Powered By Blogger

31 Mart 2022 Perşembe

İlk kitap, ilk heyecan...

     Murat’tan, Uğur Mumcu’nun kitabını aldım. Köşe yazılarından hazırlanmış bir kitap. “Sağcı Düşünce” kitabın adı. İlk defa Uğur Mumcu okuyacağım için heyecanlıyım.

CENGİZ BOZKURT, TRT’DE…

     TRT 1’de, Kara Tahta adıyla yeni bir dizi başlıyor. Dizide oynayanlardan biri de, Leyla ile Mecnun dizisinde Erdal Bakkal rolüyle efsaneleşen Cengiz Bozkurt. Dizide bir öğretmeni canlandıracakmış.

BEŞLİ ÇETE DEMEK YASAKLANACAK MI?

     Beşli çete demenin yasaklanacağına dair söylentiler var. Çıkarılacak yeni yasayla beraber, şirketler hakkında olumsuz imaj çizecek ifadeler kullanılamayacak. Suç olacakmış.

SEVDİĞİM DİZİ JENERİK MÜZİKLERİ…

     Maraşlı dizisinin jenerik müziğini severim. Bir de yıllar önce Genco diye bir dizi vardı. Onun da jenerik müziği hoşuma gider. Ara ara dinlerim bunları.

    

30 Mart 2022 Çarşamba

Ramazan pidesi tadı yok bunda...

     Daha Ramazan başladı ama kardeşim pide almış. Pidenin susamları az. Tadı desen, dışı pide gibi ama tadı normal ekmek gibi. “Benim bildiğim pide tadı bu değil” dedim.

BENİ MUTLU EDEN SESLER…

     Çay yapılmak için su doldurulurken çaydanlığın çıkardığı ses. Bir de mısır patlatmak için, mısırın tencereye dökülürken ki çıkardığı ses. İşte bu sesler, beni mutlu eden sesler.

ETLİ YAPRAK SARMA, BENİMLE DEĞİL…

     Yaprak sarmasında asla et sevmem. Bizimkiler biraz baharatını fazla katarlar sadece. İşte benim için yaprak sarma budur.

WHATSAPP GRUP FOTOĞRAFI…

     Whatsapp gruplarının fotoğrafsız olmasını istemiyorum ben. İlla ki bir fotoğraf olsun isterim. Mesela en son oluşturduğum Whatsapp grubunun fotoğrafını, yağan kardan sonra çekilmiş bir ağacın fotoğrafı yapmıştım.

Dumanı tüten çay...

     Dumanı tüten çayı, kahveyi ya da herhangi bir içeceği görmeyi seviyorum. Güzel bir sohbetin habercisidir bu tüten duman ya da kendi başına içilen çay ya da kahve keyfinin.

TELEFON TUTUCU DA KULLANACAKMIŞIM…

     Gün gelip telefon tutucu kullanacağım aklımın ucundan geçmezdi. Pandemi işte. Nelere kadir. İnsan yaşadığı sürece her şeyi görüyor şu dünyada.

HER KEDİ AYNI DEĞİLMİŞ…

     Her kedinin kendine has özellikleri var. Her kedi hareketli, her kedi oyunbaz sanırdım. Hiç de öyle değilmiş. Bazısı sessiz sakin, bazısı ise yerinde durmuyor.

YAZ AKŞAMI GİBİ BİR AKŞAM…

     30 Mart 2022 tarihinde yazılan bir yazı bu. Sanki yaz akşamlarından bir akşam gibi. Havanın sıcaklığı güzel. Sokaktan oyun oynayan çocukların sesleri geliyor.

      

Son dakika da yetişilen otobüsler...

     Bu yazıyı yazarken kardeşim hazırlanıyordu arkadaşlarıyla buluşmak için. Bana devamlı saati soruyor. Sonra da, “Senin gibi oldum abi. Son dakikalarda çıkıyorum evden otobüse binmek için” diyor. Nedense ben hep öyleyimdir. Son dakikalarda yetişirim otobüse hep. Koşarak giderim durağa her zaman.

HASTANELER HİÇ TENHA OLMAYACAK MI?

     Arkadaşımla annesi hastaneye gitmişler. “Nasıl, hastane kalabalık mı?” diye sordum. “Ana baba günü gibi” dedi. Şu hastanelerin kaderi hiç değişmeyecek mi?

BU REYTİNGLERLE STAR’DA DA DEVAM EDEMEZ…

     Çok Güzel Hareketler Bunlar 2’nin reytingleri çok berbat. Star’daki ilk bölümünde AB’de 8’inci sıradaydı. Star’daki ikinci bölümünde ise AB’de ilk 10’da hiç yok. Böyle giderse yakında Star’dan da kalkar.

29 Mart 2022 Salı

Karton iradeliyim...

     İradesizim. Zaman zaman iradem güçlü olsa da genel olarak iradem zayıftır. O nedenle irademi, kartondan irade olarak tanımlıyorum.

ESKİ PROGRAMLARDAN…

     Fatih Altaylı’nın eski programlarından birini izledim. Uzay, Mars, Ay falanla ilgili. 2018’de yapılan bir programdı.

İLBER HOCA FIRÇALAMIŞ…

     İlber Ortaylı’nın da bir tane spikeri fırçaladığı videoya denk geldim. Ama açıp izlemedim. O spikerin yerinde olmak istemezdim.

NEDEN SİYAH TAKIM ELBİSE?

     Kenan İmirzalıoğlu, Kim Milyoner Olmak İster’de neden sadece siyah takım elbise ve siyah kravat giyiyor? Pekala da başka takım elbiseler de giyebilir.

TEK BAŞINA YEMEK YEMENİN TATSIZLIĞI…

     Bugün evde kimseler yoktu. Bir kez daha anladım ki, kendi başına yemek yemenin ve televizyon izlemenin hiç bir tadı yok.

28 Mart 2022 Pazartesi

On sekiz kelimede bir günüm...

     Murat’la çay sohbet, Küçük Ağa kitabını okuma, akşam biraz Yargı izleme, blogları okuma, blog yazımı yazma ve kapanış.    

ESKİ STAR LOGOSU NE GÜZELDİ…

     Zaman zaman YouTube’da, Star TV’nin eski logosuna denk geliyorum. Şimdiki logosuna göre kat be kat güzelmiş. Star ile özdeşleşmiş logoyu kaldırıp, yerine saçma sapan bir logo koydular. Kıydılar canım logoya.

