snack-tasty-37329/

12 yorum:

  1. Bilgi yarışmalarında sorarlarsa bilelim. Genel kültürümüz arttı sâyende...

    YanıtlaSil
  2. sinema delisi olduğum için duydum tabii. var nette bununla ilgili videolar bilgiler, izlemişsindir herhaldeeee :) pekii, ilk film ne dünyadaaa :) bunu da araştır hadisiii :)

    YanıtlaSil
  3. güzel bilgi teşekkürler. bilmiyorudum..

    YanıtlaSil
  4. bayılıyorum yeni bir şeyler öğrenmeye. Oturdum araştırıyorumm :)

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürler bu bilgi için :) Sadece sinemaya özel gazete çıkarılması ilginç geldi gerçekten ama hani şunu yıkarım bunu yakarım hadi haddini bil mottosu tanıdık geldi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sinemaya özel gazete olayı gerçekten hayranlık verici. O motto değişmez 😀

      Sil
  6. mesaj verilemediyse yok edilmiş olabilir ^^

    YanıtlaSil