Powered By Blogger

15 Ekim 2016 Cumartesi

MİM: En sevdiğim 15 kitap...

       Mimler bi başlamaya görsün, ardı arkası kesilmiyor. İşte bir mim daveti daha. Daha Mutluyuz bloğundan geldi. Kendisinin beni mimlediği, ilgili yazısına buradan ulaşabilirsiniz. Mimin konusu: En sevdiğim 15 kitap. Çok önceleri en sevdiğim kitaplarla ilgili yazılar yazmıştım. Tabi benim listem bu kadar geniş değildi. Benim listemde sadece 5 kitap vardı. Listeyi oluştururken muhtemelen unuttuğum kitaplar olacaktır. Çünkü okuduğum kitapları not ettiğim ajandamı kaybettim. “Koskoca ajandayı nasıl kaybettin be adam?” diyenleriniz olabilir. Aslında haklısınız. Zamanında kardeşimin üniversitesi için Bilecik’e gitmiştik. Doğal olarak o ajandayı da götürmüştüm. Ama tekrar Düzce’ye dönüşte onu hangi kutuya koydum, gelince kutudan çıkartıp nereye sakladım bilmiyorum.
     İşte bu nedenle benim yapacağım listem eksik kalacak. “İnsan çok sevdiği kitapları nasıl unutur?” da diyebilirsiniz. Hayat meşgalesi ya. Bu kargaşa da neleri unutmuyoruz ki? Al işte. İşe başladığımdan beri oturup doğru dürüst yazı bile yazamıyorum. Yoğunluk bir yandan, yorgunluk bir yandan. Gelelim listemize. Okuduğum kitapları not ettiğim küçük not defterimdeki kitaplarla başlayacağım.
mim, en sevdiğim kitaplar, okunması gereken kitaplar
Konu kitap olunca insan daha bir hevesle yazıyor
)          1) Cumba’dan Rumbaya: Peyami Safa’nın çok güzel kitaplarından bir tanesi. Yazdıkları dönemi o kadar iyi anlatıyorlar ki. Böyle yazarlara hayran olmamak elde değil.
      2) Merhaba Söğüt: Yavuz Bahadıroğlu’nun okuduğum ilk kitabıdır kendisi. Osmanlı’nın kuruluş felsefesini merak edenler bu kitabı okumalılar.
      3) İntibah: Yine harika bir roman. Dünyanın acı yanlarını anlatan bir kitap. Ama gerçekçi. Olabilecek şeyleri anlatmış. Belki de olmuştur.
      4) Dünden Bugüne(Günlükler): Bu kitabı kolay kolay duyacağınızı zannetmiyorum. Çünkü bu kitabı kütüphanede görene kadar benimde haberim yoktu. Muzaffer Buyrukçu günlükleriyle ünlüymüş. Bu kitabında yazarlarla yaşadıklarını anlatıyor. İsmini duyduğunuz yazarları sanki bir roman karakteri gibi okuyacaksınız.
      5) Veda: Ayşe Kulin’i okumaktan dolayı beni memnun eden kitaplardan biri Veda.
      6) Elveda Güzel Vatanım: Bu kitapla ilgili bir de yazı yazmıştım. Bu kitaba 5 üzerinden bir not verecek olsam 5 verirdim. Hayali yazarlık olan bir adamın hayatı var, aşkı var.
      7) Cehennem: Dan Brown’un içinden İstanbul geçen romanı. Bu adamın romanlarının özelliği başından sonuna temponun hiç durmaması.
      8) Seçilmiş Hikayeler: Ömer Seyfettin’in hayatın içinden gelen hikayeleri.
      9) Yılanların Öcü: Fakir Baykurt’u hiçbir zaman unutturmayacak bir kitap.
     10) Aşk ve Gurur: Ben yabancı romanları pek sevmem. Ama bu kitabı sevdim. Ama yine de bizim romanlarımızın eline su dökemez.
      11) Cevdet Bey ve Oğulları: Orhan Pamuk’un sevdiğim tek kitabı. Ama kendisinden hoşlandığımı söyleyemem.
      12) Sevdalım Hayat: Ben insanların yaşam öykülerini okumayı seviyorum. Bu kitap da Zülfü Livaneli’nin kendi hayatını anlattığı kitabı. Yazarlık üzerine geçirdiği aşamaları da anlatıyor. Bu nedenle değerli.
      13)Dünyanın Merkezine Seyahat: Ben çok eski basımını okudum. Çevirisi çok iyiydi. Ama finali hayal kırıklığı yaşattı bana.
      14) Nefes Nefese: Yine bir Ayşe Kulin kitabı. Adının hakkını veren bir kitap. Okuyun. Bana hak vereceksiniz.
      15) Sinekli Bakkal: Halide Edip Adıvar deyince aklıma gelen kitap.
    