HAFTA SONU İZLENECEK BİR ŞEY YOK…

     Cumartesi ve Pazar günleri, gündüzleri televizyonda niye bir şey yok? Magazin programlarından geçilmiyor. İnsan şöyle bir Türk filmi koyar da izleriz.

PLANLAMA DA KAPATILMIŞ…

     Devlet Planlama Teşkilatı ne önemli bir kurummuş meğer. Onu da kapatmışlar zamanında.

YA KÖTÜ ÇIKARSA…

     Kütüphanede Tuna Kiremitçi’nin bir kitabına denk geldim. Daha önce duymadığım bir kitabıydı. Güzel çıkmaz belki diye almadım.

    

27 Mart 2022 Pazar

Nureddin Nebati niye görevden alınsın ki?

     Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin görevden alınacağı söylentileri dolanıyor. Cumhurbaşkanı ile ters düştüğü bir konu yok ki görevden alınsın.  

YENİ ŞARKISINI BEĞENMEDİM… 

     Elanur yeni bir şarkı çıkarmış ama hiç beğenmedim. Eski şarkıları, Sakin ve Bela’yı tekrar dinledim.

KARARSIZLIK BENİM HEP HAYATIMDA…

     Hayatımı derinden etkileyecek konularla ilgili net bir karar veremiyorum. İkilemdeyim. Gerçi ben hayatımın her döneminde öyleyim ya.

SESSİZ GEMİ HALA FAVORİM…

     Yahya Kemal Beyatlı’nın şiirlerini okudum. Ve bana hitap etmediğini anladım. Bilindik şiiri Sessiz Gemi hala favori şiirim.

KENDİMİZE YETEN BİR ÜLKE MİYDİK?

     Bir zamanlar kendi kendimize yeten bir ülkeydik söylemi doğru mu? O yıllarla, bu yılları karşılaştıran yazı veya video olsa da okusak veya izlesek.

    

Erdal Beşikçioğlu'nun, Bergen filmi hakkında şaşırtan açıklaması...

     Erdal Beşikçioğlu, Bergen filmi hakkında konuşmuş. “Beklentimiz vardı ama sosyal bir hareket beklemiyorduk. Filmin bu kadar izlenmesi bizi de şaşırttı” demiş. Bir izleyici olarak beni de şaşırttı. 4 milyon rakamını aşmasını beklemiyordum mesela. Bu arada pandemi sonrasında insanların tekrar sinemalara gitmesi güzel. Erdal Beşikçioğlu da buna değinmiş. “Çok keyifli sinemaların dolması” demiş. 

BELGİN DORUK, 27 YIL ÖNCE ARAMIZDAN AYRILMIŞ…  

     Türk sinemasının “Küçük Hanımefendisi” Belgin Doruk, ölümünün 27.yılında anılıyor. Belgin Doruk deyince, Ayhan Işık ile çekilmiş Küçük Hanımefendi filmleri gelir aklıma. Ve kilo vermek için uğraştığı dönemler ve sağlığının bozulması. Son bir not: 1995 yılında hayatını kaybetmişti.

BİYOGRAFİ FİLMLERİNE BİR YENİSİ GELİYOR…

     Bir biyografi filmi daha yolda. İlk Çin asıllı Hollywood yıldızı Anna May Wong’un filmi çekilecek. Wong’u, yine Çin asıllı bir oyuncu olan Gemma Chan canlandıracak.

    

26 Mart 2022 Cumartesi

Boş baklavadan sonra şimdi de bayat tatlı satışı...

     Bayat ekmek duymuştum ama bayat tatlıyı ilk defa duydum. Adana’da, tel kadayıfının tazesi 100 liradan, bayatı ise 50 liradan satılıyormuş. Geçtiğimiz günlerde de boş baklava çıkmıştı. Şimdi Ramazan ayı da geliyor. Bakalım tatlılarla ilgili daha ne ilginçlikler duyacağız?

ÇOK GÜZEL HAREKETLERİN REYTİNGLERİ KÖTÜ…   

     Çok Güzel Hareketler Bunlar 2, Star’daki ilk bölümünde AB’de 8’inci olmuş. TOTAL ilk 10’da ise hiç ismi yok. Reytinglerde bu kadar düştüğünü bilmiyordum. Ama rakipleri çok güçlü Pazar akşamları. Yargı var, Survivor var. Biraz daha zaman vermek lazım.

STAR TV’NİN DİZİSİZ GEÇEN AKŞAMLARI…

     Star’ın, cumartesi ve pazartesi akşamları boşmuş. Dizisi yok yani. Hem cumartesi, hem de pazartesi akşamı yabancı filmler yayınlayacakmış. Cumartesi akşamı için ise bizimkilerin adresi belli. Atv’de, Kardeşlerim dizisini izleyecekler.

Rasim Öztekin'in isminin verildiği yer...

     En son Seksenler dizisinde oynayan Rasim Öztekin’i kalp krizi sonucu kaybetmiştik. Kendisini kaybettik ama ismi, uzun yıllar yaşadığı Ayvalık Cunda’da, bir sokağa verilmiş. Eğer bir gün yolunuz oralara düşerse ve sokak ismi olarak Rasim Öztekin Sokak görürseniz, bu yazıyı hatırlarsınız. Çok büyük bir şey olmayabilir ama yine de güzel bir şey sanatçıların isminin yaşatılması.

GEORGE CLOONEY’NİN ALMAK İSTEDİĞİ FUTBOL TAKIMI…      

     Yeni moda: Futbol takımı almak. Zaman zaman değişik şeyler moda oluyor. Şimdi de futbol takımı alma modası başladı. George Clooney de futbol takımı almak istiyormuş. Şu anda teknik direktörlüğünü eski oyuncu Wayne Rooney’nin yaptığı Derby Country takımını alacakmış. Bu arada Rooney, ne ara teknik direktörlük yapmaya başlamış yahu.

          

Taksitle İphone alma dönemi başlıyor...

     Apple, “İphone çok pahalı kardeşim” serzenişlerini dikkate alıp, taksitle İphone dönemini başlatıyormuş. “Gel abla gel, gel, gel, taksitle İphone’a gel” Aslına bakarsanız bu taksitle ödeme işi, abonelik sistemiymiş. Aylık ödemeyle beraber sadece telefon değil çeşitli hizmetleri de alacakmışız.

