Powered By Blogger

7 Temmuz 2018 Cumartesi

Habertürk gazetesinin kapanması ve yazılı basın üzerine...

     Habertürk gazetesi kapandı. Gerekçe olarak maliyetler gösterildi. Sektörün internet haberciliğine kaydığı belirtildi. Doğru mu? Doğru. Türkiye’de birey olarak gazete alan kişi sayısının, o kadar da çok olduğunu zannetmiyorum. Bu kadar gazete satılmasının nedeni, kahvelerdir. Herhangi bir nedenle boş vaktim olduğunda kahveye giderim. Kahvede bir sürü gazete var. Sabah’tan Hürriyet’e, Posta’dan Sözcü’ye kadar. Çayımı içerken hepsine bir göz gezdiririm. Genelde de köşe yazılarını okurum. 

     Şu gün, kahveler gazete almayı bıraksınlar, gazete satış rakamlarının çok aşağılara düşeceği inancındayım. Ki artık hayatımızda Millet kıraathaneleri diye bir kavram var. Onları da bu duruma dahil edersek, gazeteler ölmez. Tabi kıraathaneler de gazete olacak mı bilmiyorum. Bizim buralara-yani Düzce’ye- gelirse, gidip göreceğiz. “Şu Millet kıraathaneleri nedir, ne değildir?” diye.

     Habertürk gazetesini para verip almazdım. Kahvede denk gelirsem okurdum. Gazete beni cezbetmiyordu. İlk çıktığı zamanlar bende bir heyecan uyandırmıştı. Kağıdı, kuşe kağıt olacaktı. Ve her kesimden yazarı içinde barındıracaktı. Merakımdan, ilk ya da ikinci günü gidip almıştım. Haa birde orta boy olacaktı. Rahat rahat gazeteyi açıp okuyabilecektik. Bunların hepsi de oldu. Ama sonuç, kapanma oldu işte. 

     Tabi kapanmasının altında, devamlı gazete yönetiminin değişmesi de gösterilebilir. Yönetim konusunda bir türlü istikrarı yakalayamadı. Köşe yazarları hakkında da bir şeyler söyleyeyim. Benim takip ettiğim yazarlar vardır. Bu yazarlar arasında Habertürk’ten kimse yok mesela.


Habertürk gazetesi kapandı


     Fatih Altaylı’yı okurdum. Oda sosyal medyada gezerken, yazısı bir habere konu olmuşsa. Fatih Altaylı’nın yazım tarzını severim. Ama onu takip ettiğim yazarlar arasına ekleyemedim bir türlü. İçerik desen, içeriği de bana hitap etmiyordu. Gerçi içerik konusunda çoğu gazete iyi durumda değil ya. Birinci sayfa çok önemlidir benim için. Birinci sayfayla okuru yakalamalı gazete.

     Hiçbir zaman Habertürk, bu konuda beni yakalayamadı mesela. Elbette ki okurları vardır. Devamlı takip eden, her gün gazetesini alan. Bu yazıyı okuyanlar arasında onlar varsa eğer, onlar anlatsınlar. Neden Habertürk gazetesini alırdınız? Takip ettiğiniz yazarlar var mıydı? Gazetenin kapanmasını neye bağlıyorsunuz?

     Ama şu maliyet meselesi gerçekten önemli mesele. Büyük gazeteler böyle bir karar alırlar mı sizce? Mesela Sabah, mesela Hürriyet ya da Sözcü? Habertürk gazetesinin kapanması bu olayı tekrar düşünmelerine sebep olmuş mudur? Bundan cesaret alarak onlar da adım atarlar mı? Eğer maliyetler çok zorlarsa bir takım kararlar alabilirler. Ama bu tamamen kapanma olmaz gibi geliyor bana. 

     Sadece üç büyük il; İstanbul, Ankara ve İzmir’de satış yapmaya devam edebilirler. Bu sayede hem yayın hayatları bitmemiş olur, hem de maliyetleri düşürmüş olurlar. Şimdi için bu çok uçuk bir fikir olarak gelebilir. Ama gün gelecek bunları düşünmek zorunda kalacaklar. Artık her şey online. Siz ne dersiniz? Gazeteler gün gelip tamamen kalkarlar mı?

Foto kaynak: https://www.pexels.com/photo/blur-blurry-bright-close-up-404976/

10 yorum:

  1. herkes cebinden bile internete girip haberlere ulaşabiliyorken, tonlarca kağıda gazete basıp israf etmek bencede gereksiz bir lüks.. ağaç katliamı..
    dediğiniz gibi sadece büyük şehirlerde bir müddet daha devam ettirebilirler belki... oda zamanla biter diye umalım.. hem doğaya, hem milli ekonomiye zarar....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gün gelip bitecek. Ama o günlere daha çok var gibi.

      Sil
  2. Vedalar her zaman kötüdür. Dergiler'den sonra şimdi gazetelere geldi sıra. Açıkçası gazete alıp okuma gibi bir alışkanlığım yok. Fakat yinede gazetenin kapanmasına üzüldüm. Dedim ya; vedaları sevmem.

    YanıtlaSil
  3. Basılı gazetelerin bir süre sonra ortadan kalkacağını düşünüyorum. Çoğunluk internetten takip ediyor artık her şeyi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnternet elimiz, ayağımız her şeyimiz oldu artık.

      Sil
  4. Herkesin internete ulaşabilmesi mümkün değil. Çok yaygın olmasına rağmen. Gazetenin kapanmasının bence iki sebebi. 1. Ekonomik krizin olması ve maliyetlerin çok olması 2. Bu siyasi ortamda yanlış anlaşılabilecek haberlerin gazeteyi çıkartan grubun diğer işlerini olumsuz etkileyebilecek olması. Bence bir süre sonra internet yayınlarını da sonlandıracaklardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En radikal görüş seninki oldu hocam. Gazete tamam da internet siteleri kalır gibi.

      Sil
  5. İşte ben senin bu tür yazılarını seviyorum Cem. Okudum, anladım, gittim :)

    YanıtlaSil