14 yorum:

  1. Ne güzel kitaplar öyle :) Yalnız baş kısmını okurken güldüm.Sanki ajandayı kaybettiğin için suçluluk duyuyorsun gibi :) Tabi biz de 15 tane kitap yazdık ama mutlaka unuttuklarımız da vardır.Her şey dört dörtlük olacak değil ya :) Varsın bu da böyle olsun :) Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, suçluluk duyuyorum :) Okuduğum kitapların kayıtları gitti onunla beraber. Dört dörtlük konusunda dediğine katılıyorum. Zaten dört dörtlük isteyenler kendilerini kandırırlar bence :) Gerçi bu tür konular senin konun :) Sevgiler benden :)

      Sil
  2. Çok güzel bir karma olmuş.

    YanıtlaSil
  3. Sinekli bakkal ve intibah. Okudum gerçekten öyle güzel etkileyici ki ikisi de .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen kardeşim. Bende çok etkilendim. O yüzden listemde yer aldılar.

      Sil
  4. Ben de mimlemiştim seni. Sanırım görmedin :)

    Sinekli Bakkal için ne zaman niyetlensem bir bahaneyle okumak nasip olmadı. Şimdi yine anımsadım :) Okunacaklar listeme ekleyeyim unutmadan. Ajandan için üzüldüm. Ben de unutkan olduğum için hep bir şeyleri not almayı tercih ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kusura bakma görmemişim :) Teşekkürler mim için o zaman :) Sinekli Bakkal'ı muhakkak oku. Eminim beğeneceksin. Sonra bir yazıda yazarsın belki :) Sorma ajandam gitti :) Ben de not almadan duramıyorum işte :)

      Sil
  5. Cem mail olarak gelmiyor yazıların artık. Bir arıza mı oldu ne? Şimdi yeniden kayıt olacağım. Sen bu mimi cevaplamazsan böyle güzel hangimiz cevaplarız ki? Müthiş olmuş. Kutlarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen kontrol edeceğim maili. Bu harika yorum için çok teşekkürler :)

      Sil
  6. Çok güzel... Ben Orhan Pamuk okumayı beceremedim:( Son kitabını arkadaşımdan aldım, bakalım sonu gelir umarım... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence birde Cevdet Bey ve Oğulları'nı deneyin derim. Yorum için teşekkürler :)

      Sil
  7. Farklı ve güzel seçimler. Yavuz Bahadıroğlu'nun tarih romanlarının çoğunu okudum. Ama en etkileyici olanı Buhara Yanıyor ve Elveda Buhara kitaplarıydı benim için. Merhaba Söğüt de Osmanlı kuruluşunu ağızda tat bırakacak şekilde ele alan çok güzel bir romandı. Bunun dışında okuduğum bir kaç kitap daha var listede, eline sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yavuz Bahadıroğlu'nun bahsettiğin kitaplarını da okumayı çok istiyorum. Çok teşekkürler :)

      Sil