ASGARİ ÜCRET 5100 LİRA OLABİLİR…

     Asgari ücrete, bu yıl içinde zam gelecek mi, gelmeyecek mi tartışmaları sürüyor. Son haberlere göre zam gelecek ve asgari ücret 5100 lira olacak.

İLK MAYIN GELDİ Mİ?

     İstanbul Boğazı’nda yabancı bir cisime rastlanmış. Ukrayna’dan gelen mayınlardan biri olacağı tahmin ediliyormuş. Bunun için çalışmalar başlatılmış. Geçenlerde böyle bir haber çıkmıştı zaten, uyarı niteliğinde. Mayınlar bizim buralara kadar gelebilir diye. Bu da demek oluyor ki, ilk mayın geldi.

 

24 Mart 2022 Perşembe

Ruhumda bitmeyen bir tatminsizlik var...

     Ruhumda bitmeyen bir tatminsizlik dalgası var. Yaşadığım hayattan zevk alamama. Ya da kendi kendime hayatımı zehir etme. Olmayacak hayaller kurup, onlara ulaşamayacağı bile bile, onların peşinden koşma.

BİLİNMİYOR KELİMESİ HAKKINDA…  

     “Bilinmiyor” kelimesi çok ilgi çekici bir kelime. İçinde gizem barındırıyor, bilinmezlik barındırıyor. Bunlar da benim ilgimi çekiyor.

SOKAK RÖPORTAJLARINA GÜVENİLMEZ…

     Sokak röportajlarına güvenmiyorum. Herkes işine geldiği gibi konuşuyor. Sokak röportajlarından toplumun, iktidar ve muhalefete olan bakışını anlayamazsın. O yüzden boşuna röportajlara bakıp, “Benim gibi düşünen insan var çok varmış” deyip, kendinizi rahatlatmayın.

KİBİRLİLERİ NEDEN SEVMİYORUM?

     Kendini büyük gören, kibirli insanları neden sevmiyorum? Bana itici geldikleri için mi yoksa içten içe ben de öyle olmak isteyip, olamadığım için mi?

          

    

23 Mart 2022 Çarşamba

TOGG otomobilimiz ne zaman seri üretime geçecek?

     TOGG otomobilimiz ne zaman üretilmeye başlanacak aga? Devamlı tanıtımlar, reklamlar falan dönüyor ama. Ne zaman üretileceğine dair bir açıklama yoktu. Sonunda aradığım haberi buldum. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, yılsonunda üretimin başlayacağını söylemiş. Şükür, somut bir şey duyduk. Umarım yılsonu başlar ve başka bir tarihe ertelenmez.

ŞAHAN GÖKBAKAR DA BİR GÜN SİYASETE ADIM ATAR MI?

     Şahan Gökbakar’dan, Zelenski çıkar mı? Bu soruyu Fatih Altaylı sormuş köşesinde. Şahan’da böyle bir arzunun oluştuğunu gözlemlemiş. Şahan böyle bir düşünceyi aklından geçirmiş midir? Geçirmiş olabilir. Ama asla siyasete adım atacağını düşünmüyorum. Daha çok dışardan eksik gördüklerini söyleme şeklinde devam eder bence.

Selçuk Tepeli'nin, "Patron sizsiniz" sözü...

     Selçuk Tepeli, biz izleyicilere, “Patron sizsiniz.” diyor ya. Seviyorum bu tip konuşmasını. Oyumuzun değerini hatırlatıyor bize.

SAFA SARI NİYE TAKLİT YAPMIYOR ESKİSİ GİBİ?   

     Çok Güzel Hareketler’deki Safa, niye eskisi gibi taklit yapmıyor? Ya da niye onun taklitlerini gösterebileceği skeçler eskisi gibi yazılmıyor?

BU KIZI BULUN VE RÖPORTAJ YAPIN…

     “Langıdı lan lan” türküsünü söyleyen kızı, birileri alıp röportaj yapmış mı acaba? Ne hissediyor? İlk ne zaman türkünün patladığını fark etti falan gibi soruları sormak lazım aslında ona. Bu bir habercilik değil midir?

NEDEN TV100’E GEÇTİ Kİ?

     Candaş Tolga Işık, Haber Global’deydi. TV100’e geçmiş. Haber Global’e yakışan yüzlerden biriydi kendisi. Ne oldu da ayrıldı ki?

          

Putin, nükleer silah kullanır mı?

     Putin, nükleer silah falan kullanmaz. Kullanacak olsa çoktan kullanırdı. Ama bu Ukrayna’ya kullanmadı diye başka ülkelere de kullanmayacağı anlamına gelmez. Mesela ABD’ye, gerekmesi halinde kesin kullanır. Hatta şu dünyada bir tek ABD’ye kullanır.

OLİGARK NE DEMEK?

     Rusya-Ukrayna savaşıyla beraber oligark denen bir kavram çok kullanılır oldu. Neymiş bu oligark kardeşim? Gelir kaynağı bilinmeyen seçkin zümre yazıyor Vikipedi’de.

ZEHİR TESTİNİN HABER DEĞERİ VAR MI?

     Putin’in yemeklerine zehir testi yapılıyormuş. Bunu her zaman yaptırıyordur. Sadece o değil, büyük ülkelerin liderleri hep yaptırıyordur. Rutin bir kontrol halini almıştır. Bu haber değeri taşımıyor bence.

NE İŞİ VAR OSCAR’DA…

     Zelenski’yi, Oscar’da konuşturacaklarmış ama izin verilmemiş. Ne işi var Oscar’da arkadaşım? Sinemanın ortasına getirip siyaseti koymayın. Konuşmadığı yer mi kaldı sanki? Reklam kokan hareketler bunlar Mayk?

Kaynayan bir su gördüğümde...

     Kaynayan bir su gördüğüm zaman, hemen o suyu bir kahve ile değerlendirmek isterim. Kaynayan bir su varsa, onunla illaki bir şeyler yapılmalı.  

KÜÇÜK AĞA, TAMAMDIR… 

     Küçük Ağa kitabını beğendim. Dün okuyamamıştım. Bugün kaldığım yerden devam ettim.

