Peki vatandaşı çöp atmaya nasıl teşvik edeceksin? Adım başı
çöp kovası koyarak. Bir ara elimde çöple dolaştım durdum. Hemen yakınımda bir
çöp tenekesi bulup atamadım.
Şimdi adamın çöp atma alışkanlığı yoksa ve
yakınında da çöp tenekesi göremezse elinde çöp dolaşır mı? Adım başı çöp kovası
olacak ki, “Şurada çöp tenekesi varken atayım bari” diyecek.
foto kaynak: unsplash.com |
O insana bunu
düşündürteceksin. Böyle böyle alışkanlık kazandıracaksın. Bu yöntem tamamen
oraya buraya çöp atmayı bitiremeyebilir.
Ama en azından bir fikir. En azından
bir başlangıç. Bunu uygulamaya koyarsın. Baktın daha güzelini buldun o zamanda
o fikri hayata geçirirsin. Peki sizin bu konuda düşünceleriniz neler? Siz nasıl
uygulamalar olsun isterdiniz?
İki metre ileride çöp kutusu olduğu halde, piknikçilerin çöplerini olduğu yere bıraktıklarına şahit olmuşluğumuz çok var. İş kafada bitiyor. Gelirken çanta çanta eşyalar getiriliyor. Giderken bir poşet çöp taşınamıyor.
YanıtlaSilNasıl olsa toplayan birileri var diyorlar.
SilSelam dediklerinize katılıyorum. Ancak ben eğitim diyorum. Neden derseniz eğitim derken üniversite anlamında değil. Onun bilincini oluşturma ilk öğretim ya da diğerleri .Her insanda bilinçlenme farklı. Sonuç yere çöp atmama. bu bilinç okullarda ve ailede başlar.Sevgiler.
YanıtlaSilKökten çözüm. Ve en güzeli.
SilSizin düşünceniz güzel ama caydırıcı cezalar olmalı çünkü bazen çöp kutusunun yanında olmasına rağmen çöpünü yere atanlara şahit oldum. O yüzden yere çöp atanları tespit edip ceza uygulanmalı.
YanıtlaSilBu daha güzel bir yöntem tabi.
Silizmaritler için hangi takımı tutuyorsun gibi bölmeli çöpler var ya onlar yere atmama açısından çok akıllıca bi fikir. geri dönüşümler içinse pet şişeyi atınca kaba mama döken kutular var. ancak kesin çözüm bunlar değil maalesef. bizim insanımıza inisiyatif vermeye gelmez. bu yüzden caydırıcı cezalar olmalı. yere çöp atmanın cezası bizde 351 lira ancak bunu tespit edip, cezai işleme koyma noktasında eksikler var. yasada yer almakla bitmiyor.
YanıtlaSilZaten bu ülkede sorun yasaların uygulanmaması.
Silbu tür alışkanlıklar ailede kazanılır önce. sonradan kazandıramazsınız. blogda yeniyim. sizin ve benim yazılarımda görüşmek üzere. :)
YanıtlaSilHoş geldin. Görüşürüz :)
SilYani bence insanın içinde olacak biraz da. Bazı insanlar o kadar vurdumduymaz oluyor ki yanında çöp tenekesi olsa da yere atıyor. Ama sizin durumunuza gelirsek; ben çöp tenekesi göremezsem ya elimde baya baya taşıyorum ya da çok batık bir çöp değilse ve küçükse çantama koyuyorum. Yere çöp atarsam kimse olmasa bile utanırım ben. Evinin orta yerine çöp atabilir mi insan? Dünya da evimiz işte. Kimse temizlemezse böyle kirletip durursa çöp ev olur ve yaşayamayız. Yani millet için değil kendimiz için çöpleri çöp kutusuna atmalıyız. Yani bencil biri olsak bile çöpe atmamız gerekir çöplerimizi. Ama dediğim gibi inatla orta yere çöp atan tipler de var, e o zaman caydırıcı cezalar da olmalı ve uygulanmalı. Para gidecek korkusuna herkes çevreci olur, o kadar eminim ki.
YanıtlaSilAynen. Param gidecek diye çöpe atarlar.
Silabd de yolda çöp atarsan cezası 1000 dolar :)
YanıtlaSilŞimdi kurla çarpsak oooo :)
Sil