Powered By Blogger

16 Mart 2018 Cuma

Çiftlik Bank olayından sonra ne yapılmalı?


     İnternet üzerinden para kazanmak diye bir şey var artık. Bunu görmezden gelemeyiz. İnternetten gerçekten para kazananlar olunca da ister istemez insanlar buraya yöneliyor. Nasıl ki emniyette siber suçlar bölümü var. Maliye Bakanlığının da internet üzerinden yapılan bu ticareti denetleyen bir bölümü olması lazım. Gerçi vardır. Maliye bu konuda çok hassasdır. Ama o hassasiyet ilk başta böyle küçükten başlayan firmaları kapsamıyor gibi. 

     Çiftlik Bank olayını ne zamandır duyuyordum. İnternetten olsun, çevremden olsun. Adamların birde dükkanları vardı. Bunca olaydan sonra hala var mı bilmiyorum. Dükkan dediysem kasap gibi bir şey. Bir birimin görevi bu olmalı. İnternette böyle yeni yeni başlayan siteleri incelemek. İnceleyeceksin ki milleti katakulliye getirmesinler. 

     “Bizim millet katakulliye gelmeye hazır zaten” gibi bir savunma olamaz. Her şeye rağmen devlet kontrol etmeli. Paralar nereden geliyor, nereye gidiyor? Daha böyleleri küçükken izlemeye alacaksın ki kimsenin canı yanmasın. Çiftlik Bank olayı ilk değildi ve son da olmayacak. Devlet bunu düşünüp buna göre hareket etmeli. Ve hemen zaman kaybetmeden bu işlere bir el atmalı. 


Çiftlik Bank


     Bu Çiftlik Bank olayı yavaş yavaş gündeme gelmeye başladığında ilk olarak, “Sen banka ismini kullanamazsın arkadaş” dediler. İyi güzel de ilk başlardan beri kullanırken neredeydiniz? İnternet kontrolünüz altında olsa, daha ilk baştan buna müdahale etme şansınız olurdu. O yüzden hemen bu konuda siber suçlar gibi bir bölüm oluşturulmalı. 

     Bizim vatandaşımız böyle şeylere balıklama atlıyor mu? Evet, atlıyor. Bir arkadaşım, “Bizim millet yatarak para kazanmak istiyor. Kimse çalışmak istemiyor” dedi. Evet, bu da doğru. “Hemen parayı yatıralım, paramızı katlayalım” düşüncesi var bizim millette. Böyle olunca da hemen atlıyoruz böyle şeylere. 

     Bu gibi internet üzerinden yapılan işlemlerde ilk girenler ne kazanırsa kazanıyormuş. Ne zaman ki iş büyümeye başlıyor. Bütün millet hücum ediyor. İşte bu yatıranlar treni kaçırmış oluyorlarmış. Parayı vuranlar bu ilk başta, doğru dürüst kimsenin haberi yokken yatıranlarmış. Tıpkı Bitcoin gibi. Adam zamanında 3-5 liralık Bitcoin alıp atmış kenara. Sonradan paraya para dememiş. Çiftlik Bank olayını ilk duyduğumda merak edip de, “Nedir ne değildir?” diye hiç araştırmadım. Çünkü böyle şeylerle pek işim olmuyor.


Foto kaynak: https://www.pexels.com/photo/u-s-dollar-bills-pin-down-on-the-ground-164474/

10 yorum:

  1. Bitcoin de patlar gibi geliyor bana yaşayıp göreceğiz. Onca insan çiftlik bank adıyla dolandırılmış (aslında sihirle birden zengin olacağı rüyasına tamah etmek desek daha iyi) bu yetmiyor gibi acele ederseniz paranızı kurtaracağız diye ortaya çıkanlara da inanıp 2. kez para kaybetmişler ! ne denir ki artık.
    İnternet üzerin de girip çıktığımız siteler de reklamlar geliyor bir hafta da zengin oldu filan diye, hala devam eden zayıflatıcı ürünlerin reklamlarıyla eş değer durumdalar bence:)))))))))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bitcoin için de sizin dediğiniz gibi patlar diyorlar. Paranızı kurtaracağız diye tekrar dolandırılmaları sadece bizim ülkemizde olacak bir şey. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  2. 1 ay yok daha metrodayım yanımda 2 beyefendi var biri diğerine telefonu üzerinden çiftlik bankı anlatıyor bak bunlar kazancım falan diye herkes birbirini 'gaza getirerek' soktu bu sisteme. Bu nedenle mağdur sayısı bu kadar çok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birbirini gaza getirme güzel tespit olmuş. Yorumun için teşekkür ederim.

      Sil
  3. Tamam devlet ilgilensin de Allah akıl fikir vermiş. Kimse kimseye kısa zamanda yüksek paralar vermez. Veremez. Bu nedenle olayı sadece devlete bağlamak yanlış olur. İnsanlar akıllarını kullanacaklar. Her gün tv'de dolandırılan insanları görüyoruz. Evinizde muska, büyü vs var deyip kapıları çalan insanlara kanan inananlar halen varken devlet hangi birini denetlesin ki? İnsanlarımızın bu tarz oluşumları inanması demek kendi kuyularını kendilerinin kazması demek. Bu nedenle burada buraya para yatıranlar da suç bulurum. Kimse kusura bakmasın ama kendi elinle teslim ettiğin paraları kendin bulamazken, ne olduğu belli olmayan insanlara teslim etmişken devletin bulmasını istemek ne kadar mantıklı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim millet hak ediyor tabi de. Ben testi kırılmadan önce devlet el atsa bunlar yaşanmaz diye dedim. Tabi bizim millet bu olaya rağmen yine durmayacak. Balıklama atlayacak böyle şeylere. Yorumun için teşekkür ederim.

      Sil
  4. Bu tür dolandırıcılık faaliyetleri hep oluyor. Olmasının sebebi mağdurların kolay kazanç sağlamak istemeleri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim milletin tek hayali: Kolay yoldan para kazanmak. Böyle olunca da dediğiniz gibi bunlar oluyor. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  5. Beyza'ya katılmamak elde değil. 1 koy 5 al deniliyorsa orada hukuğa uygun olmayan, katakullü birşey var diye düşünmeli insan. Ama burada insanlar sıcak paranın büyüsün kapıldılar. Araya vatan, millet, mehter marşı falan gürünce de kendilerini uyaranları da anti-milliyetçilikle falan suçladılar. Devlet tabii ki bunları adım adım takip etmeli - ki istese edebililir. Ama insan kendi otokontrolünü de yapabilmeli. Yoksa bu dünyada ayakta kalabilmek çok zor.

    Yine de herkese geçmiş olsun diyorum. Umarım bir daha yaşamazlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim millet bu konularda pek ders alacağa benzemiyor. Yine ileride bu gibi durumlarla karşılaşacağız gibi. Yorumun için teşekkür ederim.

      Sil