YENİ BÖLÜMDEN İLK İZLENİMLER…

     Çok Güzel Hareketler Bunlar 2, yeniden Star’da başladı. İzlediğim bir skeç güzeldi, diğeri sarmadı. Tamamını izlemedim ama. Fırsat buldukça internetten skeç skeç izlemeye devam.

DÜNYA BİTTİ, MERKÜR KALDI…

     Merkür, devasa bir elmas madeni olabilirmiş. İnsanlık olarak Dünya’nın kaynaklarını sömürdük yetmedi, şimdi de Merkür’ü sömüreceğiz.

BU NASIL BİR KANAL YÖNETMEDİR?

     Emin Çapa ve Özlem Gürses, Halk TV’den ayrılmış. Elindeki en çok izlenen çalışanları küstürüp, elinden kaçırmak konusunda Halk TV’nin üstüne yok resmen.

    

22 Mart 2022 Salı

Recep İvedik 7 çıkacak mı?

     Şahan Gökbakar, Recep İvedik 7’nin yazımına başlamış. Serinin yedinci filmi ile yeni bir rekor gelir mi merak ediyorum.

DİZİ OLMAYINCA…  

     Pazartesi akşamları izleyecek bir dizimiz yok. Kim Milyoner Olmak İster’i izliyoruz biz de.

İŞVEREN NE DER BU İŞE?

     Asgari ücrete temmuz ayında tekrar zam yapılmasını işveren kabul eder mi?

Recep İvedik 7

FİNAL YAPABİLİR…

          İbo Show’u, pazar gününden çarşambaya almışlar. Demek ki reytingler kötü gidiyor. Yakında final yapabilir.

HAVALANMIŞ GİBİ…

     Hasan Can Kaya, Candaş Tolga Işık’ın programına katıldı. Biraz izledim programı. Hasan Can’ın konuşmaları falan antipatik geldi bana. Aslında severim kendisini. Ama edindiğim izlenim, biraz havalanmış gibi.

RUSYA’NIN AMACI BU OLABİLİR Mİ?

     Rusya’nın amacı aslında Ukrayna’yı almak değildi. Sadece Ukrayna’ya, NATO’ya girmemesi için ciddi bir uyarıydı. Bu olabilir mi?

21 Mart 2022 Pazartesi

Muharrem İnce'nin, Erdoğan'ın fotoğrafına sorduğu soru...

Muharrem İnce

     Gençlerin sorularını yanıtlamak üzere gençlerle bir araya gelen Muharrem İnce, konuşmaya başlamadan önce Atatürk fotoğrafının önünde saygıyla eğildi. Bu hareketi sonunda salonda alkış tufanı koptu. Sonra da hemen Atatürk’ün fotoğrafının yanındaki Erdoğan’ın fotoğrafına bakarak, “Beraber çıkalım mı gençlerin karşısına” dedi. Hoş bir şey olmuş. Birbirlerine hakaret etmelerini duymaktansa, böyle şeylerin olması daha güzel.

Hükümet, asgari ücretliye temmuz ayında 800 lira daha ateşleyebilir...

 

asgari ücret

     Yıllardan beri asgari ücrete hem yılbaşlarında zam yapılırdı. Ama bu sene Temmuz ayında bir zam daha yapılabilirmiş. 800 lira olması planlanıyormuş bu zammın. Asgari ücretli olarak sevinmekle beraber derde derman olamayacağı görüşündeyim. Asgari ücrete zam yapmak, sonuçlarla uğraşmaktır. Bizim asıl bunun nedeniyle uğraşmamız lazım. Yani paramızın değer kaybetmemesi için ne yapmalıyız? Buna kafa yormalıyız. Yoksa ne kadar zam yaparsan yap, hiçbir şey değişmeyecek.

20 Mart 2022 Pazar

Bu kadar tantana, şu kadarcık izlenme için miydi Gülşen?

Gülşen Lolipop

     Gülşen’in, Lolipop şarkısının klibinin yayınlandığı 8 gün olmuş. Bu kadar Gülşen tartışırken video sadece 3,9 milyon kişi tarafından izlenmiş. Hiçbir şey değil bu sayı YouTube dünyasında. Şu da belli oldu ki: O kadar gündeme gelmek, kendinden bir şekilde bahsettirmek de izlenmek için yetmiyor. Ama YouTube video izlenmelerinde de genel bir düşüş olduğunu da atlamamak gerekir. Ama bu düşüşe rağmen yine de çok az bir izlenme diyebilirim.

    

Ruhi Çenet'in aile fotoğrafı...

Ruhi Çenet

     Ruhi Çenet’in evlendiğini biliyordum da çocuğu olduğunu bilmiyordum. Aile fotoğrafını paylaşmış. Eşi ve çocuğu ile birlikte. Ruhi’yi her zaman diğer YouTuberlardan farklı bir yere koymuşumdur. Sulu zırtlak videolarla işi olmamıştır. Onun yolu hep farklıydı. Bu farklılığını aile kurmada da gösterdi. Çoluk çocuğa bile karıştı. Ruhi’yi severim. O yüzden ailesi ile olan mutluluğu bir ömür boyu sürer inşallah.

Muhtemelen ölmüş bir kadının videosunu izlemek...

     İnstagram’da bir video gördüm. Videoda bir kadın vardı ve video tam 100 yıl öncesine aitti. Videoyu paylaşan hesap yorum olarak, “Çoktan ölmüştür ve sadece kemikleri kalmıştır kim bilir” yazmış. Bunları okuyunca etkilendim. Önümde İzlediğim bir video vardı ve o videodaki kadın muhtemelen ölmüştü. Çok garip bir duygu. Bu duyguyu daha önce ölmüş birinin İnstagram hesabını gezerken hissetmiştim. Bundan daha fazla etkileyen ise ölmüş birinin bloğunda gezmekti.

ölmüş birinin videosunu izlemek

KÜÇÜK AĞA KİTABINA BAŞLADIM…

     Tarık Buğra’nın, Küçük Ağa kitabını okumaya başladım. Kitaba başlarken nedense kitabı beğenmeyecekmişim gibi bir düşünce vardı kafamda. Ama okudukça bu düşüncenin yersiz olduğunu anladım. En azından ilk 50 sayfada. Buraya kadar iyi geldik. Bakalım bundan sonrası nasıl devam edecek?

Şiddet gördüm diyen doktora nasıl güveneceğiz artık...

     Muğla’da bir uzman çavuş, doktoru darp ettiği iddiasıyla sağlık çalışanları tarafından hastanede alkışlarla protesto edilmişti. 

     Ortaya çıkan kamera kayıtları ise doktoru yalanladı. Aksine doktor, uzman çavuşu itmiş. Doktor hakkında soruşturma başlatılmış. 

     Bu olaydan sonra kamera kaydı olmadan hiçbir doktorun, “Şiddet gördüm ben” demesi ciddiye alınmayacaktır.

şiddet gören doktorlar

DİNDARLIKLA İLGİLİ SÖYLENMİŞ GÜZEL SÖZLERDEN BİRİ…

     Twitter’da dolaşırken Nietzsche’nin bir sözüne denk geldim. 

     Yazar Gülşah Elikbank paylaşmış. 

     “Dindarlığınızı Tanrıya gösterin, bana insanlığınız lazım” diye. 

     Eskiden dindar insanlara büyük saygım vardı. Ama son zamanda gördüklerimiz bu saygıyı ben de yok etti. 

     Benim için artık bir insanın sadece namaz kılması yeterli değil. Dindarlığını normal yaşantısına da yansıtabilmiş mi ona bakıyorum. 

     Bir tanesi de yorum olarak, “Hayırlı cumalar mesajı olarak kullanılabilir” demiş.

LANGIDILANLAN LANGIDILANLAN…

     Geçtiğimiz hafta bir türkü sosyal medyada çok paylaşıldı. Türkünün popüler olmasına sadece bir dakikası yetti. 

     İşte o bir dakikadaki şarkının sözleri: “Langıdılanlan langıdılanlan/ Samsak döveci/ Gümbüdü gümbam gümbam gümbam/ Ebe gümeci” 

     Daha önce bu türküyü Grup Laçin söylemiş. Şimdi ise Elif Buse Doğan söylüyor. Serkan Çağrı da klarnetiyle ona eşlik ediyor. 

     Türkünün adı: Samsak Döveci. Kütahya yöresine ait bir türküymüş ve anonimmiş. 

     Bu türkü paylaşılırken yapılan yorumlardan biri, “Bir haftadır kafamın içi” şeklindeydi.

LAMBORGHİNİ TELEVİZYONA NEDEN REKLAM VERMİYOR?

     Lamborghini, televizyonlara reklam vermiyormuş. Çünkü, bu arabayı alacakların televizyon izlediğini düşünmüyormuş. Çok mantıklı bence.

19 Mart 2022 Cumartesi

Köprümüz ilk bir hafta ücretsiz...

     Millet olarak hadi yine iyiyiz. 1915 Çanakkale Köprüsü ilk bir hafta ücretsizmiş. Bayramlarla kutlayalım bunu. Gerçekten bu köprüye ilgi gösterilecek mi? Yoksa bizim vergilerimizden mi karşılanacak? Köprü dediğin ihtiyaç halinde yapılır. Bedavadan, köprü yapmış olmak için köprü yapılmaz değil mi? ilk bir hafta millet bir akın eder. Nasıl bir köprü olmuş diye görmek için giderler en azından. Selfiler falan çekilir. Sonraki hafta belli eder sayılar. Bakalım millet 200 lira vermeyi tercih edecek mi?

YİNE BİR SAPIK VAKASI…

     Arka Sokaklar’ın son birkaç bölümünde yine bir sapık vakası işleniyor. Kadınları öldüren ve sonunda da kafayı Selin’e takan bir sapık. Hem de okumuş/yazmış. Okumuş/yazmış olmak da yetmiyor. Evli ve bir de çocuğu var. Buyur buradan yak.

1915 Çanakkale köprüsü ilk hafta ücretsiz

KİTAP ÖVÜLÜYOR…

     Eski bakan Berat Albayrak’ın kitabını okuyanlar kitap hakkında çok güzel şeyler söylüyorlar. Güzel şeyler söyleyenler Sabah gazetesi yazarları. İyi güzel de kardeşim. Niye bakanlıktan ayrılma durumunda kaldı? Birkaç şey de ayrılması üzerine bir şeyler söyleseydiniz ya. Öyle bir yazmışlar ki. Sanırsın ekonomi zirvedeyken bırakmış bakanlığı.

YERLİ VE MİLLİ OLACAKSAK BÖYLE OLMALIYIZ…

     Yerli ve milli olmaktan bahsediyoruz ya. Tamam, ben de isterim. Ama her şeyde olsun. Yiyeceğimizde, içeceğimizde, giyimimizde. Kendi insanımıza önem verelim. Kendi kendimize yetelim. Politikamız şu olmalı: Bize ülke olarak her alanda ambargo uygulasalar bile, bundan etkilenmeyecek şekilde büyümeliyiz. Kendi üretimimizle yaşamımızı devam ettirmeliyiz. Kimseye bağımlı olmamalıyız.

    

18 Mart 2022 Cuma

Sessizce ev sahiplerini bekleyen evler...

     Kütüphaneden gelirken evleri düşündüm. Kim bilir nelere şahitlik ettiler. Şimdilerde boş olan, kimsenin olmadığı evleri düşündüm. Sessizce ev sahiplerini beklemedeler. 

ÇANAKKALE ZAFER’NİN 107’İNCİ YILI…

     18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107’inci yılını kutluyoruz bugün. Bu vatan için canını vermiş, şehit olmuş insanlarımızı minnetle anıyorum. Çanakkale türküsü o kadar güzel yazılmış ki. Her şeyi anlatmış. Her dinlediğimde hüzünleniyorum. Hem de gururlanıyorum. Vatanı için canından bile vazgeçmiş bir milletin evladı olduğum için.

sahiplerini bekleyen evler
Bir zamanlar içinde sesler olan şimdi boş olan evler

KİTAP SAYISININ AZLIĞI… 

     Kütüphaneye gittim kitap değişimi için. Giderken kar da yağmaya başlamıştı. Kar yağarken yürümek güzeldi. Kurt Kanunu, Küçük Ağa ve şiir antolojisi aldım. Kütüphanede eskisi gibi kitap çeşitliliği yok. Kitap bulmakta zorlanıyorum.

KİTAP MI YIĞMALI…

     Kütüphanede kitap seçmekte zorlanırken bir anda, “Ulan kitap sitelerinden sipariş verip, eve kitap mı yığayım illaki” dedim.

PORTAKAL HİKAYESİNİ OKUDUM…

     Sabahattin Ali’nin, Sırça Köşk kitabını okumaya başladı kardeşim. Onu okurken görünce ben de okumak istedim. Hikayelerden oluşan bir kitap. “Portakal” adındaki ilk hikayesiyle başladım okumaya.

NYGMA’DAN PUTİN VİDEOSU…

     Nygma’nın, Putin hakkında yaptığı videoyu izledim. Yine güzel bir video yapmış Nygma. Putin’in nasıl bir ortamda büyüdüğünü ve bugünlere nasıl geldiğini merak edenler için önerebileceğim bir video.

KEDİLERİN DIŞARIYI İZLEMESİ…

     Kedilerin, camdan dışarı izlemesini seviyorum. “İzleyip de ne anlıyorsunuz be mübarek hayvanlar?” Yağan karı izlemeleri de çok güzel. “Bu ne ola ki?”der gibiler izlerken.

    

    

17 Mart 2022 Perşembe

Sokakları yazmak...

      Sokakta oturup, o an sokakta olan biteni yazmak isterdim.

     Sokak demişken. Sabah dükkanların bir bir açılışını izlemek isterdim. Bir de akşamları bir bir kapanışını. Bu ikisi üzerine de hissettiklerimi yazmayı.

sokakları yazmak
sokakları ve insanları yazmak

     İki gün üst üste kahve içtiğim için bugün içmedim. Kafein bağımlısı olmayalım değil mi?  

     Çikolatayı kendim sevdiğim için mi tüketiyorum yoksa çok reklamı yapılıyor diye mi?

     Atatürk anıtına çelenk koymak isteyen doktorlara izin verilmemiş. Koysalar ne olacak ki?

     Hem rutinden şikayet ediyorum hem de rutinimi bozacak faaliyetlere katılmak istemiyorum.

     Bir çocuk babasının doğum gününü YouTube’dan canlı yayınlıyor. 600’den fazla kişi de anlık izliyordu. Bu iyi bir şey mi, kötü bir şey mi, yorumlayamadım.

     Bazen çok yorulduğumu hissediyorum.

     Bu hafta sonu da kar var deniyor ama kimse takmıyor. Geçen hafta çok kar yağacak denip, öyle olmayınca normal tabi.

     Çalışmaktan, yaşamaya fırsat bulamayanlar burada mı?

     Yıldız Tilbe’nin, sokak köpekleri açıklaması nedeniyle Kıbrıs konseri iptal edilmiş.

     İlk Müslüman süper kahraman dizisi Ms. Marvel’in ilk fragmanı yayınlanmış.

     Çığlık serisinin altıncısı çekilebilirmiş. Beşincisi iyi gişe yapmış mıydı ki?

     Bu pazar, Çok Güzel Hareketler Bunlar 2, Star’da yayınlanmaya başlıyor. Kardeşim, Yargı fanı. O yüzden yine izleyemem.

     Yarın İstanbul’da okullar tatil edilmiş. Yarın için yani 18 Mart 2022 için kar yağışı uyarısı verilmiş. Böyle önceden önlem almaları güzel ya. Tahminler doğru çıkmayıp çok kar yağmasa bile.

    

     

    

 

16 Mart 2022 Çarşamba

Bergen'in herkesi şaşırtan ilk 10 günkü gişe rakamı...

     Her yerde Bergen filmi konuşuluyor, tartışılıyor. Sosyal medyaya konu oluyor. Böyle olunca da ister istemez daha da merak uyandırıyor. Bu merak sonucunda da millet kendini sinemaya atıyor. İşte tüm bunların sonucunda Bergen, ilk 10 günde 1.7 milyon kişi tarafından izlenmiş. Bunu sadece popüler olmasıyla açıklayamayız tabi. Film kötü olsaydı, bu kadar popülerlik de kurtaramazdı onu gişede.

Bergen ne kadar izlendi

EYFEL KULESİ’NİN BOYU UZAMIŞ…

     Eyfel Kulesi ile ilgili bir haber gördüm. Kule, 6 metre daha uzamış. “Kat falan mı çıktılar, hayırdır” dedim. Meğer kule tepesine 6 metrelik radyo anteni eklenmiş. Bu 6 metrelik eklemeyle beraber kulenin toplam uzunluğu 330 metre olmuş.

İSTANBUL İÇİN RAMAZAN PİDESİ FİYATLARI ZAMANI…

     2022 yılının ilk ramazan pidesi haberi ile karşınızdayım. İstanbul’da ramazan pidesi fiyatları açıklanmış. 330 gram sade pidenin fiyatı 6 liraymış. Biz genelde sade alırız bak. 415 gram yumurtalı pidenin fiyatı 7,5 lira olacakmış. Yumurtalı pide de ayrı güzel oluyor şimdi. Geçen yıl fiyatlar nasılmış derseniz de. Geçen yıl 365 gram sade pidenin fiyatı 4 liraymış.

“NUSRET’İN HAYATI FİLM YAPILSA DA İZLESEK” DİYENLER, BU HABER SİZİN İÇİN…

     Nusret’in hayatı da film oluyormuş. Buyurun buradan yakın. “Nusret’in filmi yapılamaz mı yani?” Yapılır kardeşim yapılır, neden yapılmasın. Son dönemde hakkında duyduğum şeyler soğuttu kendisinden. Yoksa mesleğine verdiği emeğe, çalışkanlığına diyecek bir şey yok. Eğer bir yerde azim varsa, emek varsa, çalışma varsa, vazgeçmeme varsa, filmi yapılmalı.

15 Mart 2022 Salı

Kendimi olduğum gibi kabullenmemekte ısrar etme...

     Bazen başkasının gözüyle bakıyorum kendime. Kendimi kıyasıya eleştiriyorum. Kendimi çok değersiz görüyorum. Sonradan da, “Niye olduğum gibi kendimi kabullenmemekte ısrar ediyorum?” diye soruyorum kendime.  

AYÇİÇEK YAĞI GEMİLERİ GELDİ AMA… 

     Rusya’dan gelen ayçiçek yağı gemileri İstanbul’a ulaşmış. Bu haberi Whatsapp’tan arkadaşlarla paylaştığımda, “Ne günlere kaldık. Yağ gemilerinin yolunu bekler olduk” dedi. Bir başka arkadaşım ise, “Gemilerin gelmesi bir şeyi değiştirmiyor ki. Önemli olan yağ fiyatları düşecek mi?” dedi. “Fiyatların düşmesi ile ilgili bir haber okumadım. Ama muhtemelen daha da zamlanır” dedim. Her şekilde zamlanıyor çünkü.

BARCELONA MAÇINI BEKLİYORUZ…  

     Galatasaray içeride Beşiktaş’ı 2-1 yendi. Galatasaray’ın gollerini Kerem Aktürkoğlu attı. Şimdi nefeslerimizi tuttuk, Perşembe günü oynanacak olan Barcelona maçını bekliyoruz.

TELEVİZYON BİZE KALINCA…

     Bu akşam televizyonda izlenecek bir şey bulamadılar bizimkiler. Böyle olunca da televizyon biz erkeklere kaldı. Galatasaray-Beşiktaş maçını takip ettik A Spor ve TRT Spor’dan.

İLETİŞİM ÇAĞINDA İLETİŞİMSİZLİK…

     İletişim araçları yaygınlaştıkça, yakınlarımızla olan iletişimden uzaklaştık tarzında bir şeyler okudum bir yerde. Ne kadar teknoloji, o kadar insani değerlerden uzaklaşma bana göre de.

ALIŞKANLIK EDİNMEYE ÇALIŞIRKEN BEN…

     Kendime yeni alışkanlıklar edinmek için her gün onları tekrarlamaya çalışıyorum. Ama bir noktada, “Başlarım alışkanlığına” deyip kafama göre takılmak istiyorum.

ÜLKEMİZİN GÜVEN SORUNU…

     Ülke insanı olarak birbirimize hiç güvenmiyoruz. Acaba diğer ülkelerde de böyle bir durum var mıdır?

HAFTA SONU YİNE KAR VARMIŞ…

     Perşembe gününden itibaren yine kar gelecekmiş. Şimdiden karlı geçecek bir hafta sonuna hazırlıklı olun.

SESLİ OKUMA ALIŞKANLIĞI…

     Kelime dağarcığını artırmak ve doğru telaffuz için sesli kitap okumayı öneriyorlar. Bir ara alışkanlık haline getirmeye çalıştım ama olmamıştı.

          

    

14 Mart 2022 Pazartesi

Ahmet Hakan'ın kedisi Sekter, kendisini ve Ahmet Hakan'ı nasıl anlatmış?

     Ayşen İnci’nin son kitabı, “Pisikolojik Öyküler- Kediler Sahiplendiklerini Anlatıyor” hakkında birkaç yazı görmüştüm. En son da dün Hıncal Uluç’un köşesinde denk geldim. Kedilerin ağzından yazılmış yazıları okuyoruz bu kitapta. Hıncal Uluç’ta bu yazılardan, Ahmet Hakan’ın kedisi Sekter’in yazısını yayınlamış köşesinde. Sekter, kendini ve Ahmet Hakan’ı anlatmış yazısında. Hıncal Uluç’un dünkü köşesinde okuyabilirsiniz yazıyı.

TANRI NEDEN ÖLDÜ DEDİ NİETZSCHE?  

     Pelin Dilara Koçak’ın, YouTube kanalı olan Dilozof’ta, Nietzsche hakkında yaptığı videoyu izledim. Videosunun başlığı, “Tanrı neden öldü? Nietzsche ne kastediyor.” 38 dakikalık bir video. Eğer bu konulara meraklıysanız bence izlemelisiniz. Bu videodan öğrendiklerimle, ilerleyen günlerde bir yazı da yazabilirim belki.

BİTCOİN 100 BİN DOLAR OLABİLİR…

     Apple’ın kurucu ortağı Steve Wozniak, Bitcoin hakkında bol dolarlı bir tahminde bulunmuş. “100 bin dolara ulaşacağını düşünüyorum” demiş. Bu iddiası ile ilgili herhangi bir kaynak gösteremeyeceğini sadece Bitcoin’e olan yoğun ilginin kendisine böyle bir his verdiğini söylemiş. Olabilir mi? Olabilir. Bitcoin’de bu potansiyel var. Bu arada Bitcoin şu aralar 39 bin dolardan işlem görüyor. Ve son bir bilgi: En yüksek 67 bin doları görmüş.

NASA, YARIŞMA DÜZENLİYOR…

     NASA, bir yarışma düzenliyormuş ve ödül 30 bin dolar yani 442,935 TL. NASA’yla beraber HeroX adlı internet sitesi ortaklaşa düzenliyorlarmış bu yarışmayı. Mars’tan gelen verilerin taranmasını kolaylaştıracak bir sistem hazırlanması isteniyormuş yarışmacılardan. Son başvuru tarihi 18 Nisan.

 

13 Mart 2022 Pazar

Durduk yere gülen/ağlayan insanlar mı olacağız?

     Haşmet Babaoğlu bugünkü yazısında bilgi bombardımandan bahsetmiş. Bu bilgi bombardımanın bizi düşünmeye sevk ettiğini düşünüyorsanız, aldanıyorsunuz” demiş. Gerçekten de bu bilgiler, yazılar, görüntüler bize bir şey katıyor mu? “Durduk yere gülen/ağlayan ve ne yaptığını bilmeyen insanlarla dolacak her yer” demiş. Söylediği ürkütücü ama katılmadan da edemiyorum.

SEÇİM BARAJI KAÇA DÜŞECEK?

     Seçim barajının düşürülmesi için kanun teklifi yarın TBMM’ye sunulacakmış. Kanun teklifinde seçim barajının kaça düşürülmesi istendiğine dair bilgiyi yarın 11:00’de düzenlenecek basın toplantısında,  Ak Partili Hamza Yazıcı ve MHP’li Feti Yıldız açıklayacakmış. Daha önce yüzde yedi üzerinde anlaşıldığı söylenmişti. Bakalım yüzde yedi mi yoksa daha da az mı olacak? 

KAR TOPU SAVAŞINDAN KAVGAYA…  

     Gerçekten biz nasıl bir ülkeyiz ya? İstanbul’da iki grup, önce kar topu savaşı yapmaya başlamış. Sonra iş ciddiye dönüp, kavga çıkmış. Bu kavga sonucunda da 6 kişi yaralanmış. Allah’ım sen akıl fikir ver mi denir, ne denir, bilemedim dostlar.

MAÇIN ERTELENME MESELESİ KAOSA DÖNDÜ…

     Galatasaray-Beşiktaş derbisi ertelensin mi muhabbetinde ortalık karıştı. BJK Başkanı Ahmet Nur Çebi ile GS Başkanı Burak Elmas atışmaya başladılar. Çirkinleşmeye gitti bu iş. Galatasaray’lı olarak diyorum ki, keşke hiç bu topa girmeseydin başkan. Ne gereği var ortamı bu kadar germenin? Kar izin verirse çıkıp oyna maçını. İki başkana da yakışmadı yazdıkları.

BU MİLLETLER BİZLERİ NEDEN SEVMİYOR?

     Webtekno’da denk geldiğim bir haber. Türkler, diğer ülke vatandaşları hakkında Google’da ne aratır? Ülke ülke yazmış haberde. Benim dikkatimi çekenler ise, bizi sevmeyen ülkeler oldu. Google’da, “Fransızlar, İspanyollar, İzlandalılar, Polonyalılar neden Türkleri sevmez?” diye yapılan aramalar. Fransızlar tamam da diğer ülke vatandaşlarını bizi sevmediğini ilk defa öğrendim.

 

Ali Koç başkan, Trabzonspor şampiyon...

     Trabzonspor-Göztepe maçının sonların doğru Trabzonspor’lu taraftarlar, “Ali Koç başkan, Trabzonspor şampiyon” diye tezahürat yapmışlar.

İNSANSIZ SAVAŞ UÇAĞI: KIZILELMA…

     Baykar Teknoloji lideri Selçuk Bayraktar, insansız savaş uçağı paylaşımı yapmış. Yeni uçağın adı ise: Kızılelma. İnsansız hava aracı üretiminde bu noktalara gelmiş olmamız sevindirici. Ülke olarak kimseye muhtaç olmamamız, kendi yağımızda kavrulmamız lazım. Aynı hassasiyeti tarımda da, enerjide de, her alanda bekliyoruz.

KIZILELMA BİTİŞİK Mİ YAZILIR?

     Kızılelma kelimesini bitişik mi yoksa ayrı mı yazmakta kararsız kaldım. Ben ayrı olarak düşünüyordum. Meğer bitişik yazılıyormuş.

İMAMOĞLU İSTİFA ETİKETİ…

     Şu anda Twitter gündemine baktım da. Birinci sırada, #imamoğluistifa etiketi var. Geçen kar yağışındaki gibi araçlar yolda kalmış. Savunanların ve karşıtların attığı tweetlerden hangisi doğru, anlamak zor. İstanbul’da bir tanıdığım olup işin içine siyaset karıştırmadan, “Gerçekten durum nedir?” diye sormak isterdim.

YILDIZ TİLBE’NİN SOKAK KÖPEKLERİ AÇIKLAMASI…

     Yıldız Tilbe, köpeklerle ilgili, kendisinden hiç de beklemediğim bir açıklama yapmış. “Topluca gezip, insanlara saldıran köpeklere, saldırının yaşandığı yerde yaşayanlar zehirli et versin. İnsan parçalamak nedir” demiş. Bu paylaşım için biri, “Merhametsizlik dolu her yer” diyerek duygulara tercüman olmuş.

DÜNYA ÜZERİNDE EN ÇOK GOL ATAN OYUNCU: RONALDO…

     Cristiano Ronaldo, Tottenham maçında attığı üç golle, toplamda 807 gole ulaşarak, tüm zamanların en çok gol atan oyuncusu olmuş. Bu adamın futbol aşkına hayranım. Devamlı başarı ve rekor peşinde. Bunun için ne gerekiyorsa da yapıyor. İşte geldiği son nokta da bu: Tüm zamanların en çok gol atan oyuncusu olmak.

Organize İşler dizisinde oynayacak yıldızlar...

     Organize İşler’in dizisi yapılacak biliyorsunuz. Üç sezon yayınlanacakmış dizi. Dizide Russell Crowe, Cem Yılmaz ve Andy Garcia oynayacakmış. Kadro sağlam anlayacağınız.

SİNEMA ÖRGÜTLERİNDEN BERGEN ÇIKIŞI…

     Sinema örgütleri, Bergen’in katilinin tehditlerinin hala televizyonlarda yer almasını ve filmin Kozan’da gösterimden kaldırılmasına tepki göstermişler. “Failin sesini kısın, kadının sesi olun” demişler. Harika söylemişler.

İKİNCİ KİM?

     Trabzonspor ilk yarısı 2-2 biten maçta Göztepe’yi evinde 4-2 yendi. Trabzonspor şampiyon artık ya. Asıl soru: İkinci kim?

ERTELENMESİN, OYNANSIN…

     Pazartesi akşamı oynanacak olan Galatasaray-Beşiktaş derbisi ertelenecek mi? Perşembe günü Galatasaray’ın, Avrupa Ligi’nde Barcelona ile rövanş maçı var. Bu nedenle ertelensin isteniyor. Galatasaray’lı olarak ertelensin istemem. Ama kardan dolayı oynanamazsa o ayrı.

BU UZUN ÖZETLER DE OLMASA…

     Kardeşlerim dizisi başlayıncaya kadar TRT Spor ve A Spor arasında zap yaptım. Trabzonspor-Göztepe arasındaki maçı takip ettim. Kardeşlerim dizisinin özeti bitip, yeni bölümü başladığında saat 21:00’di. Bu uzun özetler sayesinde maçları takip ediyoruz biz de.

HERKESE SALDIRAN KEDİCİK…

     Herkese saldıran bir kedi gelmiş, nereden geldiyse. Dışarıya mama bıraktığımızda tüm kedilere saldırıyor. Onlara yedirmiyor. O yüzden adını haydut koyduk. Küçük/büyük ya da dişi/erkek demeden tüm kedilere saldırıyor. Ona ayrı bir köşede mama veriyoruz. Kedinin herkese karşı düşmanlığı var. Artık ne yaşadıysa kedicik.

EROL BÜYÜKBURÇ DEYİNCE…

     Erol Büyükburç’un, ölümünün yedinci yılıymış bugün. Erol Büyükburç deyince benim aklıma, Turist Ömer filmi ve katıldığı bir müzik yarışmasındaki, “Saksı değilim ben” çıkışı gelir.